Mirasçılık belgesinin iptali davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olup yetkili mahkeme ise ölen kişinin son yerleşim yeri mahkemesidir.

Mirasçılık belgesinin iptali davalarında ise mirasçılar arasında zorunlu arkadaşlık bulunmaktadır. Dava sonucunda verilecek hükümle hukuksal durumları etkilenebileceğinden bu tür davalarda iptali istenilen mirasçılık belgesinde mirasçı olarak gösterilen kişiler ile ölmüşlerse bunların mirasçılarının davada taraf olmaları zorunludur. Taraf koşulu kamu düzenine ilişkin olup taraflarca öne sürülmese dahi mahkemelerce kendiliğinden incelenmesi gerekir. Mirasçılık belgesinin iptali davalarında da davacı taraf miras bırakanın mirasçısı olduğunu, iptali istenilen mirasçılık belgesinde mirasçı olarak gösterilmediğini ve pay verilmediğini veya mirasçı gösterilmesine rağmen mirastan kendisine olması gerekenden daha az pay verildiğini, bu nedenle önceki günlü mirasçılık belgesinin hatalı olduğunu kanıtlamak zorundadır. Bu tür davalarda da miras bırakanın diğer mirasçılarını tespit etmek ve mirasçıların miras paylarını belirlemek hakimin görevidir. (YARGITAY 7. HUKUK DAIRESI, E. 2011/3936 K. 2012/1595 T. 8.3.2012)

Uygulamada sıklıkla rastlanılan bir durum ise ölen kişi arasında soybağı bulunduğu iddiası ile açılan mirasçılık belgesinin iptaline yönelik davalardır. Bilindiği üzere, ana ile soybağı doğumla kurulurken baba ile soybağı ana ile evlilik, tanıma veya hakim hükmüyle kurulur. Soybağına ilişkin davalar ise taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesinde açılır.

Miras bırakan ile arasında soybağı bulunduğu iddiası ile mirasçılık belgesinin iptali davasını açan davacının öncelikle soybağı tesisine yönelik dava açarak, mirasçılık belgesinin iptali istemiyle açılan davada bekletici mesele yapılmasını talep etmelidir. Aksi durumda ise mahkemece davacı tarafa miras bırakanla soybağı tesis etmek üzere dava açması için yetki ve süre verir.

Mirasçılık belgesinin iptali istemine ilişkin davada mahkemece davacı tarafa miras bırakanla soybağı tesis etmek üzere dava açmaları için yetki ve süre verilmişse ve anılan dava açılmışsa, soybağı tesisi davasının sonucunun beklenip, mirasçılık belgesinin iptali ve yenisinin verilmesi isteminin o davanın sonucuna göre belirlenmesi gerektiği 7. Hukuk Dairesinin 17.11.2011 6036/6976 s. Kararında belirtilmiştir. (Mirasçılık Belgesinin İptali ve Yenisinin Verilmesi Davası - Av. Erhan Günay)
 

Av. K. Yeliz KİRLİBAL