GAZETEPORT

ANKARA - ABD’nin New York kentindeki uyuşturucu çetelerinin faaliyetleri,  ‘’Türk toplumunun genel sağlığına zarar verici’’ nitelikte bulundu.  RTÜK bu konudaki bir yayın nedeniyle, Digitürk içinde yer alan dünyaca ünlü belgesel kanalı, National Geographic Channel’e ‘’Uyarı’’ cezası verdi.

Gazeteport’un edindiği bilgiye göre RTÜK toplantısında, 29 Nayıs 2013 günü National Geographic Channel’de yayınlanan, New York’daki uyuşturucu çeteleri ve bu çetelerle polisin mücadelesi konulu, ‘’Drug Kings Of New York’’ adlı belgesel ele alındı.

Belgeselde, New York'da uyuşturucu kullanan ve satan kişilerin hayat hikayeleri ile, polisin uyuşturucu satıcılarıyla olan mücadelesi ekrana yansıtıldı. Uyuşturucu bağımlıları ve satıcılarının yaşantıları aktarıldı. Bağımlıların kendilerine uyuşturucu enjekte ettiği görüntülere de yer verildi.

RTÜK raporunda, bu belgeselin ‘’Türk toplumunun genel sağlığına zarar verebilecek davranışları özendirici nitelikte olduğu’’ savunuldu. RTÜK üyeleri de yayının ‘’Uyuşturucu kullanmayı özendirici nitelikte olduğu’’ gerekçesiyle kanala ‘’Uyarı’’ cezası verdi.

Üst Kurul üyesi Ali Öztunç ise karara karşı çıkarak ret oyu verdi ve ‘’Uyuşturucu kullanan kişilerin içinde bulundukları çaresiz durum ekrana yansıtılmaya çalışılmıştır. Program belgesel nitelikte olup, tüm dünyada evrensel mahiyette uyuşturucu ile mücadele amacıyla yayınlanmıştır’’ dedi.