"Dini değerlere hakaret" suçundan açılan soruşturmada ilgili dosyayı Cumhuriyet Savcısı Erdoğan Yıldırım inceleyecek. Savcı Yıldırım, yapılan resimlerde suç ve suç unsuru bulunması halinde resmi yapan kişiler hakkında iddianame hazırlayacak.

Geçtiğimiz günlerde CHP'li Tepebaşı Belediyesi'nin galerisinde "Ucube-Ebucu" isimli resim sergisi açılmış ve sergide caminin Kars'taki ucube denilen heykele benzetildiği ve başörtülü kadının ağzının iç çamaşırla kapatıldığı resimler büyük tepki toplamıştı. Konunun basında yer bulmasıyla birlikte sergiye toplumun her kesimden tepkiler yağmıştı. Başkan Ataç, kendisini savunarak sergideki resimlerden kendisinin haberinin olmadığını ve resimlerin kabul edilemez olduğunu açıklamıştı. Camiyi ucubeye benzeten resmi yapan Ressam Menekşe Samancı da sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan yaptığı açıklamada, resmini savunurken, asıl o resmi ucubeye benzetenlerin ucube olduğunu belirtmişti.

Yaşananlar üzerine Büyük Birlik Partisi Eskişehir İl Başkanlığı da söz konusu sergiyi açan, organize eden ve o resimleri yapanlarla ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Günlerce medyada yer bulan ve her kesimden tepki alan söz konusu "ucube" sergiyle alakalı şimdi de savcılık tarafından soruşturma başlatıldı. Eskişehir Basın Savcılığı, konunun basında yer almasının ardından söz konusu camiyi ucubeye benzeten resmi yapan Ressam Menekşe Samancı ile başörtülü kadının ağzının iç çamaşır ile kapatıldığı resmi yapan Ressam Özlem Alp, hakkında soruşturma başlattı. "Dini değerlere hakaret" suçundan açılan soruşturmada ilgili dosyayı Cumhuriyet Savcısı Erdoğan Yıldırım inceleyecek. Savcı Yıldırım, yapılan resimlerde suç ve suç unsuru bulunması halinde resmi yapan kişiler hakkında iddianame hazırlayacak. Hazırlanan iddianamenin ardından söz konusu resimleri yapan ressamlar hakkında dava açılması için mahkemeye başvuracak.

KÖYLÜLER BAŞKANI TEPKİ GÖSTERDİ

Bu arada, ucube resim sergisinin açıldığı CHP'li Tepebaşı Belediyesi'ne tepkiler sürüyor. Kutlu Doğum programı çerçevesinde Tepebaşı ilçesine bağlı Uludere köyüne giden Başkan Ahmet Ataç, burada bir vatandaşın ilginç tepkisiyle karşılaştı.

Kutlu Doğum programının ardından yenen pilavın akabinde Uludere köy camiinin avlusundaki kahveye gelen Başkan Ataç, burada oturmakta olan vatandaşlarla tokalaşıp sohbet etti. Ataç, bu sırada ilginç bir protesto ile karşılaştı. Ataç'ın uzattığı eli tutmayan bir vatandaş, "Ben camimizi ucubeye benzeten, değerlerimize hakaret eden sergiyi belediyede açtıran başkana elimi uzatmam" diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine Başkan Ataç, vatandaşa durumu izah etmek istedi. Fakat, vatandaş, "Her şey ortada. Fotoğraflar, resimler ortada. Neyi savunacaksınız" diyerek Başkanın sözünü kesti. Yaşananlar üzerine Başkan,"Sen elini vermezsen, ben de elimi size vermiyorum" diyerek ayrıldı.

UCUBE RESİMLERLE İLGİLİ İKİNCİ SORUŞTURMA

Eskişehir'de CHP'li Tepebaşı Belediyesi'nin galerisinde açılan ve dine hakaret edildiği belirtilen 'ucube' sergiyle ilgili ikinci bir soruşturma açıldı. Eskişehir Adliyesi Basın Savcısı'nın çıkan haberler üzerine açtığı ilk soruşturmanın ardından bu kez de Büyük Birlik Partisi (BBP) Eskişehir İl Başkanlığı tarafından yapılan suç duyurusu savcılık tarafından kabul edildi. Her iki soruşturmaya da aynı savcı bakacak.

Yapılan suç duyurusunu inceleyen müracaat savcısı, camiyi ucubeye benzeten resim ile başörtülü kadının ağzını iç çamaşırı ile kapatan resimleri yapan ressamlar Menekşe Samancı ile Özlem Alp hakkında soruşturma başlattı. "Dini değerlere hakaret" suçundan açılan soruşturmada ilgili dosyayı Cumhuriyet Savcısı Erdoğan Yıldırım inceleyecek. Savcı Yıldırım, yapılan resimlerde suç ve suç unsuru bulunması halinde resmi yapan kişiler hakkında iddianame hazırlayacak. Basın savcısının konuyla ilgili başlattığı soruşturmaya da bu soruşturmanın savcısı Erdoğan Yıldırım bakacak.

"ARTIK SOKAĞA DÖKÜLMEK YERİNE SAVCILAR ÜZERİNDEN HAKLAR ARANMALI"

BBP Eskişehir İl Başkanı Namık Akdoğan, kim olursa olsun, her ne pahasına olursa olsun dine, insanların kültürel değer ve inançlarına hakaret edilemeyeceğini söyledi. Söz konusu resimlerde dine, inanç ve inananlara sanat adı altında hakaret olduğunu belirten Başkan Akdoğan, yaşananlar üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını vurguladı. Akdoğan, "Savcı gerekli başvuruyu değerlendirmiş ve konuyla ilgili soruşturma açmaya karar vermiştir. Bu durum bizleri sevindirdi. Çünkü dünyada kim olursa olsun işlediği suçun karşısında cezasız kalmamalı." dedi.

Artık birilerinin insanları sokağa dökmek yerine savcılar üzerinden haklarını araması gerektiğini aktaran Akdoğan, "Bu memleketin savcıları, hakimleri var. Birileri insanları emelleri için sokaklara dökmek yerine bu makamlara başvurmalı ve haklarını bu şekilde aramalı. Biz de toplumun, inananların haklarını bu yolla aramak için suç duyurusu yaptık." diye konuştu.


Cihan