Rekabet Kurulu tarafından uygulamada fark edilen eksiklikler ve güncel yaklaşımlar gereğince 2010/4 Sayılı Tebliğ, Yatay Kılavuz ve Yatay Olmayan Kılavuz kapsamında bazı değişiklik ve düzenlemeler yapılmıştır. Başlık olarak bakacak olursak düzenlemeler temel olarak şu hususlar üzerine yapılmıştır:

1. Ciro Eşiklerinin Güncellenmesi

2. Teknoloji Teşebbüsleri Sektörüne Dair Düzenlemeler

3. Düzenlemeleri Uygulamaya Geçirmek Amacıyla Kılavuzlarda Değişiklik

4. Elektronik Formata Hazırlık

Son yıllarda Türk Lirasının aşırı değer kaybı nedeniyle birleşme ve devralma işlemlerinin gerçekleştirmek isteyip bildirim zorunluluğu için gereken ciro eşiğini aşan şirket sayısında artış yaşanmıştı. Bu nedenle hem piyasadaki şirketlerin hem de Rekabet Kurulu’nun yükünü azaltan birleşme ve devralmaların bildirilmesi zorunluluğu için gereken ciro eşiğinde güncelleme yapıldı. Ciro eşikleri aşağıdaki şekilde güncellenmiştir;

2010/4 sayılı Tebliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan 100.000.000 TL’lik sınır 750.000.000 TL olarak, 30.000.000 TL’lik sınır 250.000.000 TL olarak, (b) bendinde yer alan 30.000.000 TL’lik sınır 250.000.000 TL olarak ve 500.000.000 TL’lik sınır 3.000.000.000 TL olarak güncellenmiştir.

Bu değişiklik ile son yıllarda yüksek enflasyon nedeniyle ciro eşiğini aşan ve bildirim zorunluluğuna tabi olan Rekabet Kurulu gözlemini pek de gerektirmeyen daha dar kapsamlı birleşme ve devralmaların bu zorunluluğu kaldırılmış oldu.

Günümüzde giderek piyasadaki gücü artan teknolojik teşebbüsler için güncelliği yakalamak ve sektörün ülkemizdeki gelişimine "katkı sağlamak adına bu sektöre dair tanımlama ve düzenlemeler de yapan Rekabet Kurulu “Teknolojik Teşebbüsler” söz konusu değişiklikte "dijital platformlar, yazılım ve oyun yazılımı, finansal teknolojiler, biyoteknoloji, farmakoloji, tarım kimyasalları ve sağlık teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren teşebbüsler veya bunlara ilişkin varlıklar" olarak tanımlandı. Bu sektördeki teşebbüslerin de söz konusu devralmalarda taraf olduğu işlemler bakımından ek bir bildirim yükümlülüğü getirilirken teknoloji teşebbüslerinin devralınmasına yönelik işlemlerin de kurum denetimine tabi olması amaçlandı. Bu şirketlerin işlemlerinin Kurumun aşırı sıkı denetimine tabi olmayıp piyasayı ve sektörü geliştirecek şekilde denetleme ve serbestliğini sağladığı sürece bu düzenlemeleri günümüz teknoloji pazarına uyum sağlayıp geliştirmek adına olumlu kabul edebiliriz. Ayrıca Türkiye coğrafi pazarında faaliyet gösteren veya Ar-Ge faaliyeti olan ya da Türkiye'deki kullanıcılara hizmet sunan teknoloji teşebbüslerinin devralınmasına ilişkin işlemlerde, 250 milyon liralık eşikler aranmayacak.

Aynı zamanda dijital çağa da uyum sağlamak adına çalışmalarını sürdüren Rekabet Kurulu birleşme ve devralmalara ilişkin bildirim formunu elektronik formata dönüştürülmek üzere yeniden düzenlemiştir. Kurul yakın bir gelecekte formun tamamıyla elektronik olarak doldurularak iletilmesine olanak sağlanması ve bu düzenlenmeyle yazılı form ve kapsamlı eklerinden oluşan bildirimlerde kırtasiye yükünün önemli ölçüde azaltılmasını planlamaktadır Aynı zamanda, bildirimlerde tespit edilen ve Kurumca talep edilen eksik bilgilerin aynı elektronik platform üzerinden daha pratik ve hızlı bir şekilde tamamlanması ve izin sürecinin teşebbüsler bakımından kısaltılması amaçlanmaktadır. Bu elektronik formata hazırlık düzenlemesi hem Kurumun tasarrufu hem de şirketlerin işlemlerde pratiklik kazanması adına olumlu bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz.

Stj. Av. Oğuz ÇETİN

Kaynakça:

rekabet.gov.tr