GİRİŞ

6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu 24.03.2016 tarihinde kabul edilen ve 07.04.2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kanun, kişisel verilerin işlenmesi, korunması ve paylaşılması hususunda ayrıntılı düzenlemeler getirmiştir.

6698 sayılı kanun, kişisel verilerin başta “Özel Hayatın Gizliliği” olmak üzere Temel Hak ve Özgürlüklerin korunması, kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülüklerini ve uyacakları usul ve esasları tanzim etmiştir.

KİŞİSEL VERİ, KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ VE VERİ SORUMLUSU

Kanun kişisel veriyi “Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi” olarak tanımlamıştır.

Bireyi diğer bireylerden ayırt eden, ona özgü tanımlamaları ve nitelemeleri içeren her türlü bilgiyi(veriyi) kişisel veri olarak kabul etmiştir. Kanun koyucunun bu denli geniş ve kapsayıcı tanımlama yapmasının temel nedeni belirli nitelikte ve güçte olan gerçek ve tüzel kişiye karşı özel olarak bireyi koruma içgüdüsüdür.

Zira Gerek her alanda sanal âlemin bu denli yaygınlaşması ve hayatımızın her alanına nüfuz etmesi gerekse gerçek ve tüzel kişilerin tüm kişisel verilerin sanal âlemde saklı tutması kanun koyucuyu bu tarz geniş ve kapsamlı bir kanun tanzim etmeye mecbur kılmıştır.

6698 sayılı kanun Veri İşleyeni; “Kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlemi,” olarak ifade etmektedir.

Yine kanun koyucu veri işleme yöntemini ayrıntılı ve kapsamlı düzenlemiş ve veri sorumlusu gerçek kişilerin verilerinin;

“-elde edilmesi, - kaydedilmesi - depolanması, - muhafaza edilmesi, - değiştirilmesi, - yeniden düzenlenmesi, - açıklanması, - aktarılması, - devralınması, - elde edilebilir hâle getirilmesi, - sınıflandırılması ya da - kullanılmasının engellenmesi”

Demek suretiyle tahdidi değil tadadi olarak sayma yoluna gitmiştir.

6698 sayılı kanun veri sorumlusu olarak “Kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasından ve yönetilmesinden sorumlu olan gerçek veya tüzel kişiyi” olarak ifade etmiştir.

Ayrıca 6698 sayılı kanun belli şartları ihtiva eden veri sorumlularını Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemine (VERBİS) kayıtlı olmasını zorunlu tutmuştur. Aksi halde ciddi idari para cezaları ve hapis cezaları öngörülmüştür.

KAYIT İÇİN SON GÜN 31 ARALIK 2019!!!

KİŞİSEL VERİLER KORUMA KURULUNCA 6698 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ 1 İNCİ MADDESİNE(*) GÖRE İLAN EDİLEN VERİ SORUMLULARI SİCİLİNE KAYIT TARİHLERİ

Dolayısıyla yukarıdaki tabloda belirtilen şartları taşıyan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemine (VERBİS) kayıt yükümlülüğü zorunlu hale getirilmiştir.

Kanun koyucu veri sorumlusuna bazı sorumluluklar yüklemiş ve bu sorumlulukları yerine getirmediği takdirde ise ağır yaptırımlar öngörmüştür. Bu yaptırımlar ise aşağıdaki tabloda açıkça yer verilmiştir;

SONUÇ OLARAK;

Yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları ile yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının Veri Sorumluları Bilgi Sicil Sistemine (VERBİS) 31 Aralık 2019 tarihine kadar (bu tarih dâhil) kayıt yaptırmaları gerekiyor. Belirtilen tarihe kadar kayıt yaptırmayanlara 20.000 Türk lirasından 1.000.000 Türk lirasına kadar idari para cezası kesilecektir.

Av. Mehmet Sait ÖZŞAHİN