İlyas AKENGİN / DİYARBAKIR (AHT)

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bugünden itibaren tüm halkımız poliste, savcılıkta ve mahkemelerde anadilde savunma yapacak. KCK davasındaki Kürtçe savunma konusunda da geri adım atılmayacak" dedi.

BDP, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısını gerçekleştirmek üzere Diyarbakır'da olağanüstü toplandı. Bağlar BDP ilçe teşkilatında BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eş başkan Gülten Kışanak başkanlığında toplanan BDP'liler, PKK'nın eylemsizlik kararı ve seçim stratejisini belirlemek üzere bir araya geldi.

MYK toplantısının ardından basın açıklaması yapan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. BDP'de ceza almayan siyasetçinin kalmadığını söyleyen Demirtaş, "1-2 yıl içinde bütün BDP'liler ya cezaevine girecek ya da sicili bozulan siyasetçiler olacaktır. Siyasi bir soykırım ile karşı karşıyayız. Bunun bilinmesi lazımdır. AKP'nin zihniyeti Kenan Evren, Çiller ve Mehmet Ağar zihniyetiyle aynıdır. 12 Eylül paketi ile bir halk sırf kendi dilini konuşmak istediği için hakarete uğruyor. Anadiliyle savunma yaptıkları için tutuklulukları devam ediyor" şeklinde konuştu.

"KÜRTÇE AKP'YE SERBEST KÜRTLERE YASAK"

Demirtaş, "Kürtçe AKP'ye ve devlete serbesttir. Ama bize yasak. Kürtlerin sadece ve sadece 30 sayfalık bir savunma yapmasına 20 gün boyunca izin verilmedi. Mahkeme, (Kürtçe AKP'ye serbest ama Kürt halkına yasaktır) demiştir. Devlet bunu çözmek istiyorsa bu tutumundan vazgeçsin. TMK acil değişmelidir. Bunlar değişmediği sürece kimse ifade özürlüğünden söz edemez. Diyarbakır'daki bu tavır 3 hakimin tavrı değil. AKP yasalarının uygulanmasından kaynaklanıyor. AKP yargıya talimat vermiştir. Dava Ankara'nın yarattığı siyasi baskı altında yürümektedir. Arkadaşlarımızın duruşu, devlet zihniyetinin yargılanmasına yol açmıştır" dedi.

"KÜRTÇE KONUŞMA KARARI"

BDP'lilerin bundan sonraki yargılamalarında emniyette, savcılıkta ve mahkeme salonlarında kendi anadilleriyle savunma yapacaklarını söyleyen BDP lideri Demirtaş, "Yargılanan partililerimiz kolluk ve savcılıkta kendi anadillerini kullanacaklar. Yargılandığımız her davada bütün aşamalarda kendi anadilimizi kullanacağız. Bu hakkın kullanılmasını engelleyen bütün yasalar gerici yasalardır. Bu yargılama sadece KCK'lıların sorunu değildir. BDP olarak herkese anadiline sahip çıkma ve kullanma çağrısında bulunuyoruz. Asimilasyon bir insanlık suçu ise bu suça kendi elimizle ortak olmayacağız. Kendi anadilimizi üzerimize düşen ne varsa yapacağız. Aldığımız karar tarihi ve onurlu bir karardır, kimse bizden geri dönüş beklemesin. Geri dönüş yapması gereken mahkeme ve devletin kendisidir. Tutuklansak bile bu tavrımız değişmeyecek" şeklinde konuştu.

Grup toplantıları için yasal sınırlama olmadığını ileri süren Demirtaş, bundan sonra mecliste Kürtçe konuşmalarını sürdürmede bir engel olmadığını söyledi.

Terör örgütü PKK tarafından ilan edilen sözde ateşkesin seçim sonrasına kadar sürme kararının kendilerinin kararı olmadığını ifade eden Demirtaş, "Ateşkesin uzaması Sayın Öcalan ile yürütülen diyalogda alınan karardır" dedi.