Yargıtay'da görülen 30 ayrı davada rüşvet alındığı iddialarıyla ilgili dün büyük bir operasyon başlatıldı. Ankara, İstanbul, Kırıkkale, Zonguldak ve Sakarya'da eşzamanlı düzenlenen operasyonlarda 35 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler arasında emekliye ayrılan Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı M.O.'nun yanı sıra avukatlar ve Yargıtay'da görevli bazı memurlar da bulunuyor. Yargıtay'da sadece bir dava için 200 bin lira rüşvet verildiği öne sürülürken, soruşturmanın hikâyesi şöyle gelişti: Yaklaşık bir yıl önce Adalet Bakanlığı'na gelen ihbar üzerine harekete geçildi. Mahkeme kararı ile zanlıların telefonları dinlemeye alındı. Yapılan incelemede, Yargıtay'da temyizi görülen 30 ayrı davada rüşvet alındığı gündeme geldi. CNR Fuarcılık ile İstanbul Dünya Ticaret Merkezi arasında Yargıtay'da temyizi görülen davanın yanı sıra eğlence merkezi Reina'nın sahibi Mehmet Koçarslan'ın davasına da şaibe karıştığı dosyaya girdi. Elde edilen bilgi ve belgeler doğrultusunda da dün 5 il- de eşzamanlı operasyon düzenlendi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri bir ihbarı değerlendirerek, İstanbul'da görülen, Dünya Ticaret Merkezi (DTM) ve bir fuarcılık şirketi arasındaki dava ile ilgili rüşvet alındığını tespit etti. Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatılması talimatı verdi. Ankara Cumhuriyet savcıları Hüseyin Kocabey ve Mehmet Tamöz'ün yürüttüğü soruşturma kapsamında Ankara, İstanbul, Kırıkkale, Zonguldak ve Sakarya'da, davanın takibini yaptıkları belirtilen iki Yargıtay eski daire başkanı, avukatlar, halen görevde bulunan bir yazı işleri müdürü ve mübaşirin de aralarında bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı.

İTO: Yalçıntaş'ın ifadesine başvurulacak

CNR Fuarcılık Şirketi ile İstanbul Ticaret Odası'nın yönetiminde söz sahibi olduğu İDTM AŞ arasında salonlarının tahliye konusu mahkemelik olmuştu. İlk iki dava CNR Fuarcılık lehine tahliyenin reddi kararı ile sonuçlandı. Üçüncü ve son davanın karar aşamasında 2008 yılında Adalet Bakanlığı'na bir ihbar mektubu geldi. Mektupta yargıçlara rüşvet verildiği öne sürüldü. Dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Adalet müfettişi Halit Kıvrıl'ı görevlendirdi. Müfettişin mahkemeden aldığı kararla teknik takibe dayalı incelemede dava bu sefer CNR aleyhine sonuçlandı. İTO yöneticileri ile İDTM avukatlarının yaptıkları telefon konuşmalarında, tahliye kararının çıkması için Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi Başkanı A.Ü.'ye rüşvet verdikleri iddialarını gündeme getirdi. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi ilk onama kararının tersine, CNR Fuarcılık şirketinin salonları boşaltması yönündeki kararı bozdu.

Eşzamanlı operasyonlarda Ankara'da emekliye ayrılan Yargıtay 12. Hukuk Daire Başkanı M.O. gözaltına alındı. Başkent'teki operasyonda emekli Yargıtay daire başkanının yanı sıra avukat N.O., Yargıtay 6. Hukuk Daire Başkanlığı'nda görevli memur B.A. ile H.V., Yargıtay'da görevli mübaşir R.A. ve B.B. ile hizmetli İ.M. ve sivil vatandaş Y.Ç. yakalandı. İstanbul'da İDTM'nin eski genel müdürü, eski finans müdürünün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınacağı bildirildi. İstanbul'da gözaltına alınan 13 kişi sorgulanmak için Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. (Zaman)