Dün akşam saatlerinde gözaltına alınan sanıkların bugün Van'a getirileceği belirtiliyor. Sanıklar Van'a geldikten sonra haklarındaki tutuklama kararının yüzlerine okunup vicahiye çevrilmesi ve ardından tutuklanarak cezaevine konulmaları bekleniyor. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt, Astsubay Ali Kaya için, "Tanırım, iyi çocuktur." demişti.

Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde eski PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi'nde 9 Kasım 2005'te meydana gelen patlamayla ilgili sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında yeniden tutuklama kararı çıktı. 'Şemdinli davası' olarak bilinen ve uyuşmazlık mahkemesinde incelenen dosya, Anayasa'nın 145. maddesindeki 'Askerî mahkemelerin görevinin sadece askerî suçlarla sınırlandırılması ve devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlara ait davalar her durumda adliye mahkemelerinde görülür' düzenlemesi göz önünde bulundurularak, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Dün toplanan ve uyuşmazlık mahkemesinin gönderdiği dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, tensip tutanağı düzenleyerek, daha önce kendi mahkemelerinde, 'adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs' suçlarından aldıkları 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş'in tutuklanmasına oybirliğiyle karar verdi.

Haklarında yakalama kararı çıkartılan üç sanıktan Muğla'da görevli Astsubay Ali Kaya, Aydın'da görevli Astsubay Özcan İldeniz ile Sakarya'da ikamet eden PKK itirafçısı Veysel Ateş'in yakalanması için ilgili yerlere bildirim yapıldı. Bulundukları yerlerde gözaltına alınan sanıklar, haklarındaki yakalama kararının vicahiye çevrilmesiyle sivil ve askerî cezaevlerine gönderildi.

Sanıkların Avukatı Vedat Gülşen, Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılan tutuklama kararı üzerine gözaltına alınan sanıkların Van'a getirileceğini söyledi. Sanıkların Van'a geldikten sonra haklarındaki tutuklama kararının yüzlerine okunup vicahiye çevrileceğini belirten Gülşen, sanıkların tutuklanarak cezaevine konulacağını ifade etti. Avukat Gülşen, bundan sonraki gelişmelerin de 21 Temmuz'da yapılacak ilk duruşma sonrası belli olacağını kaydetti.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt, hakkında dava açılan Astsubay Ali Kaya'ya kefil olan bir açıklama yaparak, 'Tanırım, iyi çocuktur.' sözüyle tartışmalara sebep olmuştu. Büyükanıt, Irak'ın kuzeyine yapılan operasyonlarda Ali Kaya ile yakın çalıştığını belirtmişti. Savcılar, o dönem bu sözlerin adil yargılamaya baskı suçu olduğunu öne sürmüştü. Olayla ilgili iddianame hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 20 Nisan 2006 tarihli kararıyla, "mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü" gerekçesiyle ihraç edilmişti. HSYK'nın yapısı 12 Eylül anayasa referandumu ile değiştirilince Ferhat Sarıkaya, iki ay önce mesleğe geri döndü.

ŞEMDİNLİ DAVA DOSYASI

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005'te meydana gelen patlamayla ilgili Van 3. Ağır Mahkemesinde, 19 Haziran 2006 tarihinde görülen davada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, "Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs" suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası verilmişti.

Sanık avukatlarının, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007'de tamamlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 3 sanık hakkında verilen kararın, usul ve görev yönünden bozulmasını kararlaştırmıştı.

13 Haziran 2007'de yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın, 14 Eylül 2007'deki duruşmasında mahkeme heyeti "görevsizlik" kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi'ne göndermişti.

Van Askeri Mahkemesi de 14 Aralık 2007 tarihindeki ilk duruşmada sanıkların tahliyesini kararlaştırmış, 22 Ocak 2010 tarihindeki son duruşmada ise dava dosyasının Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderme kararı almıştı.

Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosya, Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi yerine, Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderilmişti. Uyuşmazlık mahkemesi de son anayasanın bazı maddelerinde yapılan değişikliği gözönünde bulundurarak, 2 Mayıs 2011'de verdiği kararla, Şemdinli dava dosyasını Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.


CİHAN