Samsun’un Tekkeköy ilçesinde, çevre kirliliği yaratacağı, insan sağlına ve tarıma zarar vereceği gerekçesiyle çevre örgütleri ve yöre halkının tepkisine neden olan mobil santral için üç yıl önce iki avukatın yaptığı başvuru üzerine Tekkeköy Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Avukat Ahmet Gürel, Samsun Barosu tarafından açılan davayla mobil santralin Tekkeköy’e kurulmasının iptal edildiğini, kesinleşmiş mahkeme kararı olmasına karşın santralin Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 ay deneme izni ile faaliyete geçtiğini ifade etti. Gürel, belediyenin Çevre ve Orman Bakanlığı’nın “Nihai Çevresel Durum Değerlendirme” raporunda belirtilen taahhütlere uyulması kaydıyla santralin çalışmasına izin verdiğini belirtti.

Gürel, mobil santralin Tekkeköy’de faaliyete geçmesiyle bölgedeki hava kirliliği değerlerinin normalin üzerine çıktığını, toprak ve su kaynakları üzerinde olumsuz etkiler görüldüğünü ve bu şekilde çevrenin kasten kirletildiğini belirterek şikayetçi oldu. Avukat Ali Türkmen ise, mobil santrallerin üretime geçmesiyle meydana gelen çevre suçu nedeniyle mobil santralleri işleten şirket yetkililerinden şikayetçi oldu. Avukatların başvurusu üzerine 3 yıl sonra dava açılması çevrecileri ve yöre halkını sevindirdi.

Samsun’da 2001 yılında bir kısmı 2-B orman arazisinde kalan Cengiz İnşaat San. ve Tic. A.Ş. ile Aksa Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.’ye ait “Samsun-1” ve “Samsun-2” mobil santrallerinin faaliyeti, çevre ve insan sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle 25 Temmuz 2008’de durdurulmuştu.



Cumhuriyet