DURUŞMAYA KATILMASI MÜMKÜN OLMAYANLARA POZİTİF AYRIMCILIK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planında adalete erişimin güçlendirilmesi, benimsenen hedeflerden biri olarak yer alıyor.

Bu kapsamda, adalete erişimi kolaylaştıran uygulamaların yaygınlaştırılması ve erişilebilir adaletin eşit bir şekilde sağlanması amacıyla engelliler, yaşlılar ve yatağa bağımlı hastalara ilişkin adli süreçlerin adliyelere gelmelerine gerek duyulmaksızın bulundukları yerlerden doğrudan ya da görüntülü iletişim teknolojileri kullanılarak yürütülmesi hedefleniyor. Ceza Muhakemesi Kanuna da hastalık veya engelleri nedeniyle duruşmaya katılması mümkün olmayan vatandaşların, mahkemelerce evlerinde dinlenebilmesine olanak sağlanıyor.

OĞLU DİLEKÇE VERDİ, MAHKEME KABUL ETTİ

Adalete hizmetlerinden memnuniyetinin arttırılmasını da sağlayan ‘evde adalet hizmeti’ uygulaması Samsun’da da gerçekleşti. Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesinde "Kamu kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" ve "Resmi belgede sahtecilik" suçlarından görülen davada mağdur Dursune Karaca, diyaliz hastalığı bulunmasının yanı sıra hayatını yatağa bağımlı sürdürmesi nedeniyle adliyeye gidemedi. Oğlu Orhan Karaca'nın verdiği dilekçenin incelenmesinin ardından mahkeme, mağdurun evinde dinlenilmesini kabul etti. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığına ait araçla mahkeme hakimi, katip ve mübaşirden oluşan heyet, Atakum ilçesinde kırsal bölgede bulunan mağdurun evine giderek şikayetini dinledi.