Maliyet olarak yüksek bedellere ulaşan Kanser ilaçlarının bedellerinin sadece bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.

Bazı ilaçların bedelleri ise SGK tarafından mevzuat kaynaklı olarak karşılanamamaktadır. Makalemizde hangi ilaç bedellerinin SGK tarafından ödenemediği bunun gerekçeleri ve çözüm yollarına yer verilecektir.

1. SGK TARAFINDAN HANGİ İLAÇ BEDELELERİ ÖDENEMEMEKTEDİR.

Makalemizi kaleme aldığımız süre içinde kamuoyunda kanser tedavisinde kullanılan akıllı ilaç olarak da bilinen KEYTRUDA, TECENTRİQ ve CYRAMZA ilaç bedelleri ne yazıkki SGK tarafından ödenmemektedir.

2. SGK BU İLAÇ BEDELLERİNİ HANGİ GEREKÇE İLE ÖDEMEMEKTEDİR.

SGK tarafından söz konusu ilaç bedellerinin ödenememe gerekçesi mevzuat kaynaklı olarak gösterilmektedir.

Sağlık Uygulama Tebliğinin "Bedeli ödenecek ilaçlar (EK-4/A) başlıklı 4.1.9 bölümünde

(1) Kurumca bedeli ödenecek olan ilaçlar Kurumun resmi internet sitesinde yayımlanan "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde (EK-4/A) belirtilmiştir. Bu listede ticari isimleri ve barkod/karekod numaraları yer almayan ilaçların bedelleri hiçbir koşulda Kurumca ödenmez"

hükmü yer almakta olup KEYTRUDA, TECENTRİQ ve CYRAMZA adlı ilaçlar SGK "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi" nde yer almadığı bu nedenle de söz konusu ilacın SGK tarafından geri ödemesinin yapılmasına imkan bulunmadığını belirtmektedirler

3. ÇÖZÜM YOLU: ÖRNEK DAVALAR

Türkiyenin bir çok ilinde açmış olduğumuz davalarda müvekkilerimize söz konusu ilacın bedellerinin iadesi ve tedavi süresi boyunca SGK tarafından ücretinin ödenmesi imkanı sağlanabilmektedir.

Anayasanın "Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması" başlıklı 56. maddesinde;

"Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.

Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.

Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler.

Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir.

Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir."

HÜKMÜ DOĞRULTUSUNDA KORUMA ALTINA ALINAN SAĞLIK GÜVENCESİ, YAŞAM HAKKININ KUTSALLIĞI İLACIN TEDARİĞİNDEKİ İHTİYAÇ NAZARA ALINDIĞINDA AKILLI İLAÇLARIN BEDELLERİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN ÖDENMESİ AÇILAN DAVALAR YOLU İLE SAĞLANABİLMEKTEDİR.

Avukat Haydar ŞENÖZ

Bursa Barosu