Savcı Berk, Avcı hakkında 100 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı. Avcı'nın kitabında isminin 16 kez geçtiğini belirten Berk, hedef haline getirildiğini ifade etti. Berk, ayrıca "şeref ve saygınlığı rencide edildiği" gerekçesiyle söz konusu kitabın piyasadan toplatılmasını talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'in avukatları Yahya Arslan ve Hüseyin Gençtürk'ün hazırladığı dava dilekçesi dün Küçükçekmece 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sunuldu. Dilekçede, Berk'in görevinin ağırlığı, önemi ve önüne gelen dava dosyalarının oldukça kapsamlı olması nedeniyle tüm zamanını, evini ve ailesini ihmal ederek işine endekslediği kaydedildi. Avcı'nın yazdığı kitabın Berk ile ilgili bölümlerinde, gerçeklerle uzaktan yakından alakası olmayan, şahsiyet haklarına tecavüz niteliğinde, Berk'in onur ve saygınlığına yönelik gerçek dışı ithamlarda bulunulduğu ifade edildi.

Kitapta katlanılması ve tahammülü mümkün olmayan hakaretler ve isnatlar içeren açıklamaların olduğu anlatılan dilekçede, yapmış bulunduğu görev nedeniyle kamuoyunun yakinen tanıdığı Mehmet Berk'in itibarı ve saygınlığının zedelendiği, kişilik haklarının ihlal edildiği ve yargısız infazda bulunulduğu da vurgulandı. "Eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı, iftira ve hakaret niteliği taşıyan, adil yargılamayı etkilemeyi ve mahkemeleri baskı altına almayı amaçlayan ifadelerle tamamen karalamaya yönelik bu asılsız ve mesnetsiz ithamların kabulü ve hoş görülmesi mümkün değildir." denildi.

Dilekçede, Avcı'nın 'Haliç'te Yaşayan Simonlar, Dün Cemaat Bugün Devlet' kitabında Mehmet Berk ile ilgili bölümlere de şu şekilde yer verildi: "Görev yaptığı süre boyunca Mehmet Berk'in görevlendirildiği, kitapta da değinilen gerek Emin Arslan'ın yargılandığı soruşturma gerek Faruk Ünsal'ın yargılandığı soruşturma gerekse Çetin Doğan'ın yargılandığı Balyoz adıyla bilinen soruşturma dosyası ve hatta basına yansımayan bazı dosyalar bizzat Başsavcı Vekili tarafından çağrılıp, kısaca bilgilendirildikten sonra, görüş ve oluru alındıktan sonra görevlendirilmesi yapılmıştır. Her üç soruşturma dosyası da UYAP üzerinden otomatik olarak tevzi yolu ile Berk'e verilmiştir."

SUÇLAMALARIN ALTINDA HESAPLAŞMA DUYGUSU VAR

Dilekçede, Hanefi Avcı'nın emniyet müdürü olmasından dolayı kitapta ileri sürdüğü suçlamaları araştırma imkanına sahip olduğu belirtildi. "Ancak, bunu yapmak yerine kitap yazarak müvekkili zan altında bırakmaya çalışmasının altında bir hesaplaşma duygusunun yattığını düşünmekteyiz." ifadeleri yer aldı. Kitabın piyasadan toplatılması konusunda bir tedbir kararı verilmesi de istendi. Hanefi Avcı'nın yalan ve iftiralarla dolu beyanlarıyla iki milyonun üzerinde para kazandığının öne sürüldüğü dilekçe şöyle tamamlandı: "Hanefi Avcı'nın kaleme aldığı kitabın kamuoyunda oluşturduğu etki, satış rakamları, ulaştığı kitle ve Hanefi Avcı'nın hakaret, yalan ve iftiralarla kaleme aldığı kitaptan elde ettiği gelir de dikkate alınarak Mehmet Berk'in manevi olarak yıpratılmasının ve incinen mesleki onurunun telafisi olmayacak ise de Hanefi Avcı'nın kasıtlı olarak yazdığı haksız ve mesnetsiz iddiaları dolayısıyla 100 bin TL manevi tazminat ödemesini talep ediyoruz." Dilekçede ayrıca Avcı'nın, Savcı Berk'in kişilik haklarını ihlal ettiğine dair verilen kararın Türkiye çapında yayın yapan üç büyük gazetede yayımlanmasına karar verilmesi de istendi.  (Zaman)