Ankara Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Beytar, son günlerde Orgeneral Başbuğ'un basına verdiği demeçlerin, gerek Anayasa'nın 138. maddesine, gerekse TCK'nin 288. ve 215. maddelerine aykırı olduğu saikiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

''Başbuğ'un söz konusu demeçlerinde, Erzurum Başsavcılığınca hakkında dava açılan ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması yapılacak olan 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk hakkındaki görüşlerini çok açık bir şekilde beyan ettiğini ve bu görüşlerin suç olduğunu'' ileri süren Beytar, bu süreç içerisinde sivil savcıların herhangi bir işlem yapıp yapmadıkları konusunda bilgisi bulunmadığını, askeri savcıların da herhangi bir işlem yapmasının hukuken ve fiilen mümkün olmadığını söyledi.

''Daha önce 'darbe günlükleri' ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını ancak yetkisizlik ve görevsizlik kararı ile dosyanın, Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderildiğini'' anımsatan Beytar, ''Askeri Savcılığın izin için Genelkurmay Adli Müşavirliğine başvurduğunu ancak aradan geçen 2,5 yıla karşın herhangi bir işlem yapılmadığını'' kaydetti. Beytar, bu sürecin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu gerekçesiyle AİHM'e başvurduklarını ve mahkemenin de başvurularını incelemeye aldığını belirtti.

MAZLUMDER'in ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' konusunda da suç duyurusunda bulunduğunu ancak yine aynı süreçlerin yaşandığını ifade eden Beytar, ''MAZLUMDER, uluslararası arenada Türkiye'nin 'darbe girişimlerinin cezalandırılamadığı bir ülke' konumundan kurtulabilmesinin yolunun adli savcılıklarca etkin bir soruşturma sürecinin işletilmesinden geçtiği düşüncesindedir'' dedi.

Beytar, ''hukukun, darbecileri ve topluma komplo kuranları yargılayarak, onların topluma hesap vermesini sağlaması gerektiğini'' ifade etti.

Bir basın mensubunun ''bu suç duyurusundan ne bekliyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine Beytar, ''Geçen uygulamalardan yola çıktığımız zaman, aslında çok fazla bir şey beklemiyoruz. Biz tarihe tanıklık olsun diye veya var olan haksızlık karşısında bir duruş sergilemek için buradayız'' diye konuştu.

Suç duyurusu dilekçesinde, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, TCK'nin 288. maddesinde düzenlenen ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'' ve TCK'nin 215. maddesinde yer verilen ''suçu ve suçluyu övme'' suçlarından cezalandırılması talep ediliyor.

AA