İddianamenin ek 8. klasöründeki bilgilere göre o dönemde soruşturmayı yürüten Savcı Osman Şanal, 3. Ordu Komutanlığı İstihbarat Şube Komutanlığı'nda görevli Astsubay Ahmet Saraçlar'ın ofisinin aranması için mahkeme kararı çıkarttı. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen arama ve el koyma kararının ardından Erzincan Merkez Komutanlığı'na giden Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal, "Merkez Komutanı Albay Murat Yılmaz yok" gerekçesiyle nizamiyeden içeri alınmadı.

Şanal ve diğer savcılar başka bir soruşturma için Emniyet Müdürlüğü'ne gitti. Daha sonra Merkez Komutanı Albay Murat Yılmaz'ın geldiğinin ve ekiplerin hazır olduğunun bildirilmesi üzerine Merkez Komutanlığı'na geri dönen Şanal, nizamiye girişinde komutanlar ve Askerî Savcı Ahmet Tanyer tarafından karşılandı.

Şanal, Askerî Savcı Tanyer'e arama ve el koyma kararını gösterdi. Askerî savcı "Savcım burası karargâh binası. Buraya girmek için komutandan izin almak zorundayız. İzin almadan nizamiyeden içeri sokmazlar. İzin alana kadar askerî savcılığa gidelim. Burada hoş olmayan nezaket dışı durumlarla da karşılaşmamış olursunuz." diyerek birlikte askerî savcılığa gidildi. Şanal burada, Askerî Savcı Aydın Seviş'in odasına yönlendirildi. Bu sırada Askerî Savcı Seviş bir başka odaya giderek sık sık bir komutanla görüşüyor. Daha sonra aramaya 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in izin vermediği belirtiliyor.

Bu cevabın ardından Şanal, durumu tutanak altına almak istedi. Ancak Askerî Savcı Seviş, "Bu tutanağı ancak merkez komutanı tutabilir. Onu çağırayım, ben sadece aracıyım." diyerek Albay Murat Yılmaz'ı çağırıyor. Albay, "Merkez Komutanlığı'nda tutarız." diyerek tutanağa yanaşmıyor.

Arama ve el koyma işleminin tüm çabalara rağmen mümkün olmadığının anlaşılması üzerine görevli cumhuriyet savcılarınca tutanak tutuluyor.

Merkez Komutanı'nın tutanak tutmaması, görevli rütbeli personeli de dışarıya çıkarması nedeniyle kâtiplik yapacak görevli bulunamadığından tutanak Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından yazılarak imza altına alınıyor.

Şüpheli Ahmet Saraçlar'ın evindeki arama başlamadan önce ise Merkez Komutanı Albay Murat Yılmaz, cumhuriyet savcıları Rasim Karakullukçu ve Mehmet Yazıcı'yı yukarıya çağırıyor ve "Arama ve el koyma işleminin infazına izin vermeyen kişi Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'dur." diyor. Bu ifade tutanağa 'Genelkurmay Başkanlığı' şeklinde not ediliyor. Zaman