1-Adi İflas

-Adi iflas, müflisin kusuruna dayanmayan iflas olup, burada müflis kendi kusuru sonucunda iflas etmemektedir. (Örn. Ekonomik kriz, piyasa koşulları vs. yüzünden iflas etme durumu vardır)

- İflastan dolayı adi iflasta müflise bir ceza verilmesi söz konusu değildir.

-İflasın normal şekilde kapanmasından sonra da müflisin müflislik sıfatı devam edecektir ve bunun da kamu hukuku kapsamında belli sonuçları olmaktadır.

-Buna göre iflasın kapanmasından sonra müflislik sıfatı devam eden müflis bu sıfatı taşırken avukat, noter, banka yönetim kurulu başkanı ya da üyesi, banka genel müdür ya da yardımcısı, denetçi vb. olamayacaktır.

 2-Taksiratlı ve Hileli İflas

-Adi iflasın aksine taksiratlı ve hileli iflas birer suçtur.

-Bir iflasın taksiratlı ya da hileli olduğunun kararını ise ceza mahkemesi verecektir yani bu kararı vermeye ceza mahkemesi yetkilidir.

-Bir kişinin taksiratlı ya da hileli müflis olarak cezalandırılabilmesi için ilk olarak o kişi hakkında ceza mahkemesinin iflas kararı vermiş olması gerekmektedir.

A-Taksiratlı İflas

Taksiratlı iflasta müflisin kusuru vardır. Yani bu iflas müflisin kusurundan dolayı olmuştur. Fakat bu kusur hile derecesinde değildir. Yine taksiratlı müflisin de avukat, noter, banka genel müdürü vs. olma yasağı söz konusu olmaktadır.

B-Hileli İflas

İflastan önce ya da sonra alacaklısını zarara uğratma kasıt  ve  amacıyla  hileli  işlemlerde  bulunan  kişiye hileli müflis denir.

Malvarlığını  eksiltmeye  yönelik tasarruflarda  bulunmak  hileli  iflas  suçunun  maddi unsurudur. Kişinin hileli müflis olarak cezalandırılabilmesi için iflasına karar verilmiş olması gerekmektedir. Fakat hileli işlemler bu iflas kararından önce ya da sonra gerçekleşebilecektir.

İtibarın İade Edilmesi

-İflas kapansa bile müflisin müflislik sıfatı devam edecektir.

-Buna göre bütün iflas çeşitleri için itibarın iadesi istenebilecektir. Fakat bunun için iflas alacaklılarının alacaklarının tamamen itfa edilmiş olması gerekmektedir. Yani iflas sonunda alacakları tam ödenmediği için borç ödemeden açız belgesi bulunan alacaklının alacağının da ödenmesi halinde ancak itibarın iadesi söz konusu olabilecektir.

-Taksiratlı iflasta ise müflisin mahkum olduğu cezanın tamamen çekilmiş olması ya da bu cezanın kanuni bir şekilde düşmüş olması gereklidir.

-Hileli iflasta da müflisin mahkum olduğu cezanın tamamen çekilmiş olması ya da bu cezanın kanuni bir şekilde düşmüş olması gerekli olacaktır

Taksiratlı müflis itibarının iadesini iflasına karar vermiş olan ticaret mahkemesinden talep edecek olup, hileli iflasın müflisi ise ceza mahkemesinden itibarının iadesini isteyecektir.

Yine hileli müflisin de adi ve taksirli müflisler gibi avukat, noter, banka genel müdürü vs. olması mümkün değildir. Ayrıca hileli müflisin devlet memuru, milletvekili, belediye başkanı, muhtar vs. de olması söz konusu olmayacaktır.

-İtibarın iadesi kararı ile müflisin müflislik sıfatı ve buna bağlı yasaklar kalkacaktır.

Av. Muhammed Sefa GÜZEL