Bunu, özellikle hukuk davaları için soruyorum...

Hukuk yargılamalarında kim, ne iş yapar bir bakalım:

(1) Dava dilekçesi gelince, dava açıldığına dair bir tutanak (tensip) düzenleyip dosya numarası vermek, tarafların dilekçelerini diğerlerine tebliğe çıkartmak, başka yerlerden sorulması veya getirtilmesi istenen bilgi ve belgeler için yazı yazmak, suretlerini ve cevaplarını dosyalamak: Bunları kalem görevlileri yapıyor zaten.

(2) Ön inceleme duruşması için tarafları mahkemeye celbedip aralarındaki uyuşmazlığın ne olduğunu belirlemek, bunu, dava ve cevap dilekçesinde taraflar kendileri yapmamışlar mıydı zaten?

(3) Dosyayı bir kaç kere, birisi hukukçu olan bilirkişilere göndermek, - satır arasında uyuşmazlığın özetlenmesini - "davacının davasında, davalının savunmasında" haklı olup olmadığı hususunda rapor düzenlenmesini ve itirazların cevaplanmasını istemek: Bunları bilirkişilere taraflar kendileri soramaz mı?

(4) Birbirine uyarlı bilirkişi raporlarında önerilen şekilde bir karar vermek, yani verilecek kararı bilirkişiye belirletmek: öyle ise bilirkişi kararı kendisi veremez mi?

(5) Duruşma dediğin, zorunlu olarak mahkemeye gitmek, hakimin huzurunda "durmak"; karşılıklı durulduğu içindir herhalde, adı "duruşma(k)": Karşılıklı duruşmak yeterli olduğuna göre, taraflar, kendileri, sokakta, kendi bürolarında veya karşılaştıklarında karşılıklı duruşsalar olmaz mı?

Öyleyse: "Hakime ne gerek var, mahkemeye ne gerek!"

"Yazarın izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."