Berk'in avukatı Zeynel Yüksel, müvekkilinin Genelkurmay'da iç güvenlik kapsamında yapılacak bir toplantı için Ankara'ya çağrıldığını açıkladı. Tutuklu sanıklardan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in ise kimlik tespiti haricinde savunma yapmadığı öğrenildi. Mahkeme, 'görevsizlik kararı verilerek dosyasının Yargıtay'a gönderilmesi' talebini oyçokluğuyla reddederken, davanın görüldüğü esnada adliyenin üzerinde iki F-16 jetinin uçuş yapması dikkat çekti. Berk'in ifadeye çağrıldığı dönemde de şehirde askerî araçlar yürütülmüştü. Bu konu iddianamede 'yargıya gözdağı' olarak yer almıştı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkeme-si'nde görülen davanın ilk duruşmasına sabah 09.30 sularında başlandı. Mahkeme salonuna önce avukatlar, daha sonra sırasıyla CHP milletvekilleri, YARSAV üyeleri alındı. Mustafa Karatay başkanlığındaki mahkeme heyeti ve Savcı Taner Aksakal'ın hazır bulunduğu duruşmaya sanıklar 09.45'te getirildi. İlk olarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, ardından Eskişehir Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu sanık sandalyesindeki yerini aldı. Onları Binbaşı Nedim Ersan, Üsteğmen Ersin Ergut, Astsubay Orhan Esirger, Astsubay Şenol Bozkurt, Erzincan MİT görevlileri Şinasi Demir, Kıvılcım Üstel ve Sadri Barkın İnce takip etti.

Tutuksuz sanıklar Albay Ali Tapan, Astsubay Ahmet Saraçlar, Erzincan Avcılar ve Atıcılar Kulübü Başkanı Yaşar Baş, tutuklu sanıkların yanında ayrı bir bölmeye oturdu. Yaklaşık 25 sanık avukatı ve 3 müşteki avukatı duruşmada hazır bulundu. Kimlik tespitinin ardından, sanık avukatlarının usule ilişkin itirazlarına geçildi. İlk olarak tutuklu sanık İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan söz aldı. Kazan, müvekkilinin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesinin üçüncü fıkrasına göre Yargıtay'ın ilgili ceza dairesinde yargılanması gerektiğini belirterek, görevsizlik kararı verilmesini istedi. Ayrıca müvekkilinin kimlik tespiti dışında savunma vermeyeceğini belirterek, mahkemenin 26 gün içinde karar vermesini talep etti. Davanın bir numaralı sanığı Saldıray Berk'in avukatı Zeynel Yüksel de görevsizlik talebinde bulundu. Davanın askerî mahkemede görülmesi gerektiğini öne sürdü.

Sanık MİT görevlilerinin avukatı Sadullah Kara ise MİT Kanunu'na göre müvekkillerinin yargılanması için Başbakan'dan izin alınması gerektiğini, bu yapılmadığı takdirde bütün işlemlerin yok sayılacağını iddia etti. Recep Gençoğlu'nun avukatları da davanın Yargıtay ya da askerî mahkemede görülmesini talep etti. Söz verilen Savcı Taner Aksakal ise görevsizlik taleplerinin reddi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme Heyeti Başkanı Mustafa Karatay, duruşmanın öğleden sonraki oturumunda bazı sanık avukatlarının taleplerine ilişkin mahkemece alınan ara kararları açıkladı. Karatay, Orgeneral Berk'in dosyasının Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ne gönderilmesi talebinin Berk'in savunmasının henüz alınmadığını, konunun duruşma sonunda değerlendirileceğini bildirdi. Mahkeme heyeti, Cihaner'le ilgili 'görevsizlik' ve MİT görevlileri için Başbakanlık'tan izin alınması yönündeki talepleri reddetti. Ardından iddianamenin okunmasına geçildi.

İlhan Cihaner, hakimleri reddetti

İddianamenin Cumhuriyet Savcısı tarafından okunması sırasında, okunan iddianamenin kendilerinde bulunandan farklı olduğunu savunan İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan duruma itiraz etti. Müvekkiliyle görüşmek için mahkemeden 5 dakika ara vermesini talep eden Turgut Kazan, ardından Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay'ın tarafsızlığını yitirdiğini iddia ederek, 'reddi hakim' talebinde bulundu. Avukat Turgut Kazan ayrıca savcının da davadan çekilmesini istedi.

Duruşmada söz alan sanık İlhan Cihaner ise "Burada, ajandalarda bir isim yazdığı için insanlar tutuklu bulunuyor. Buradaki en önemli kısım, siz bu 3 CD'yi izlememişsiniz. Buradan çıkan sonuç bu... Biz bu iddianamedeki yazılanlara dayanılarak yargılanıyoruz. Oradaki bir virgülün bile önemi çok büyük. Önce bir 'ret' konusunun çözüme kavuşması gerek. İddianameler, hukuki metindir, değişemez.'' dedi.

Mahkeme Başkanı Karatay da sanık avukatlarının talebi üzerine duruşmaya 5 dakika ara verildiğini açıkladı. Aranın ardından Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatlarının reddi hakim talebinin görüşülmesi için duruşmayı bugün saat 10.30'a bıraktı.

CHP'li vekillerden yargıya hakaret

Parti yönetiminin duruşmayı izlemeleri için Erzincan'a gönderdiği CHP'li vekiller dava konusunda ilginç açıklamalar yaptı. 3 kişilik gruba başkanlık eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, iddianame için 'saçma sapan' ifadesini kullandı. Ateş, "O kadar saçma sapan bir iddianame ki tam bir hukuk garabeti. Davada hukuk, ordu ve MİT yargılanıyor. Bunların hepsinin de özel kanunları var." dedi. Ateş, bir gazetecinin "Sizin burada şu anda yaptığınız açıklamalar yargı üzerinde bir baskı oluşturmayacak mı?'' sorusuna "Demokratik, laik hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na yemin eden bir kişi olarak seyirci mi kalacağız?'' karşılığını verdi. Heyette yer alan CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir de tıpkı Silivri'de olduğu gibi trajikomik oyun oynandığını iddia etti.
Özdemir, "Hiçbir hukuki delili bulunmayan bu iddianame ile birlikte tutuklanan, hayattan koparılan onurlu insanlar var.'' diye konuştu. İfadesini değiştirmesi için gizli tanık Munzur'a para teklif ettikleri iddiasıyla Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nın haklarında fezleke hazırladığı vekillerden CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe ise "Bu davaya ilişkin siz ve CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin hakkında bir fezleke hazırlandı. Size ulaştı mı?'' sorusu üzerine, böyle bir durum olması halinde, Meclis'e ulaşmadan önce dokunulmazlığının kaldırılması için girişimlerde bulunacağını söyledi.


Osman Kaçmaz ve Eminağaoğlu da oradaydı

Erzincan'daki davanın ilk duruşmasını ilginç isimler izledi. 'Görevi kötüye kullanma' ve 'hazırlık soruşturmasının gizliliğini ihlal' suçlamasıyla Yargıtay'da yargılaması devam eden Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ile Ergenekon sanıklarına verdiği destekle bilinen eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu bu isimlerin başında geliyor. Osman Kaçmaz, tarihe tanıklık etmek için davayı izlemeye geldiğini iddia ederken, İstanbul'da devam eden Ergenekon davası yerine Erzurum'a gelmesinin sebebini ise "İlk defa bir başsavcı yargılanıyor." şeklinde açıkladı. Eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu da adil yargılama koşullarının her geçen gün zedelendiğini öne sürdü. Aynı zamanda Yargıtay cumhuriyet savcısı olan Eminağaoğlu, mesai günü olduğunu hatırlatan gazetecilerin "İzinli misiniz, görevli mi?" sorusuna, "Gazetecisiniz, her yerde adamınız vardır. Araştırın, bulun. Ben tarihe tanıklık etmek için buraya geldim." karşılığını verdi. Eminağaoğlu, duruşma sırasında da mahkeme heyetine tepki gösterdi. Mahkemelerin tarafsız, yetkili ve bağımsız olmaları gerektiğini söyledi.

Adliyenin üzerinden F-16'lar uçuruldu

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Erzincan'daki Ergenekon davasının ilk duruşmasında ilginç gelişmeler yaşandı. Davanın tutuklu sanıklarından Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in kimlik tespiti haricinde davada savunma yapmayacağı öğrenilirken, dava görüldüğü esnada adliyenin üzerinden iki F-16 jetinin geçmesi dikkat çekti. Davanın 1 No'lu sanığı Orgeneral Berk'in ifadeye çağrıldığı dönemde de şehrin içinden askerî araçlar yürütülmüştü. İddianamede bu konuya değinilirken, Berk'in şüpheli Albay Recep Gençoğlu gözaltına alınarak Erzurum'a getirildiği gün Erzincan'da 3. Ordu Komutanlığı'na ait askerî araçlardan oluşan bir konvoyu önce şehir içinde dolaştırıp Erzurum istikametinde bulunan Üzümlü ilçesi kavşağına kadar intikal ettirerek geri döndürmesinin bir gözdağı verme girişimi olarak algılandığı ifade edildi.

ZAMAN