HSYK’nın kararı tartışılmaya devam ediyor.

HSYK, kararını Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 250’nci maddesine dayandırırken, hukukçular, Erzurum’daki soruşturmanın 251’inci maddeye dayanılarak yürütüldüğünü, bu nedenle de HSYK’nın kararının yanlış olduğunu savunuyor.

HSYK, Erzurum Özel Yetkili Savcılarının yetkisiz bırakılması kararı konusunda ayrıntılı bir açıklama yapmadı, sadece kararın Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 250’nci maddesinin üçüncü fıkrasına göre alındığı duyuruldu.

İşte 250. Madde
"Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümler ile savaş ve sıkıyönetim hali dahil, askeri mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümler saklıdır."

HSYK’nın, kararını dayandırdığı madde yargılamaya ilişkin. Birinci sınıf hâkim ve yargıçları Yargıtay’ın yargılayabileceğine atıf yapıyor.

Ancak pek çok hukukçu, Erzurum Özel Yetkili Savcılarının yaptığı işlemin bu madde ile açıklanamayacağı görüşünde. Yani Erzurum’daki özel yetkili savcıların yaptığı işlem "ilk soruşturma" diye adlandırılan hazırlık soruşturması.

Hukukçular, HSYK’nın bu sebeple 250’inci maddeyi değil 251’inci maddeyi dikkate alması gerektiğini savunuyor.

251. Madde Ne Diyor?
"250’nci madde kapsamına giren suçlarda soruşturma, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca bu suçların soruşturma ve kovuşturmasında görevlendirilen cumhuriyet savcılarınca bizzat yapılır. Bu suçlar görev sırasında veya görevden dolayı işlenmiş olsa bile cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılır. Cumhuriyet savcıları, Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 250’nci madde kapsamındaki suçlarla ilgili davalara bakan ağır ceza mahkemelerinden başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirilemez."

Bu maddelere ek olarak Hakimler ve Savcılar Kanunu’ndaki bazı maddelerin de savcılara yetki verdiği görülüyor.

Ayrıca 4 savcının yetkilerinin alınmasına gerekçe gösterilen bütün uygulamalar mahkeme kararıyla yapıldı. İşte bu nedenle hukukçular, HSYK’nın, o mahkemelerde görev yapan hakimler için ’teminat’ ilkesini zedelediği görüşünde.

Adalet Bakanı: "Anayasa İhlal Edilmiştir"
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de bu noktaya dikkat çekiyor ve Anayasa’nın 138’inci maddesinin ihlal edildiğini söylüyor:

"Anayasamızın 138. maddesindeki ’Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar. Anayasa’ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz’ hükmü ihlal edilerek hakim ve savcılara yargısal süreçle ilgili müdahalede bulunulmuştur."

TRT