Bilindiği gibi,  Limited şirket tüzel kişiliğine ait  borçların vergi dairesi  tarafından  yapılandırılması sonucunda bir tek  çizelge ile yapılandırılıp,  şirket  tüzel kişiliğinden  tahsil edilmesi  gerekmektedir.  Yürürlüğe giren 7020 sayılı yasa hükümlerine göre Limited şirket  borçları   şirket tüzel kişiliği  adına taksitlendirilip bir çizelge ile  ödenmesi  sağlanmaktadır.[1]   Ancak, bazı  yapılandırma çizelgelerinde  aynı borç  aynı anda Limited şirketin 2 ayrı müdürüne  2 ayrı  ödeme çizelgesi halinde yapılandırılmış olduğunu  görebilmekteyiz. Böyle bir durum doğal olarak  son derece hatalı bir yapılandırma işlemidir. 

7020 sayılı yasa 27.05.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasanın yürürlülük tarihi 01.06.2017 olup, son müracaat tarihi ise 30.06.2017 olacaktır. Burada limited şirket borçlarının ortakları açısından ödenmesi sırasında, her iki ortak tarafından şirketteki payları kadar kısım ek-2A no’lu dilekçeyle yapılandırılabilir.

Tüzel kişiliğe ait bir kaynaktan kaynaklanan borcun   aynı  anda mükerrer olarak  iki ayrı  çizelge ile iki ayrı müdüre ödenmesi için  tebliğ edilmesi   hatalı bir taksitlendirme olacaktır.   Vergi borçlarının  yapılandırılması ile ilgili  yürürlüğe giren  7020 sayılı kanunun  2. maddesine göre; bir Limited şirkete ait toplam  borcun   şirket  ortakları  bazında  hisseleri oranında bölüştürülerek  yapılandırılması mümkün  görülmektedir.  

Diğer yandan,Limited şirkete ait  bir borcun  aynı anda  Limited şirketin   iki müdürüne  mükerrer  bir şekilde  ödeme çizelgesine bağlanarak  aynı  anda aynı  borcun  iki müdürden  tahsil edilmesi   bir borcun   aynı  anda iki farklı  kişiden  tahsili  anlamına gelecektir.   Bu işlemde doğal olarak aynı  borcun  iki farklı kişiden  mükerrer bir şekilde tahsilat yapılması  sonucuna  götürecektir.   Bir borcun  aynı anda  iki  farklı muhataptan  tahsil edilmesi durumunda ortaya  100 TL’lik bir borcun 200 TL gibi bir  tahsilat  yapılması  sonucunu  doğuracaktır ki bu da tahsilatta mükerrerliğe neden olur. 

Vergi idaresinin  amacı  borcu  tahsil  etmektir.   Ancak tüzel kişiliklere ait  bir vergi borcunun   aynı anda  hem  (A)  müdüründen    alınması  ve hem de aynı  anda müdür (B)’den  alınması  tahsilatta mükerrerliğe neden  olacaktır.   Sonuçta,  borçlu Limited şirketin  takipli total  borcu  100 TL iken; müdür (A)’dan 100 TL tahsilat yapılması   yeterli olacaktır diye düşünülmektedir. Aynı  anda müdür (B)’den de 100 TL alınması, toplam borcun 100 TL yerine 200 TL olarak bahsedilmesi  anlamına gelir.

Özellikle, 7020 sayılı  yasaya göre taksitlendirilen  2. madde kapsamındaki borçların  ödemelerinde  fazladan  yapılan  ödemelerin  geri  iadeleri  mükelleflere  yapılamayacağı gerçeği  dikkate alındığında  böyle bir mükerrer  çizelge mükellefler açısından  haksız  bir  uygulama olur.  Bir borcun  aynı  anda iki kişiden  tahsili de  vergide mükerrer tahsilata  neden  olacaktır.   

Sonuç  olarak,  Limited şirketin tüzel kişiliği ile ilgili  tek  borcun   aynı  anda iki müdüre taksitlendirmesi işlemi hatalı olacağından  tek müdür bazında  veya en doğru işlem  tüzel   kişilik  bazında taksitlendirme çizelgesinin hazırlanması  gerekecektir.   7020 sayılı  torba yasa kapsamında  borcun  üzerinde  fazladan   yapılan ödemelerin  mükellefe geri iadesi  problemlere neden  olmaktadır.


---------------------------------

[1] Son zamanlarda vergi daireleri asıl amme borçlusu için tebliğ edilecek ödeme emirlerini asıl borçluya tebliğ edemeyip, ikinci planda  sorumlu bulunan şirket ortaklarına,  şirket müdürlerine veya  mirasçılara veya vergi  mükelleflerinin sorumlularına, kefili ve  yabancı şahıs ve kurumların temsilcilerine ödeme emri tebliği yapılmalıdır. Burada dikkate edilecek en önemli nokta  asıl borçlu yönünden  zamanaşımına  uğramış borcun daha sonra  diğer  potansiyel amme borçlularına  ödeme emrinin mükerrer tebliğ edilmesi işlemidir