Asker ve Rabia Pökön çifti, kendi iradeleriyle Kasım 2009'da Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, İbrahim Danış'ın 30 Ocak 1994'te öldürülmesiyle ilgili tanık sıfatıyla ifade vermişti. Müdahil avukatlar, Pökön çiftinin, kendilerine yapılan baskılar sonucu ifadelerini geri çektiğini söyledi.

Pökön çifti, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikleri dilekçede, okuma yazma bilmediklerini ve kendilerine verilen dilekçelere imza attıklarını ileri sürdü. Çift, "Daha önce Cizre ilçesinde öldürüldüğü iddia edilen İbrahim Danış olayı ile ilgili olarak beyanda bulunmuştum. Ancak beyanda bulunmamız yönünde bizi yönlendirdiler. Olayla ilgili olarak herhangi bir görgüye sahip değilim. Sadece bize verilen dilekçelere imza atmamız gerektiğini söylediler. Benim de şahsi olarak okumam yazmam yoktur. Dilekçede ne yazıldığını bilmeden imzaladım. Ancak daha sonra savcılıkta, dilekçe ne yazıldı ise onu kabul ettim. Öldürülen veya öldürüldüğü iddia edilen İbrahim Danış olayı ile ilgili olarak herhangi bir bilgiye ve görgüye sahip değilim." dedi.

Pökön çiftinin Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği iki ayrı dilekçe, davanın görüldüğü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme, dilekçeleri dava dosyasına koydu.

Müdahil avukatlarından Güray Dağ, tanıkların yapılan baskı sonucu ifadelerini geri çektiklerini savundu. Dağ, şöyle konuştu: "Pökön çiftinin kendiliklerinden Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek olayın oluºuna uygun olarak ifade verdikleri halde daha sonradan bu ifadeleri yönlendirme sonucu verdiklerine dair dilekçe göndermiş olmaları da mağdur ve tanıklar üzerinde baskıların devam ettiğini göstermektedir. Ayrıca söz konusu kiºilerin vermiş oldukları dilekçeler yönlendirmenin nasıl ve kimler tarafından yapıldığını da göstermektedir."

Müdahil avukatlardan Bahattin Özdemir de Rabia ve Asker Pökön'ün mahkemeye gönderilen dilekçelerinin yazımı ve stiline bakılınca, aynı yerden yönlendirilmek suretiyle yazıldığının anlaşıldığını ileri sürdü. Özdemir, dilekçelerin geri çekilmesinin 'delillerin karartıldığına' dair bir olguyu gösterdiğini vurguladı.

Asker ve Rabia Pökön çifti, Kasım 2009'da Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikleri dilekçede, Danış'ın öldürülmesiyle ilgili şu ifadelerde bulunmuştu: "1994 yılı sonbahar kış başlangıcıydı. Bir sabah saat 05-06.00 sıralarında askerler ve korucular mahalleye gelmişlerdi. Bizim komşumuzun da avlusuna girmişlerdi. Komşumuz ile aramızdaki duvarın yüksekliği az olduğundan dolayı avlusunu rahatça görebiliyorduk. Gelenlerin hepsi arada toplanmışlardı. İçlerinde daha önceden tanıdığım simalar vardı. Bunlardan Kamil Atağ, Kamil Saçan, Resul'un oğlu Abdullah, Tamer Atak ve Kamil Saçan'ın oğulları vardı. Onların isimlerini bilmiyorum. Ayrıca Cemal yüzbaşı da vardı. Ayrıca kalabalık bir asker ve korucu topluluğu vardı. Yanlarında bir şahıs getirmişlerdi. Sıvacılık yapan İbrahim isimli şahıstı. Daha sonra Tamer Atağ elindeki Kalaşnikof'la İbrahim'e 3 el ateş etti. İbrahim yere düştü."

(CİHAN)