Hemen belirtmek isteriz ki, avukatların flash bellek, dolma kalem ya da kısmen metal içeren kalem gibi eşyalarla cezaevlerine girmelerini engelleyen bir hüküm mevcut değil.

TCK nun 297. maddesi yürürlüğe girdiği 2005 yılında şöyleydi: 

“İnfaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmak

Madde 297- (1) İnfaz kurumuna veya tutukevine silah, uyuşturucu veya uyarıcı madde veya elektronik haberleşme aracı sokan veya bulunduran kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun konusunu oluşturan eşyanın, temin edilmesi veya bulundurulması ayrı bir suç oluşturduğu takdirde; fikri içtima hükümlerine göre belirlenecek ceza yarı oranında artırılır.

(2) Birinci fıkrada sayılanların dışında kalıp da yetkili makamlar tarafından infaz kurumuna veya tutukevine sokulması yasaklanmış bulunan eşyayı, bu yasağı bilerek, infaz kurumuna veya tutukevine sokan veya bulunduran ya da kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan suçların hükümlü veya tutukluların muhafazasıyla görevli kişiler tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.

(4) Bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan suçların konusunu oluşturan eşyayı yanında bulunduran veya kullanan hükümlü veya tutuklu, bunu kimden ve ne suretle elde ettiği hususunda bilgi verirse, verilecek ceza yarı oranında indirilir.”

2. fıkradaki " Birinci fıkrada sayılanların dışında kalıp da yetkili makamlar tarafından infaz kurumuna veya tutukevine sokulması yasaklanmış bulunan eşyayı" cümlesinin yetkili makamlara verdiği yetkiye dayanarak Adalet Bakanlığı cezaevlerine sokulması yasak olan eşyalarla ilgili olarak bir liste yayınladı.   

Cezaevi görevlilerin bu alışkanlıkları , TCK nun 297/2 . maddesinin önceki haline dayanılarak yayımlanan  bakanlık genelgesinden kaynaklanıyor. Bu genelgeden gelen alışkanlıkla, avukatların flash bellekleri alıkonulup haklarında tutanak tutularak çoğu zaman ceza soruşturmalarına konu edilebiliyor.

Oysa ,  Anayasa Mahkemesi, cezaevine sokulamayacak eşyaları idarenin belirleyeceğine dair TCK nun 297/2. Maddesi hükmünü iptal etmiştir . (Anayasa Mahkemesinin 7.7.2011 tarihli, 2010/69 esas ve 2011/116 karar sayılı karar )

TCK nun 297/2 . maddesi iptal edildiğine göre, cezaevine sokulması yasak olan maddelerin sadece TCK nun 297/1. maddesinde düzenlenen eşyalar olduğu unutulmamalıdır. Zira kanunun birince maddesinde sayılanların dışında bakanlığın ya da diğer yetkili şahısların kanunun 1. fıkrasında sayılan listedeki eşyaları genişletme yetkisi bulunmamaktadır.

Bu maddeye göre, infaz kurumuna veya tutukevine silah, uyuşturucu veya uyarıcı madde veya elektronik haberleşme aracı sokulması yasak olup, bu sayılanların dışındaki eşyalarla ceza ve infaz kurumlarına girilmesinde yasal olarak bir engel bulunmamaktadır.

Flash bellekler de elektronik haberleşme aracı değil, kişisel veri depolama aracıdır.

Bu sebeple ceza ve infaz kurumları yönetici ya da görevlilerinin avukatların kalemleri, flash bellekleri ya da benzeri eşyalarıyla ceza ve infaz kurumlarına girmelerine engel olmalarının yasal dayanağı bulunmamaktadır. 

Avukat A. Aydın AKPINAR / hukukihaber.net