1-Devre tatil Sözleşmesi Nedir?

Devre tatil sözleşmesi, bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkânı veren sözleşmelerdir. Bu sözleşmeler ile bir veya birden fazla kişi, uzun yıllar, turistik komplekslerde birden fazla dönemde bir veya daha fazla gecede konaklama sağlar.

2-Ön Ödemeli Devre Tatil Sözleşmesi Nedir?

Tüketicinin ayni hakka konu bir taşınmazın satış bedelini veya şahsi hakka konu taşınmazın kullanım hakkı bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcı veya sağlayıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı ya da kullanım hakkını tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmelerdir. Ayni hakka konu bir taşınmazın veya şahsi hakka konu taşınmazın kullanım hakkının ön ödemeli satılması durumunda, satıcı veya sağlayıcı tarafından, ön bilgilendirme formuna ek olarak tüketiciye, bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesinin verilmesi zorunludur. Bu zorunluluğu yerine getirdiğine dair ispat yükü satıcı veya yükleniciye aittir.

3-Devre Tatil Sözleşmeleri Hangi Kanunda Yer Alır?

Devre tatil sözleşmelerinin “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun”da yer alan şartlar altında imzalanması gerekmektedir. Kanunun 50. Ve devamı maddeleri Devre Tatil Sözleşmelerini düzenlemiştir. Yine bu yasaya paralel Devre Tatil Ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği de Devre Tatil Sözleşmelerinin düzenlenmesinde yer alması gereken esasları içermektedir. Bu kanun ve yönetmeliklerin amacı, tüketicinin korunması ve yanlış/yanıltıcı bilgiler ile tüketicinin mağdur edilmesinin önlenmesidir.

4-Devre Tatil Sözleşmelerinde Cayma Hakkı Nasıl Kullanılır?

Tüketiciler, sözleşmenin kurulmasından itibaren on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin, cayma hakkı süresi dolmadan, şahsi hakka konu ön ödemeli devre tatil sözleşmeleri için yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile ayni hakka konu taşınmaza ilişkin sözleşmelerde ise noterlikler aracılığıyla satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmesi yeterlidir. Ancak ispat kolaylığı açısından hem ayni hakka hem de şahsi hakka konu devre tatil sözleşmelerine ilişkin cayma hakkının noter aracılığıyla bildirilmesi faydalı olacaktır. Devre Tatil Sözleşmeleri cayma hakkının kullanılması ile birlikte hiçbir cezai şart ödeme yükümlülüğü olmaksızın kendiliğinden sona erer. Bunun yanında Satıcı veya Sağlayıcı,

- Sözleşmelerin kurulmasından en az bir gün önce tüketicilere yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile ön bilgilendirme formu vermediyse/bu form Yönetmelikte yazılı bilgileri içermiyor ise veya

- Tüketiciye verilen ön bilgilendirme formunda yer alan bilgilerle birlikte tüketicinin adı, soyadı, açık adresi ve diğer iletişim bilgileri ile tarafların sözleşmeyi imzaladığı yer ve tarihe ilişkin bilgileri de içeren bir sözleşme düzenleme ve yazılı veya mesafeli olarak kurulan bu sözleşmelerin bir örneğini kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye vermediyse veya

- Ek-6’da yer alan cayma formunu, sözleşmenin kurulduğu anda yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla tüketiciye vermediyse tüketici cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle bağlı değildir. Bu süre her halükarda cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer.

Bunun yanında cayma hakkı süresinin Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararları gereğince bir istinası daha vardır. Buna göre Devre tatil sözleşmeleri çoğunlukla yalnızca belli bir odanın ya da taşınmazın belli dönemlerde kullanılmasından ibaret değildir; tüketiciler aynı zamanda tesisten ve tesiste verilen hizmetlerden de istifade ederler. 4077 Sayılı Kanun'a tabi uyuşmazlıklar yönünden devre tatil sözleşmelerinde tüketicinin cayma süresinin başladığının kabul edilebilmesi için tüketicinin sözleşmede kendisine tahsis edilen oda veya bölümü fiilen görmesi ve bu surette gerçek anlamda teslimin sağlandığının bu iddiayı ileri süren tarafından ispatlanması gerekir. Diğer bir anlatımla tecrübe ve muayene koşullu olan bu tip satışlarda cayma hakkının hizmetin ifasından sonra başlayacağı kabul edilmelidir.

Buna göre tüketici sözleşme konusu olan tesise hiç gitmediyse ve tatil hakkını kullanmadıysa cayma hakkı askıda kalacaktır. Cayma hakkının 15 günlük süresi tecrübe ve muayene koşulu gerçekleşmediği için işlemeyecektir.

5-Satıcı Cayma Süresi Dolmadan Sözleşme Satış Bedelini İsteyebilir Mi?

Satışın ön ödemeli yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın satıcı veya sağlayıcı, cayma süresi dolmadan tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Bu yasağa rağmen tüketiciden herhangi bir bedel alınması durumunda, alınan bedel tüketiciye derhal iade edilir. Ayrıca tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge tüketici yönünden geçersizdir. Tüketicinin cayma hakkını kullanması durumunda, cayma hakkının kullanılmasından önce sunulan hizmete ilişkin olarak tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemez. Tüketicinin devre mülk hakkı veren sözleşmelerden cayma hakkını kullanması durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, cayma bildiriminin satıcı veya sağlayıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç on dört gün içinde tüketiciye geri verilir.

6-Cayma Hakkı Süresini Kaçıran Tüketici Sözleşmeden Dönebilir Mi?

Devre tatile konu taşınmazın ön ödemeli satılması durumunda, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminat talep edebilir. Satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez.

Ön ödemeli devre tatil sözleşmesine konu taşınmazın yer aldığı projede sonradan değişiklik yapılması durumunda, bu değişikliğin tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirilmesi zorunludur. Tüketici yapılan proje değişikliğini kabul etmeyerek bir ay içinde vergi, harç, masraf, tazminat ve benzeri adlar altında hiçbir bedel ödemeksizin sözleşmeden dönebilir. Proje değişikliğinin yasal zorunluluklardan veya mücbir sebep hallerinden kaynaklanması durumunda, satıcı tüketiciden sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar kesinti yapabilir.

Ayni hakka konu bir taşınmazın veya şahsi hakka konu taşınmazın kullanım hakkının ön ödemeli satılması durumunda, satıcı veya sağlayıcı tarafından, ön bilgilendirme formuna ek olarak tüketiciye, bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesinin verilmesi zorunludur. Satıcı veya sağlayıcı bu yükümlülüklerini hiç veya gereği gibi yerine getirmezse tüketici hiçbir bedel ödemeksizin sözleşmeden dönebilir.

7-Ön Ödemeli Devre Tatil Sözleşmelerinde Devir veya Teslim Tarihinde Bir Süre Var Mıdır?

İster ayni hakka bağlı ister şahsi hakka bağlı ön ödemeli devre tatil sözleşmelerinde devir veya teslim tarihi sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemez. Taşınmazın kullanıma hazır bir şekilde tüketiciye zilyetliğinin devredilmesi gerekir. Aksi halde, teslim gerçekleşmemiş sayılır.

Sonuç olarak; tüketicilerin çok fazla duyduğu ve karşılaştığı devre tatil sözleşmeleri hakkında yukarıda verilen bilgiler genel bilgilerdir. Bu hususlar dışında pek çok farklı durum, farklı tipte sözleşme ve sorunla karşılaşılabilir. Bu nedenle her sözleşmenin içeriğinin dikkatle incelenmesi ve yukarıdaki bilgiler dışında, diğer mevzuat ve yargı kararlarının da birlikte değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Yine bu bilgilerin de zamanla değiştiği ve güncel mevzuatların dikkate alınması gerektiği unutulmamalıdır.

Av. Yasin Furkan CELEP