Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, 48 askerin öldüğü Dağlıca, Aktütün, Gediktepe ve Hantepe karakol baskınlarına ilişkin soruşturma başlattı. Şehit ailelerinin suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada, şüpheliler hakkında ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak ve yardım etmek’, ‘Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak’, ‘Kasten adam öldürmek’, ‘Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi’, ‘Görevi kötüye kullanma’ suçlamalarıyla soruşturma yürütülüyor.

Taraf’ın edindiği bilgilere göre Dağlıca, Aktütün Hantepe ve Gediktepe baskınlarında yaşamını yitiren askerlerin yakınları, kısa süre önce İstanbul Başsavcılığı’na dilekçe vererek, bu baskınlarda gerekli önlemleri almayıp 48 askerin ölümüne neden olan tüm şüphelilerin tesbit edilip yargılanmalarını istedi. Bu dilekçe üzerine yürütülen soruşturmada görevsizlik kararı verildi ve dosya Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi.

 
Komutanlara şok suçlamalar

Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı kendilerine iletilen dosya üzerine soruşturma başlattı. İnceleme aşamasında olan soruşturma kapsamında bu baskınlar sırasında görev yapan tüm komutanlar, “Silahlı terör örgütüne üye olmak ve yardım etmek’, ‘Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak’, ‘Kasten adam öldürmek’, ‘Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi’, ‘Görevi kötüye kullanmak’la suçlanabilir.

 
Gürbüz Kaya’ya uzanabilir

Soruşturmayı değerlendiren Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri şu an Hantepe ve Gediktepe dosyalarının incelendiğini söyledi. Bunların ardından Aktütün ve Dağlıca baskınlarının ele alınacağı, soruşturma kapsamında o dönem bölgede görev yapan tüm komutanların şüpheli konumunda olabileceği vurgulandı. Bu komutanlar içinde en çok öne çıkan isim ise hiç kuşkusuz dönemin Hakkâri Tümen Komutanı olan Tümgeneral Gürbaz Kaya. Soruşturmayı yürüten savcının, olayla ilgili çarpıcı delillere ulaştığı ve bir tanığın ifadesine başvurduğu öğrenildi. Soruşturma kapsamında tutuklanabileceği belirtilen Gürbüz Kaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a Gediktepe baskınından sonra mevzide brifing vermişti. Kaya, Çukurca’da altı askerin öldüğü mayınları kendilerinin koyduğunu söylediği saptanınca tutuklanan Tuğgeneral Zeki Es’e “Önemli değil” diyen komutan olarak da biliniyor.

 
Aileler harekete geçiyor

Taraf’a konuşan asker ailelerin Avukatı Cahit Özkan, “Önümüzdeki hafta Van’a gideceğiz ve Zeki Es’in tutuklandığı gibi Gürbüz Kaya’nın ve olayda ihmali bulunan herkesin ivedi bir şekilde tutuklanmaları, delillerin toplatılması ve karartılmaması için güvence altına alınmasını talep edeceğiz” dedi. Olayda yaralanan bazı erlerin halen görev sürelerinin dolmadığını hatırlatan Özkan, “Eminim bu arkadaşlarda terhis edildikten sonra daha sağlıklı bir şekilde ifade verebilir” diye konuştu.


Heron skandalı belgelendi

 
Generaller gizledi Taraf ortaya çıkardı

DAĞLICA: Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’ndeki Dağlıca Jandarma Taburu’na 21 Ekim 2007’de PKK’lılar tarafından baskın düzenlendi. Baskında 13 asker hayatını kaybetmiş, sekiz asker ise esir alınarak Kuzey Irak’taki PKK kamplarına götürülmüştü. Taraf, Dağlıca’ya baskın düzenleneceğinin Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı istihbarat raporuyla, baskından dokuz gün önce Genelkurmay’a ve diğer tüm ilgili birimlere gizli bir raporla bildirildiğini ortaya çıkarmıştı. Daha sonra Dağlıca Tabur Komutanı Albay Onur Dirik’e ait ses kaydı YouTube’a düştü. Dirik, baskındaki ihmallerini kabul ederek, Genelkurmay’daki komutanlara ve günlüğünü okuduğu şehit bir üsteğmene ağır küfürler sarf diyordu.

AKTÜTÜN: Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’ndeki Aktütün Jandarma Sınır Karakolu’na 3 Ekim 2008’de yapılan baskında 17 asker yaşamını yitirdi. Taraf, baskındaki ihmali, Genelkurmay Başkanlığı’nca dakika dakika tutulan ve anlık gelişmeleri gösteren “Ceride” kayıtlarını yayımlayarak ortaya koydu. Baskından beş gün sonra hazırlanan 13 sayfalık raporda, PKK saldırısının naklen izlendiği anlaşıldı.

GEDİKTEPE: Şemdinli’deki Tekeli Sınır Hudut Tabur Komutanlığı’na bağlı Gediktepe mevkiine 19 Haziran 2010’da yapılan baskında 11 asker hayatını kaybetti. Hantepe’deki ihmaller bu baskında da gündeme geldi. Baskın sonrası “PKK’lıları çoban sandık” diyen Tümgeneral Gürbüz Kaya’yı, Emniyet’in saat ve gün vererek uyardığı ortaya çıkmıştı. Emniyet çektiği faksta “Tekeli Taburu’na örgütün saldırı ihtimali çok yüksek. Bilginize arz ederim” denmişti. “Geliyorum” diyen baskın, 30 saatlik bir sapmayla 19 Haziran 2010 günü saat 02:00’da gerçekleşti. Başka bir ihmal ise PKK’lıların saldırıdan 15 gün önce sınır girişinden itibaren insansız hava araçları Heronlar tarafından görüntülenmesiydi. İki saatlik görüntüler baskınından 15 gün önce çekilmişti. Heronlar, sınırdan sızan PKK’lıları en ince detaylarına kadar izlemişti. Bölgeye bir helikopter gitmiş, ancak ateş etmeden geri dönmüştü. Görüntüler, Genelkurmay Başkanlığı ile 30 ayrı birime de canlı olarak gönderilmişti.

HANTEPE: Hakkâri’nin Çukurca İlçesi’ndeki Hantepe Askeri Üssü’ne 20 Temmuz 2010’da yapılan PKK baskınında yedi asker yaşamını yitirdi. Bu olayın ardından Taraf, baskında yaşanan ihmalleri 2 ağustosta “Generaller askerlerin ölümünü seyretti” başlığıyla duyurdu. Taraf’a ulaşan görüntülere göre Heronlar, PKK saldırısından 20 dakika önce bölgeye gidiyor. Görüntülerde mevzilere yaklaşan PKK’lıların askerlerin üzerine attığı bombalar büyük gürültüyle patlıyor. Bu sırada kaçışan askerler, pusuya yatan PKK’lılar tarafından kurşun yağmuruna tutuluyor. Bütün bunları canlı izleyen komutanlar, bölgeye bir helikopter bile göndermiyor. Görüntüleri, Balyoz davasında hakkında yakalama emri çıkarılan Tuğgeneral Gürbüz Kaya’nın başında bulunduğu Hakkâri 3. Taktik Tümen Komutanlığı’ndan da canlı izlendiği ortaya çıkmıştı.



Taraf