1. Korona Virüsü Çalışma Durdurma Planı ile İşletmeler için Destek

Korona Virüsü Çalışma Durdurma Planı, 1 Mart 2020'den başlayarak en az 3 ay boyunca tüm İngiltere işverenlerine açık olacak geçici bir programdır. Faaliyetleri, korona virüsünden (COVID-19) ciddi şekilde etkilenen işverenleri desteklemek için tasarlanmıştır.

Bu kapsamda işverenler, izinli çalışanlarının (izinli işçiler) aylık ücretlerinin %80'ini, aylık 2.500 sterline kadar olmak üzere, ve buna ek olarak ilgili İşveren Ulusal Sigorta katkılarını ve bu ücret üzerindeki asgari otomatik kayıt işveren emeklilik katkı paylarını talep edebileceklerdir.

2. KDV Ödemelerinin Ertelenmesi ile İşletmeler için Destek

İngiltere'de kayıtlı KDV’ye tabi şirketler için 20 Mart 2020 ile 30 Haziran 2020 arasında ödenmesi gereken KDV ödemelerinde, aşağıdaki opsiyonlardan birini seçme fırsatı verilmiştir.

- Ödemeyi daha sonraki bir tarihe ertelemek; veya

- KDV'yi normal şekilde ödemek.

KDV ödemesinin korona virüsü (COVID-19) nedeniyle ertelenmesinin seçilmesi halinde, KDV'nin 31 Mart 2021 tarihinde veya daha önceki bir tarihte ödenmesi gerekecektir. Majestelerinin Vergi ve Gümrük Dairesi’ne KDV ödemesinin ertelendiğinin bildirilmesine gerek yoktur.

3. Vergi Beyanı Ödemelerinde Erteleme ile İşletmeler için Destek

31 Temmuz 2020 tarihine kadar bir vergi beyannamesi ödemesi yapılması gerekiyor, ancak korona virüsünün etkisi o tarihe kadar ödeme yapılmasında zorlanmalara neden oluyorsa, ödeme Ocak 2021'e kadar ertelenebilecektir.

4. Serbest Meslek Gelirini Destekleme Programı ile Serbest Meslek Sahibi Kişilere Destek

Serbest Meslek Gelirini Destekleme Programı (SEISS), korona virüsü (COVID-19) nedeniyle gelir kaybeden serbest meslek sahibi bireyleri (ortaklık üyeleri dahil olmak üzere) destekleyecektir.

Bu program, önümüzdeki 3 ay için her ay maksimum 2,500 sterlin olmak üzere, ticari kazancın %80'ine kadar vergilendirilebilecek bir hibe talep etmenizi sağlayacaktır. İhtiyaç duyulması halinde bu süre uzatılabilecektir.

5. Çalışanlarına Hastalık Ödemesi Yapan İşletmeler için Destek

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ve işverenlerin, COVID-19 kapsamında hastalık nedeniyle işe gidilememesi halinde ödenen Yasal Hastalık Ödemesi'ni (SSP) geri almasına izin verecek bir mevzuat hazırlanmaktadır.

Program için uygunluk kriterleri aşağıdaki gibi olacaktır:

- Geri ödeme, COVID-19 nedeniyle işe gelmeyen ve uygun olan çalışan başına 2 haftaya kadar SSP'yi kapsayacaktır.

- 250'den az çalışanı olan işverenler bu program için uygun olacaktır. (Bir işverenin büyüklüğü 28 Şubat 2020 itibariyle istihdam ettikleri kişi sayısına göre belirlenecektir.)

- İşverenler COVID-19'un sonucu olarak SSP talep eden (yeni uygunluk kriterlerine göre) herhangi bir çalışanın masrafını geri alabileceklerdir.

- İşverenler personel yokluğu ve SSP ödemelerinin kayıtlarını tutmalıdır; ancak çalışanların GP'ye uygun bir rapor vermeleri gerekmeyecektir. Bir işveren tarafından kanıt isteniyorsa, korona virüsü semptomları olan kişiler çevrimiçi olarak NHS 111'den bir izolasyon raporu alabileceklerdir; semptomları olan biriyle yaşayanlar da NHS web sitesinden rapor alabileceklerdir.

- Program için uygunluk süresi, evde kalanlar için SSP’ye ilişkin düzenlemelerin genişletilmesinin yürürlüğe girmesinden sonraki gün başlayacaktır.

- Hükümet önümüzdeki aylarda işverenlerle birlikte çalışarak işverenler için en kısa sürede geri ödeme mekanizması kuracaktır.

6. İşgal Vergisi Ödeyen Perakende, Konaklama ve Eğlence Amaçlı İşletmeler için Destek

2020-2021 vergi yılı için İngiltere'de perakende, konaklama ve eğlence amaçlı işletmeler için işgal vergisi ertelemesi hazırlanmaktadır.

İşgal vergisi ertelemesinden yararlanabilmek için aşağıdaki kriterlere uygun olunması gerekecektir.

- İşletmenin İngiltere merkezli olması;

- İşletmenin perakende, konaklama ve / veya eğlence sektöründe olması;

- Ertelemeden yararlanacak mülklerin, tamamen veya esas olarak aşağıdaki amaçlarla kullanılıyor olması:

- mağaza, restoran, kafe, içkihane, sinema ve canlı müzik mekanı;

- toplanma ve eğlence mekanı;

- otel, misafirhane ve yatılı tesisler ya da mutfaklı konaklama gibi ağırlama yapan yerler.

7. Küçük İşletme Vergi İndirimi veya Taşra Vergi İndirimi Alan Tüm İşletmeler için 10.000 £ Tutarında Küçük İşletme Hibe Finansmanı

Hükümet, Küçük İşletme Vergi Yardımı (SBRR), Taşra Vergi Yardımı (RRR) ve Azaltma Yardımı nedeniyle halihazırda çok az işletme ücreti ödeyen veya hiç ödemeyen küçük işletmeleri desteklemek için yerel otoritelere ek Küçük İşletme Hibe Programı finansmanı sağlayacaktır. Bu program, devam eden işletme maliyetlerini karşılamaya yardımcı olmak için uygun işletmelere tek seferlik 10.000 £ tutarında hibe sağlayacaktır.

8. Perakende, Konaklama ve Eğlence Amaçlı İşletmeler için Nakit Yardımlar

Perakende ve Ağırlama Hibe Programı, perakende, konaklama ve eğlence sektörlerindeki işletmelere mülk başına 25.000 £ 'a kadar nakit hibe sağlamaktadır.

Yukarıdaki sektörlerde faaliyet gösteren ve değeri 15.000 £ 'a kadar olan bir mülke sahip işletmeler, 10.000 £' luk bir hibe almaya; değeri 15.000 £ üzerinde ve 51.000 £ altında bir mülke sahip olan işletmeler ise 25.000 £ tutarında bir hibe almaya hak kazanabilirler.

9. Korona Virüsü Ticari Kesinti Kredi Programı Aracılığıyla İşletmelere Destek

Geçici Korona Virüsü Ticari Kesinti Kredi Programı, 5 milyon £ 'a kadar ve 6 yıla kadar kredi, kredili mevduat, fatura finansmanı ve varlık finansmanı erişimi olan KOBİ'leri desteklemektedir.

Hükümet ayrıca, ilk 12 aylık faiz ödemelerini ve borç veren tarafından ödenen ücretleri karşılamak için bir Ticari Kesinti Ödemesi yapacaktır. Böylece daha küçük işletmeler ön maliyetlerden ve daha düşük ilk geri ödemelerden yararlanacaklardır.

Hükümet, kredi verenlere KOBİ'lere finansman sağlamaya devam etme konusunda daha fazla güven vermek adına her bir kredi için % 80 garanti verecektir. Program, hükümetin sahip olduğu İngiliz İş Bankası tarafından desteklenen ticari borç verenler aracılığıyla verilecektir.

Tüm büyük bankalar da dahil olmak üzere, programı teklif edebilen akredite olmuş 40 adet kredi veren işletme vardır.

10. İngiltere Bankası'ndan, Daha Büyük Firmalar Arasındaki Likiditeyi Desteklemeye Yardımcı Olan ve Krediler Yoluyla Şirketlerin Korona Virüsünün Neden Olduğu Nakit Akış Aksamalarını Köprülemelerine Yardımcı Olan Yeni Bir Kredi Kolaylığı

Yeni Covid-19 Kurumsal Finansman Tesisi kapsamında, İngiltere Merkez Bankası büyük şirketlerden kısa vadeli borç alacak. Bu, şirketin kısa vadeli fonlama sıkıntısından etkilenmesi halinde şirketi destekleyecek ve kısa vadeli borçları finanse etmesine izin verecektir. Bu kolaylık aynı zamanda genel olarak kurumsal finans piyasalarını destekleyecek ve tüm firmalara kredi sağlanmasını kolaylaştıracaktır.

11. Vergi Ödeyen İşletmelere Destek: Hizmet Ödeme Süresi

Finansal sıkıntıda olan ve ödenmemiş vergi yükümlülükleri olan tüm işletmeler ve serbest meslek sahipleri, Majestelerinin Vergi ve Gümrük Dairesi'nin Ödeme Zamanı hizmeti aracılığıyla vergi işleriyle ilgili destek almaya uygun olacaklardır. Bu düzenlemeler duruma göre kararlaştırılacak ve bireysel koşullar ile yükümlülüklere göre uyarlanacaktır.

12. Ticari Sigorta

Çoğu ticari sigorta poliçesinin, salgın hastalıkları veya COVID-19 gibi belirtilmemiş fakat bildirilebilir hastalıkları kapsaması olası değildir. Devlet emriyle veya pandemi nedeniyle kapatılan ve belirtilmemiş fakat bildirilebilir hastalığı kapsayan bir sigorta poliçesi olan işletmelerin poliçe kapsamında talepte bulunabilme hakları vardır (poliçelerinin şart ve koşullarına tabi olarak).

Sigorta poliçeleri önemli ölçüde farklılık gösterirler; bu nedenle işletmelerin kendi poliçelerinin şart ve koşullarını kontrol etmeleri ve sağlayıcılarıyla iletişim kurmaları tavsiye edilir.

13. Ticari Kiracılar İçin Tahliye Koruması

COVID-19 nedeniyle kiralarını ödeyemeyen ticari kiracılar tahliye işleminden korunacaktır. Bu önlemler, işletmenin 30 Haziran tarihine kadar olan bir ödemeyi kaçırmaları durumunda dahi kira kontratlarını otomatik olarak kaybetmeyeceği ve mülkünden çıkarılmak zorunda kalmayacağı anlamına gelecektir.

Gerekirse hükümet bu süreyi uzatacaktır.

Bu hüküm kiranın silinmesi anlamına gelmemektedir. Tüm ticari kiracılar, kiradan hala sorumlu olacaklardır. Ticari kiracılar, sadece kira ödeyemedikleri takdirde tahliye edilmekten korunmaktadırlar.

14. İş Geliştirme Bölgeleri (BID) Düzenlemelerinin Genişletilmesi

BID’ler bu yıl gerçekleşmesi gereken BID oylamasını erteleyerek, BID düzenlemelerinin maksimum süresini 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatabileceklerdir. Bu, BID'lerin ve oylama sürecini yöneten yerel makamların, mevcut acil duruma müdahale etmeye konsantre olmalarını sağlayacaktır.

Av. iur. Serkan ALTOPRAK