Feyzioğlu, 1. Yargı Paketinde getirilen düzenlemeler ile hazırlıkları süren yeni çalışmalar konusunda açıklamalarda bulundu.

Sonuçları 4, 5 yıl içinde görülecek

İlk derece mahkemelerindeki hâkimlerin kıdemlerinin 2,5 yıl olduğunu belirten Feyzioğlu, tecrübe eksikliğine bağlı eğitim sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi. Tecrübe eksikliğinin kanunla giderilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Feyzioğlu, çözüm için gerekli olanın çok iyi bir eğitim olduğunu kaydetti. Hukuk fakültelerinde ve meslek içinde kaliteli eğitimin ilk adımlarının atıldığını kaydeden Feyzioğlu, bu adımların sonuçlarının 4, 5 yıl içinde görüleceğini ifade etti.

Avukatlar stajyer peşinde koşacak

Hukuk mesleklerine giriş sınavının getirildiğini, böylece “evladım hiçbir şey olamazsa avukat olur devri”nin sona erdiğini belirten Feyzioğlu, hukuk fakültelerine giriş eşiğinin yükseltildiğini, 5 sene sonra bugünkü 25 bin stajyer avukat sayısının 8, 10 binlere düşeceğini söyledi. Feyzioğlu, “O zaman stajyer avukatların açlık derdi bitecek. Genç avukatların iş, istihdam derdi bitecek. Stajyer avukatın angarya çekme derdi bitecek. O gün hem kalite artmış olacak hem de stajyer sayısı düşmüş olacak. Avukatlar birlikte çalışacağı bir stajyer peşinde koşmaya başlayacak.” diye konuştu. Hâkim, savcı yardımcılığı kurumunun getirileceğini ve böylece tecrübe kazanmadan kürsüye çıkılmayacağını ifade eden Feyzioğlu, “Göreceksiniz çok faydasını yaşayacağız” dedi. Feyzioğlu, e-duruşmanın da giderek yaygınlaştığını, bunun en çok genç avukatların menfaatine olduğunu dile getirdi. Feyzioğlu, hukuki himaye sigortası ve gayrimenkul alım satımlarında avukat bulundurulması zorunluluğu konusunda da çalıştıklarını kaydetti.

CMK tarifesinden KDV kaldırılmalı

CMK görevlendirmelerinde ücretlerin inanılmaz düşük olduğunun altını çizen Feyzioğlu, şunları söyledi:

“Genç avukatlar CMK görevlendirmesiyle yaşıyor. Avukatım yok avukat istiyorum dediğiniz anda mahkeme size barodan avukat görevlendirilmesini istiyor. Baro tarafından görevlendirilen avukatın ücretini Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı bir tarife ile ilan ediyor. 700 küsur liraya KDV dâhil asliye ceza mahkemesinde 4 sene dava takip etmesi gerekiyor avukatın. Bu angarya değilse nedir? Bir dava, dört sene, KDV dâhil 700 küsur lira. Bu angarya. Bu sürdürülebilir değil. 10 binlerce meslektaşım bununla yaşamaya çalışıyor. Senede birkaç tane CMK işi gelecek de, zorunlu masraflarının birkaçını buradan çıkaracak.

Ceza davasında hak savunan avukat her hak savunduğu davada kendi hakkını çiğnenmiş görüyor çünkü angarya yaptırılıyor. Bu sürdürülemez. Gençler bununla yaşamak zorunda. Böyle devam etmez. CMK tarifesi de ilk kez bu sene yüzde 20 bir artış gördü. Ama CMK tarifesinde baz ücret o kadar düşük ki hala işe yaramıyor. O zaman sırada ne var derseniz sırada CMK tarifesinden KDV alımını kaldırmak zorundayız. Yani KDV yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmeli CMK tarifesinde. Böylece yüzde 20 artışı aldık, bir de KDV’yi yüzde 1’e düşürebilirsek işte o zaman CMK tarifesi angarya sınırını ihlal etmeyecek bir şekilde artmış olabilir. Bunların takibini yapmak zorundayız.”

Kapalı Maraş’ın açılması için kamu diplomasinin en güzel örneğini sergiledik

Kapalı Maraş’ın açılmasına değinen Feyzioğlu, bu konuda TBB olarak kamu diplomasisinin en güzel örneğini sergilediklerini söyledi. Feyzioğlu, Ankara’da uluslararası düzeyde yapılan ilk toplantıda çözüm önerilerinin masaya yatırıldığını, ardından 2020 Şubat ayında bu kez bizzat Kapalı Maraş bölgesinde ikinci toplantıyı düzenleyerek, bölgenin KKTC egemenliğinde açılması ve eski sakinlerinin bölgeye yerleşmelerinin sağlanması için yol haritası hazırlandığını kaydetti. Feyzioğlu, Kapalı Maraş’ın açıldığını, tel örgülerin kaldırıldığını ve Kıbrıs Türklerinin ve turistlerin bugün Maraş’ın sokaklarında gezebildiğini sözlerine ekledi.