Adalet Bakanlığı avukatların bulundukları yerlerden duruşmalara video konferansla katılmalarını sağlayan e-duruşma uygulamasının kapsamını genişletiyor. Avukatlar tarafından büyük ilgi gören e-duruşma uygulaması, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde yer alan dijital dönüşüm hedeflerinden birisi. Yeni adli yılla birlikte başlayan e-duruşmanın pilot uygulaması, Ankara Batı Adliyesindeki 5 mahkemede (2 tüketici, 2 icra, 1 kadastro) yapılıyordu. Sistemin ülke genelinde yaygınlaştırılması için alt yapı çalışmalarını sürdüren Adalet Bakanlığı, e-duruşmayı şimdi de Ankara, İstanbul, İstanbul Anadolu ve Bakırköy adliyelerindeki tüketici mahkemelerinde başlatıyor. Sistemin kurulumu tamamlanan 42 mahkemede e-duruşma bu haftadan itibaren yapılabilecek. Adalet Bakanlığı e-duruşmayı yıl sonuna kadar 200 mahkemede daha yaygınlaştıracak.  

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğünce geliştirilen e-duruşmanın testi 17 Haziran 2020 tarihinde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün de katıldığı bir programda yapılmıştı. E-duruşma şu anda avukatlar tarafından kullanılabiliyor. Uygulama süreç içerisinde taraf, tanık ve bilirkişileri de kapsayacak. Bakanlık e-duruşma uygulamasının yaygınlaştırılması için yaptığı çalışmalara pandemi nedeniyle hız verdi. Bakanlık ülke genelinde tüm hukuk mahkemelerinde sistemi hayata geçirmeyi hedefliyor.

E-DURUŞMA NASIL YAPILIYOR?

Zaman ve emek tasarrufu sağlayan uygulamada ilk olarak avukatlar, UYAP Avukat Portal’dan duruşma sorgula menüsü aracılığı ile gerekçesini de yazarak e-duruşma talebi gönderiyor. Hakimin UYAP üzerinden talebi kabul etmesinin ardından avukatların elektronik imza yöntemiyle kimlik doğrulaması yapılıyor. Avukatların bilgileri ve fotoğrafı mahkeme hâkimince UYAP sistemi üzerinden teyit edilmesinin ardından mahkemenin sistemi aktif hale getirmesi ile birlikte e-duruşma başlıyor.

SİSTEME HER YERDEN BAĞLANMAK MÜMKÜN

Sistem; hâkim, savcı ve avukat ile personel için zaman ve emek tasarrufu sağlayacak. Bu sayede vatandaşlar adalet hizmetlerini daha zahmetsiz ve hızlıca alacak. Yargı hizmetlerinde kullanılan SEGBİS sistemi, kurulum amacına uygun olarak sadece cihazın bulunduğu adliye ve ceza infaz kurumlarında kullanılabiliyor. e-duruşma sisteminde ise mahkemelere her yerden bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi akıllı cihazlardan bağlanmak mümkün hale geldi.