Karabük Üniversitesinden:

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Karabük Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Karabük Üniversitesini,

e) Üniversite Yönetim Kurulu: Karabük Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarından, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlardan, toplumun her kesiminden yaşam boyu öğrenim sürecinde yer almak isteyen kişilere, yaygın ve güncel eğitim etkinliklerini sunmak üzere, ön lisans, lisans ve yüksek lisans/doktora programları dışında verilecek her türlü eğitim ve öğretim programı/programlarını Üniversitenin ilgili birimleriyle birlikte; yüz yüze, senkron ve asenkron uzaktan eğitim teknikleri, sanal ve artırılmış gerçeklik eğitim ortamlarını tekil veya karma kullanarak, eğitim-öğretim, seminer ve kurs programları düzenlemek.

b) Sabit veya gezici sınav organizasyonu planlamak, hazırlamak, uygulamak, değerlendirmek ve belgelendirmek.

c) Alan araştırmaları ve bilimsel araştırmalar yapmak.

ç) Üniversite adına ulusal ve uluslararası proje hazırlamak, başvuru yapmak ve süreçlerini yönetmek; uygun bulduğu eserleri yayımlamak.

d) Ulusal/uluslararası standartlara uygun eğitim/sınav merkezi hizmeti vermek, bu standartlara uygun her türlü alanda ilgili mevzuat hükümleri kapsamında personel belgelendirme ve sertifikasyon süreçlerini yönetmek, bu standartların uygulanmasını teşvik etmek ve uluslararası akreditasyon süreçlerini desteklemek.

e) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında gerekli eğitim, sağlık, güvenlik ve koordinasyon faaliyetlerini gerçekleştirmek.

f) Bilginin topluma, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarına ve kişilere aktarılmasının daha nitelikli ve etkin yollarını araştırmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Konferans, kongre, çalıştay düzenlemek veya aracılık etmek.

b) Toplumun ihtiyaç duyduğu alanlarla ilgili araştırma yapmak ve rapor hazırlamak veya hazırlatmak.

c) Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarının ilgili mevzuat hükümleri kapsamında açacağı eğitim, sınav ve sertifika programlarına Üniversite adına akreditasyon başvurusunda bulunmak, konuyla ilgili süreçleri yürütmek ve belgelendirmek.

ç) Kamu kurum ve kuruluşları ile ulusal ve uluslararası özel sektör kuruluşlarına, içeriği, talep eden kurum veya ilgili mevzuat tarafından belirlenen; aile danışmanlığı, iş yeri hekimliği, iş güvenliği uzmanlığı, iş sağlığı ve güvenliği ve benzeri mesleki eğitim, eğitim, kurs, seminer ve danışmanlık hizmeti vermek.

d) Ulusal ve uluslararası kuruluşlarla Üniversite adına, proje hazırlamak, başvuru yapmak ve süreçlerini yönetmek.

e) Üniversitede ilgili birimlerin verecekleri kursları/eğitimleri düzenlemek, ilgili birimlerin talebi üzerine her türlü bilimsel, eğitsel, sosyal ve kültürel çalışmalara yönelik organizasyonlar yapmak ve bu alanlarda ilgili birimler tarafından yapılacak organizasyonlara ilgili mevzuat hükümleri kapsamında her türlü teknik, araç-gereç ve malzeme desteği sağlamak.

f) Merkezin faaliyet alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası her türlü eserin süreli-süresiz basım-yayın ve satışını yapmak.

g) Türkçe ve yabancı dil kurslarını/eğitimlerini düzenlemek.

ğ) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Türk Akreditasyon Kurumu tarafından öngörülen akreditasyon gereklerine ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenen tüm yeterliliklere ilişkin eğitim düzenlemek, gezici veya sabit sınav merkezleri oluşturmak, sınav yapmak, değerlendirmek ve belgelendirmek.

h) Faaliyetlerle ilgili konularda bültenler yayımlayarak öğrencileri, mezunları, ilgili kurum ve kuruluşları bilgilendirmek.

ı) Yurt içi ve yurt dışındaki üniversiteler ile eğitim, belgelendirme, basın-yayın, danışmanlık hizmeti veren diğer kurum ve kuruluşlarla Merkezin amaçlarına uygun iş birliği yapmak, ortak veya onlar adına eğitim, proje, araştırma, danışmanlık, seminer, sempozyum, kongre, konferans, çalıştay ve benzeri her türlü faaliyeti gerçekleştirmek veya gerçekleştirilmesine aracılık etmek.

i) Meslek standartları geliştirmeye yönelik matbu, dijital ve internet tabanlı materyallerin hazırlanmasına yönelik çalışmalar düzenlemek.

j) Eğitim ve diğer etkinlik programları sonunda katılımcılara ilgili mevzuat hükümleri kapsamında katılım belgesi, başarı belgesi, sertifika ve benzeri belgeler vermek.

k) Kamu yararına korumaya ihtiyaç duyan ve engelli bireylere yönelik eğlendirici, sosyal, eğitici, mesleki, bireyin hayatını kolaylaştıracak ve onları topluma kazandıracak etkinlikler düzenlemek veya aracılık etmek.

l) Bilimsel ve teknolojik yeni bilgi ve gelişmeleri takip ederek bu yönde Merkezin ürettiği/ürettirdiği yeniliklerin patent ve benzeri haklarını tescil ettirmek ve gerektiğinde talep eden kişi, kurum ve kuruluşlara ücret karşılığı veya ücretsiz olarak kullandırmak.

m) Merkezin tüm faaliyetlerinin duyurulması amacıyla ilgili mevzuat hükümleri kapsamında gerekli tanıtım/reklam işlemlerini yapmak veya yaptırmak.

n) Üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde, yaşam boyu eğitim ile ilgili ders, konferans ve seminer verilmesini, sempozyum ve kongre düzenlenmesini desteklemek ve katkıda bulunmak; öğrencilerin yaşam boyu eğitimle ilgili konulara yönelmesini, tez hazırlamasını özendirmek ve gerekli desteği sağlamak.

o) Ulusal ve uluslararası her türlü sınav organizasyonu gerçekleştirmek veya gerçekleştirilmesine aracılık etmek.

ö) Sürekli eğitim kapsamında Rektör ve/veya Üniversite Yönetim Kurulunca kararlaştırılan diğer faaliyetleri gerçekleştirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanları arasından Rektör tarafından iki yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür, Merkezin faaliyetleri ile ilgili çalışmaların düzenli olarak yürütülmesinden ve geliştirilmesinden Rektöre karşı sorumludur.

(2) Müdürün önerisi üzerine Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanları arasından en fazla iki kişi Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür, görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini vekil olarak bırakır. Müdürün altı aydan fazla görevi başında bulunmaması hâlinde görevi kendiliğinden sona erer. Müdürün görev süresi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek ve Merkezin tüm faaliyetlerinin Üniversite ve Merkezin misyonu ve vizyonu çerçevesinde yürütülmesini sağlamak.

b) Danışma Kurulu ve Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, bu toplantıların gündemini belirlemek ve toplantılara başkanlık etmek.

c) Yönetim Kurulunun aldığı kararları ve hazırladığı çalışma programını uygulamak, açılan programların etkinliğini denetlemek.

ç) Merkezin bünyesindeki görev dağılımını yapmak.

d) Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kurulunun uygun görüşü alındıktan sonra Rektöre sunmak.

e) Üniversitenin birimleri arasında Merkezin programları ile ilgili koordinasyonu sağlamak.

f) Merkezin idari ve mali işlerini yürütmek.

g) Merkezin yıllık bütçesini planlamak ve hazırlamak.

ğ) Merkezin faaliyet alanlarına giren konularla ilgili kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapmak, proje hazırlamak.

h) Merkezin faaliyetlerinin yürütülmesi için gerekli olan yürütücü, denetçi, koordinatör, sınav komisyonu ve diğer komisyonları görevlendirmek.

ı) Sınav ve belgelendirme süreçlerinde, Rektörlük adına temsil, ilzam ve benzeri süreçleri yönetmek.

i) Diğer üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri ya da bu alanda görev yapan birimleriyle iş birliği yapmak; görüş birliği sağlamak ve eğitim faaliyetlerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak üzere çalışmalar yapmak.

j) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Merkez faaliyetleriyle ilgili ulusal ve uluslararası toplantılar planlamak ve düzenlemek.

k) Merkezin amaç ve faaliyetleri doğrultusunda Rektör tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanları arasından Rektör tarafından iki yıllık süre için görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur.

(2) Görev süresi sona eren üye yeniden aynı usulle görevlendirilebilir. Görev süresi sona ermeden ayrılan üyelerin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üyeler görevlendirilir.

(3) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine ayda en az bir kez ve üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılanların oy çokluğuyla alınır. Oyların eşitliği durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

(4) Üst üste üç kez izinsiz ve mazeretsiz Yönetim Kurulu toplantılarına katılmayan üyenin üyeliği, Yönetim Kurulunun oy çokluğuyla alacağı karar ile sona erdirilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin genel strateji ve politikalarını oluşturmak, düzenlenecek çeşitli programlarla ilgili faaliyetlerin koordinasyonunu ve değerlendirmesini yapmak.

b) Merkezin faaliyetleriyle ilgili eğitim programlarının hazırlanması, planlanması, katılım koşulları ve öngörü maliyetleri, eğitim verecek eğitmen ve eğitim sonunda verilecek belgenin tipi konularında öngörü kararları alarak bu kararların uygulanabilmesi ve Üniversite Yönetim Kurulunda karara bağlanması için Rektörlüğe sunmak.

c) Merkezin faaliyetlerine ilişkin karar almak.

ç) Müdürün her faaliyet dönemi sonunda hazırlayacağı faaliyet raporunu değerlendirmek, bir sonraki döneme ait çalışma programını düzenlemek.

d) Eğitim programları sonunda ilgili mevzuat hükümleri kapsamında verilecek katılım belgesi, başarı belgesi, sertifika ve benzeri belgelerin verilmesi ile ilgili esasları belirlemek.

e) Merkezin yönetimi ve faaliyetleriyle ilgili diğer kararları almak.

f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Danışma Kurulu ve görevi

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından iki yıllık süre için görevlendirilen en fazla on üyeden oluşur.

(2) Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir kez toplanır. Toplantı yapmak için çoğunluk koşulu aranmaz.

(3) Danışma Kurulunun görevi, Merkezin amaçları ve hedefleri doğrultusunda önerilerde bulunmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Çalışma grupları

MADDE 13- (1) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaların verimliliğini ve etkinliğini artırmak üzere sürekli veya geçici çalışma grupları oluşturulabilir. Çalışma grupları, Müdürün teklifi üzerine Yönetim Kurulu kararıyla kurulur.

Personel ihtiyacı

MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca, Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 15- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 16- (1) Merkez tarafından eğitim faaliyetleri veya desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkez kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan hâller

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 18- (1) 20/5/2009 tarihli ve 27233 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Karabük Üniversitesi Rektörü yürütür.