Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) Birinci Dairesi, Adalet Bakanlığı’nın Konya’ya bağladığı Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin Adana'da yeniden faaliyete geçmesini planlamaktadır. 

HSK tarafından İdari yargı 2020 Yılı Ana Kararname Prensiplerine göre; Adana Bölge İdare Mahkemesi  1 Başkan, 3 İdari Dava Dairesi Başkanı, 2 Vergi Dairesi Başkanı, 9 İdari Dava Dairesi ve 6 Vergi Dava Dairesi’nden oluşmaktadır. Bölge İdare Mahkemesinin başlıca görevleri İlk Derece İdare ve Vergi Mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını inceleyip karara bağlamak ve yargı çevresindeki idare ve vergi mahkemeleri arasında çıkan görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin karara bağlamaktır.

Bu kapsamda kararnamenin 5 Haziran 2020 Cuma tarihinde ilan edilmesi planlanmıştır. 

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “7 Kasım 2015 gün ve 29525 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Adalet Bakanlığı kararı ile İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Samsun, Erzurum ve Gaziantep Bölge İdare Mahkemeleri kurularak yargı çevreleri belirlenmişti. Bu süreçte gerek siyasi partiler, gerek bakanlık, gerekse de yargı aşamasıyla açtığımız davalarla bu yanlışlığa dikkat çekmiştik. Çünkü, kuruluş kanuna göre coğrafi durumun ve iş hacminin esas alınacağı belirtilmiştir. Adana, İstanbul ve Ankara'dan sonra iş hacmi yönünden üçüncü büyük bölge idare mahkemesiydi. Coğrafi bölge esaslı kurulacağından bahsedilmesine rağmen Akdeniz bölgesinde, maalesef bugüne kadar mahkeme kurulmamıştı. Hem kuruluş yasasına aykırı, hem il merkezindeki bir mahkemeyi kapatarak buradan 350 km. uzakta bir yere bağlayarak, hem iş hacmi, hem coğrafi durumu gözetilmemişti. Bu yanlış uygulamadan dönülerek Adana Bölge İdare Mahkemesi kurulması çalışmalarına başlanması yerinde ve olumlu bir gelişmedir. Bir an evvel kuruluşunun tamamlanarak faaliyete geçmesi bölgemiz, şehrimiz, yurttaşlarımız ve biz avukatlar için çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.