Kaddafi güçlerine karşı ilk ateş TSİ 18.45'te başladı ve Fransız uçağı Libya askeri aracını vurdu.

'Şafak Yolculuğu' adı verilen operasyonda Fransız savaş uçakları ilk ateşin ardından Kaddafi güçlerine ait 4 tankı daha vurarak tahrip etti.

ABD ve İngiltere de dahil oldu


ABD, İngiliz savaş gemileri ve denizaltılarından 112 seyir füzesi fırlatıldı, toplam 20 hedef vuruldu.

Akdeniz'deki denizaltıların ikisi, taarruz amaçlı "Newport News" ve "Providence". Denizaltılardaki Tomohowk füzeleriyle, Kaddafi güçlerinin uçak ve helikopterleri ile hava savunma sistemleri vuruldu.

Pentagon, ''Amaç Kaddafi'nin saldırılarını durdurmak" dedi ve operasyonun henüz ilk aşamada olduğunu belirtti.

Amerikalı yetkililer, ABD'nin operasyonda öncü konumda olduğunu belirterek, ABD savaş uçaklarının da operasyonlara dahil olacaklarını kaydetti.

Obama, Libya'ya yönelik operasyonun sınırlı olduğunu belirtirken, İngiltere Başbakanı David Cameron, operasyonun, "gerekli, hukuki ve doğru olduğunu" söyledi.




Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe de, Kaddafi'nin BM Güvenlik Konseyi kararına uyana kadar, bu ülkeye yönelik başlatılan operasyonun devam edeceğini ve "Libya'ya karadan bir çıkartma veya operasyon öngörülmediğini" belirtti.

Operasyona 20 kadar uçakla katılan Fransa'nın Charles De Gaulle uçak gemisinin de Libya'ya doğru yarın yola çıkacağı kaydedildi.

15 savaş uçağı, üç fırkateyn ve bir taarruz denizaltısı taşıyan gemi yarın Libya kıyılarına konuşlanacak.

Operasyonlara, şu anda ABD, Fransa, İngiltere, Kanada ve İtalya'dan oluşan koalisyon güçleri katılıyor. İspanya da operasyona katılması için 4 adet F-18 tipi askeri uçağını İtalya'ya gönderdi.

Koalisyon güçlerinin operasyonunun, ABD Afrika Komutanlığı'nda olduğunu belirten askeri yetkililer, ABD'nin harekata katılım kapasitesine elektronik saldırının da dahil olduğunu açıkladı.

Operasyonun merkezinin, Almanya'nın Stuttgart kentindeki ABD üssü olduğu bildirildi.

Operasyon, muhalif güçlerin merkezi olan ve Kaddafi güçlerinin hedeflediği, 670 bin nüfuslu Bingazi kentinin çevresindeki 100-150 kilometrelik bir bölgede yoğunlaşıyor.




Siviller mi hedef alınıyor?

Libya resmi TV kanalı başkent Trablus, Misrata, Zuvere ve  Sirte'de sivil noktaların hedef olduğunu öne sürdü.

Haberde, "Haçlı düşmanlar"ın savaş uçaklarının Trablus'taki sivil hedefleri bombaladığı belirtildi, Misrata ve Libya'nın batısına hizmet veren yakıt tanklarının vurulduğu ifade edildi.

Libya resmi haber ajansı da, Trablus'ta ambulansların, koalisyon güçlerinin bombardımanı sonucu yaralanan sivillere yardıma yetişmeye çalıştığını duyurdu.

Keşif uçuşları


Fransız askeri kaynakları, biri izleme dördü saldırı uçağı olan uçakların Fransa'nın doğusundaki Saint-Dizier üssünden kalktığını ve keşif görevi yaptığını belirtti.

Öte yandan İtalyan savaş uçakları ve Kanada da Libya toprakları üzerinde keşif uçuşu yaptı.



Sarkozy: "Sivil nüfusu korumayı amaçlıyoruz"

Paris'te düzenlenen Libya zirvesinin arkasından konuşan Sarkozy, "Uçaklarımız Kaddafi'nin kendi nüfusuna şiddet kullanılmasını önlemek için uçuyor. Uçaklarımız tanklara müdahale için bekliyor" diye konuştu.

"BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararı hor gördüğünü ve dinlemediğini" kaydeden Sarkozy, "Halk özgürlüğü seçti. Cani deliyi durdurmak için Arap halkının bizim desteğimize ihtiyacı var. Bunu tedarik etmek bizim görevimiz. Arap halkları kendini özgürleştirmeyi seçti. Libya'nın geleceği Libya halkına ait. Onlar adına karar vermeyi düşünmüyoruz. Sadece evrensel bir bilinç ve bu tür suçları tolere edemeyiz. Bizim Arap halkına müdahalemiz sözkonusu değil" ifadelerini kullandı.

Fransa lideri ayrıca, "Sivil nüfusu korumayı amaçlıyoruz. Arap halkları haklarından yoksun kalmamalı. Şiddet ve saldırılar durursa diplomasi kanalları tekrar açılacak" dedi.

Obama: "Kararlıyız"

ABD Başkanı Barack Obama da, "Kararlılığımız net. Libya halkı korunmalı. Sivillere şiddet son bulmazsa uluslararası komisyon harekete geçecek" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton ise, "Müdahale ertelenirse daha çok sivil ölür" dedi.

Clinton, ABD'nin özgün güçlerinin, "Kanada ve Avrupalı müttefiklerin güçlerine katkı yapacağını" belirtti ancak kara kuvvetleri gönderme planlarının bulunmadığını ifade etti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, "Libya'da Kaddafi'yi durdurmak için harekat vaktidir" derken, Almanya Başbakanı Angela Merkel, aynı fikirde olmalarına rağmen askeri harekatta yer almayacaklarını söyledi.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise, "Napoli'deki NATO üssü komuta merkezi olsun" dedi.

Kanada Başbakanı Stephen Harper de, ülkesinin Libya'ya hava operasyonunda yer alacağını belirtti ve deniz yoluyla ablukayı da uygulamak amacıyla Libya çevresinde donanma operasyonlarının başlatılacağını kaydetti.

Ortak bildiri


Zirve sonrasında yayımlanan ortak bildiride de, BM Güvenlik Konseyi'nin kararı anımsatılarak, "Albay Kaddafi'nin uluslararası toplumun isteklerini reddetmeyi, kendi halkını küçümsemeyi sürdürmesine izin vermeyeceğiz. Libyalılara, ülkelerini yeniden inşa etmelerinde, bu ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünü tamamıyla saygı çerçevesinde yardım etmeyi sürdüreceğiz" denildi.

Toplantıya kimler katıldı?

Libya'nın akıbetini belirlemek için Paris'te yapılan zirveye BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir El Tani, Irak, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanlarının aralarında bulunduğu 22 lider katıldı.

ABD, AB ve Arap Birliği üyesi ülkeler, Muammer Kaddafi'ye bağlı askerlerin Libya'daki muhalif güçlere yönelik saldırısını durdurmak amacıyla BM'nin verdiği yetki uyarınca, bu ülkeye yapılacak askeri müdahale konusunda görüşmelerde bulundu.

Brüksel'deyse NATO Askeri Konseyi olağanüstü toplandı. Operasyonun teknik detayları müzakere edildi. Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa ise, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'dan Libya'ya uluslararası gözlemci göndermesini istedi.

BİNGAZİ BOMBALANDI


Bu arada, ateşkes ilanına rağmen Libya'da bugün yine çatışmalar vardı. Kaddafi yandaşı güçleri Bingazi'ye ilerledi, isyancılar karşılık verdi. Ülkenin batısındaki Zintan'dan da bombardıman sesleri geldi.

Bingazi'de sabah saatlerinde bir savaş uçağı düşürüldü. Kaddafi yönetimi karşıtı güçler, savaş uçağının kendilerine ait olduğunu açıkladı.

Bir süre sonra Kaddafi yanlısı güçlerin isyancılara ait bir uçağı düşürdüğü anlaşıldı.

Libya hükümeti, "Ateşkes ilanına sadığız. Libya hava kuvvetleri tamamen yere çekilmiştir" açıklaması yaptı.

Yüzlerce kişinin Bingazi'den kaçtığı belirtiliyor. Bölgedeki AFP muhabiri, kentin kuzeydoğusundan kaçan insanların, Tobruk ve Mısır'a giden yola çıkmadan önce benzin istasyonları ve fırınların önünde kuyruk oluşturduğunu belirtti.

Bir helikopterin de kent üzerinde uçtuğu kaydedildi.

Misrata'da keskin nişancılar

Öte yandan Kaddafi'ye bağlı güçlere mensup keskin nişancıların Misrata kentinde açtıkları ateş sonucu 2 kişi öldü.

Kent sakinlerinden, adının Sadun olduğunu söyleyen bir kişi, Reuter ajansına yaptığı açıklamada, keskin nişancıların bu sahab Misrata kentinde açtığı ateş sonucu 2 kişinin öldüğünü söyledi. Sadun, "Bazı evlerde bulunan keskin nişancılar halka ve gördükleri her şeye ateş açıyor" dedi.




Cnn Türk