ilköğretim kurumları yönetmenliği madde 22/3

Öğrencilere her dönemde her bir dersin haftalık ders saati sayısı 2 ve daha az olanlara 2, haftalık ders saati sayısı 2 den fazla olanlara ise 3 defa ders etkinliklerine katılım puanı verilir.

ortaöğretim kurumları yönetmenliği

MADDE 43- (1) Öğrenci başarısının ölçme ve değerlendirilmesinde aşağıdaki esaslar gözetilir.

a) Ders yılı, ölçme ve değerlendirme bakımından birbirini tamamlayan iki dönemden oluşur.

ç) Öğretmen, ölçme ve değerlendirme yöntem ve araçlarıyla öğrencinin programlarda amaçlanan bilgi ve becerileri kazanıp kazanmadığını sürekli izler ve değerlendirir.

Görüldüğü üzere her dönem için  ayrı ayrı ders içi katılım notu verilmelidir. Aynı zamanda öğretmen tarafından değerlendirme yapılmalıdır.

Eğitim bir süreçtir. Bundan dolayı sadece ilk dönem notuna göre puanlama yapılması 2. Dönemi yok saymaktır. Bir futbol müsabakasının sonucunu sadece ilk yarıya göre bitirmektir. Oysa ki maç 90 dkdır. Öğrenciye ilk dönem notu verilerek eğitim fiili olarak bitirilmiştir. Öğrencilerin gardı düşmüş. Ders katılımları yok denecek kadar düşmüştür. Telafi eğitimi yapacağız demek havanda su dövmektir.

Bu uygulama ile eğitim bilimlerine , pedogojik formasyona beton dökülmüştür. Önceden belirli olması gereken ölçme ve değerlendirme kuralları yok sayılmıştır.

İlk dönem notlarını öğretmenler sözü notu olarak verirken neden 2. Dönem notlarını verememektedir. Öğretmenlerin not vermesini engellemek 1 000 000 nüfuslu bir camiayı ya yok saymaktır ya da güvensizliktir.

Eğer ki öğrencilerin yüksek nota geçmesi amaçlanıyorsa bu ilk dönem notunu kim verdi?

İdare hukukuna göre;  Üst altın işlemlerini kaldırabilir,değiştirebilir ama üst altın yerine geçerek işlem tesis edemez. MEB bu kararıyla altın yerine geçmiştir. sene sonunda

MADDE 26 – (1) İlkokul 4 üncü sınıf ile ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında öğretmenler, her ders için öğrencilere verdikleri puanları e-Okul sistemindeki Öğretmen Puan Çizelgesine zamanında işler. Her dönem sona ermeden beş gün önce okul yönetimince, e-Okul sisteminden çıktısı alınan Öğretmen Puan Çizelgesi ilgili öğretmenlerle birlikte kontrol edilerek imzalanır ve okul müdürü tarafından onaylanarak dosyasında saklanır.

Öğretmenler vermediği notun atına hangi imzayı atacak ?

Yine adalet ilkesiyle de ters düşmektedir. Bu öğrenciler yarın öbür gün bu notlarla liselere ve üniversitelere(diploma notu) yerleşeceklerdir.

Madde 5 – Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.

İlk dönem notu sözlü ie 70 olan bir öğrencinin 100 ama hakkı elinden alınmıştır. Tersi durumda ise ilk dönem çok çalışıp yüksek not alan ama bütün imkanlara rağmen 2. Dönem çabalamayan öğrencinin haksız şekilde yüksek not alması sağlanarak  diğer öğrencilerin önüne geçilmiştir. örnek 70 lik öğrenci

Yine bazı öğretmenlerin uyguladığı yazılı olmayan bir kural var. ilk dönem sözü notları öğrenci çalışsın diye orta verilir. 2. Dönemler daha yüksek not verilir. Eski öğretmenlerden bize kalma bir eğitim taktiğidir.

Gerek yönetmenliğe göre gerekse kanuna gerekse de anayasaya aykırı olan bu durum derhal durdurulmalı. Yoksa telafisi olmayan sonuçlara sebep olacaktır. Öğrenciyi en iyi tanıyan öğretmenleridir.

Öğrenciler tarihin en yüksek notunu bu dönem öğretmenlerin verdiği sözlü notu ile almıştır. Sınav olmasa dahi 2. Dönem notaları sözlü olarak öğrencinin 2. Dönemki durumuna göre ders öğretmenleri tarafından verilmelidir.

Bu süreçte öğrenciler öğretmenlerle o kadar rahat ietişime geçtiler ki gece yarısı bile soru gönderip mesajlaştılar. Kuzenlerinin doğum günü için bile izin istediler. Bu hikayede herkes olsa da bu hikayenin cefakarı olan muhteşem bir üçlü vardı: Öğrenci-veli-Öğretmen onlar adına bizim hikayemiz bizim notlarımız, bizim hikayemiz bizim kurallarımız…

Mehmet Yıldırım