Ermenistan’daki koalisyon hükümeti, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine ilişkin protokollerin parlamentoda onaylanma sürecinin sona erdirilmesini talep etti.

Parlamentonun internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Türkiye’nin normalleşmeyi Karabağ sorunuyla ilişkilendirdiği öne sürülerek Ermenistan parlamentosunun büyük bölümünün, bu tutumu kabul edilemez bulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Türk tarafı süreci kayıtsız şartsız devam ettirmeye hazır olana kadar, Ermenistan Parlamentosu’nun çoğunluğu, süreci sona erdirmeyi ve sorunu parlamentonun 4 günlük toplantısından çıkarmayı uygun görüyor" denildi.

Sarkisyan: "Süreci Dondurduk Ama Terketmedik"
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da, protokollerin onay sürecini dondurduklarını ancak terketmediklerini bildirdi.

Ermenistan cumhurbaşkanı, yaptığı açıklamada, protokollerin onayıyla ilgili süreci dondurarak, süreci terketmeyi değil, aksine Türkiye ile ilişkileri onarmayı amaçladıklarını söyledi.

Sarkisyan, Ankara normalleşme sürecine hazır olduğunda, kendilerinin de protokollerle ilgili ileri adım atmayı düşüneceklerini bildirdi.

Bakü Yakından Takip Ediyor
Azerbaycan ise gelişmeleri dikkatle takip ediyor. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, açıklamanın, Ermenistan yönetimi tarafından yapılmadığını, sadece koalisyon hükümeti ve parlamentonun açıklaması olduğunu belirterek, bir yorumda bulunmak için erken olduğunu bildirdi.

Haber ajansları ise gelişmeleri, Rusya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü AGİT’in de yer aldığı uluslararası arabuluculuk çabalarının sonuçsuz kaldığı şeklinde değerlendiriyor.




Erdoğan: "Kendileri Bilir"

Ermenistan'ın protokolleri dondurma kararıyla ilgili olarak Başbakan, "Onay sürecini nasıl yöneteceklerini kendileri bilir" dedi.

Ermenistan’da koalisyon partilerinin, Türkiye ile ilişkilerde normalleşmeyi öngören protokollerin parlamentoda onay sürecini dondurma kararının ardından, Ankara durum değerlendirmesi yapıyor.

Hükümet adına açıklama ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. "Onay sürecini nasıl yönetecekleri kendilerinin bileceği bir iştir" diyen Erdoğan, Türkiye’nin protokollerin hayata geçirilmesine ilişkin bağlılığının altını çizdi.

Erdoğan şunları söyledi:
"Onay sürecini nasıl yönetecekleri kendilerinin takdiridir, kendilerinin bileceği bir iştir. Niye şöyle söylemiyorsunuz diyecek halim yok. Protokollleri protokollerin lafzına ve ruhuna bunların hayata geçirilmesi hedefine bağlılığımızı bundan önceki açıklamalarımızda ifade ettim. Sayın Obama’nın yapacağı açıklamayla ilgili olarak böyle bir gün kala iki gün kala yapılacak açıklamalar siyasi liderleri hele hele ABD’nin başkanını etkileyebilecek bir güce, kabiliyete sahip olduğuna inanmıyorum."

Başbakan Erdoğan bu sözlerle; Ermenistan’ın, Amerikan Başkanı Obama’nın 24 Nisan’da yapacağı açıklamayı ipotek altına alma çabalarına da dikkati çekti.



TRT