Bu projeden faydalanacak olan 2 grup bulunmaktadır:

1. Çalışan Anneler

4/A’lı (SSK’lı) olan 0-24 ay arası bebekleri olan anneler. (Anneler, bebekleri 36 ay olana kadar destekten faydalanmaya devam ederler)

2. Sertifikalı Bakıcılar

0-36 ay çocuk bakım eğitimini kapsayan çocuk bakımı kursunu 10 Kasım 2019'dan sonra tamamlayan ve MEB onaylı sertifikasına sahip kadınlar.

Yazımızda öncelikle çalışan anne desteği ile ilgili merak edilen hususlara değinilecek, ardından bakıcı desteğine ilişkin gerekli bilgiler siz değerli okuyucularımıza aktarılacaktır.

Daha ayrıntılı bilgi için www.sgk.gov.tr adresini inceleyebilirsiniz.

ÇALIŞAN ANNE DESTEĞİ NEDİR?

Çalışmak, işe geri dönmek ya da yeni bir işte çalışmaya başlamak isteyen annelere, bu Proje ile aylık 325 Avro “Çalışan Anne Desteği” sağlanıyor. Destek miktarı 2021 yılında 325 Avro olup; bu desteğin 2022 yılında 350 Avroya çıkacağı duyurulmuştur. Proje’ye göre, özel gereksinimli çocuğu olan annelere fazladan 50 Avro ödenmektedir. Çocuk 36 aylık (36’ncı ay dahil) olana kadar ve en fazla 32 ay süreyle bu destekten faydalanılabilir.

MALİ DESTEK UYGULAMASINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Tam zamanlı olarak ve hizmet akdiyle bir işverenin yanında çalışan ve 0-24 ay arası çocuğu olan sigortalı anne, bir eğitimli çocuk bakıcısını sigortalı olarak çalıştırıp bu bakıcıya çocuğunu baktırmaya başladığında mali destekten faydalanabilir.

Ön kayıtlar e-devlet şifresi ile www.sgk.gov.tr internet adresi üzerinden gerçekleştirilmekte olup ön kaydını başarıyla yapan ilk 3700 anneye kesin kaydını yaptırmak üzere randevu verileceği SGK tarafından duyurulmuştur.

ÇALIŞAN ANNE DESTEĞİNDEN YARARLANABİLMENİZ İÇİN TAŞIMANIZ GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?

• Başvuru tarihi itibarıyla (ön kayıt anında) 0-24 ay aralığında (24’üncü ay dahil) çocuğunuzun olması,

• Ankara, İstanbul ve İzmir illerinden birinde ikamet etmeniz,

• Çocuğunuzla aynı evde ikamet etmeniz (Çocukla annenin ikametgahı aynı olmalıdır),

• Bekar anneyseniz çocuğunuzun velayetine sahip olmanız ve çocuk ile aynı adreste yaşamanız,

• En geç kesin kayıt tarihi itibariyle bir işverenin yanında hizmet akdiyle ve tam zamanlı sigortalı   olarak (SGK’ya devri yapılmayan banka sandıklarına tabi olanlar hariç tüm 5510 sayılı Kanun kapsamındaki 4/a sigortalılar) çalışmanız ve adınıza aylık 30 gün prim bildiriliyor olmanız,

• Bir eğitimli çocuk bakıcısını tam zamanlı sigortalı olarak çalıştırıp çocuğunuzu bu bakıcıya baktırmanız,

• SGK kayıtlarına göre proje döneminde analık izninde olmamanız,

• Bakıcınızın ücretini en az ev hizmetlerinde çalışanların asgari ücret düzeyinden ödemeniz,

• Proje kapsamında bakıcı olarak çalışmamanız gerekmektedir.

ÇALIŞAN ANNE DESTEĞİNDEN YARARLANABİLMENİZ İÇİN BAKICINIZIN TAŞIMASI GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?

• Kadın olması,

• 18 yaşını doldurmuş olması,

• En geç kesin kayıt tarihinde 5510 sayılı Kanunun Ek 9’uncu maddesi kapsamında sigortalı olması,

• Anne ve çocukla aynı ilde ikamet ediyor olması, anne ya da babayla birinci dereceden akrabalık bağı olmaması (Aynı evde yaşıyorsa üçüncü derece dahil üçüncü dereceye kadar akrabalık bağı olmaması) (Örneğin çocuğun anneanne ve babaannesi proje kapsamı dışındadır. Çocukla aynı evde yaşamayan teyzesi ve halası proje kapsamına dahildir.),

• Proje kapsamında aynı zamanda anne olarak faydalanıcı olmaması,

• 0-36 aylık çocuk bakımını kapsayan bir eğitim aldığını MEB, İŞKUR, MYK veya üniversitelerin onaylı sertifikayla belgelendirilmesi ya da lise ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olması. (Bu şartları taşımak koşuluyla uzaktan eğitimler de geçerlidir.)

5510 SAYILI KANUNA GÖRE 4/C’Lİ (DEVLET MEMURU) VEYA 4/B’Lİ (BAĞ-KUR'LU) ANNELER ÇALIŞAN ANNE DESTEĞİNDEN FAYDALANABİLİRLER Mİ?

5510 sayılı Kanun’a göre, Proje’den yalnızca 4/A’lı anneler faydalanabilir. Ne yazık ki, 4/B ve 4/C’li anneler bu projeden faydalanamazlar.

KISMİ SÜRELİ (PART-TİME) ÇALIŞAN ANNELER ÇALIŞAN ANNE DESTEĞİNDEN FAYDALANABİLİRLER Mİ?

Hayır, faydalanamazlar. Çalışan anne desteğinden sadece tam zamanlı çalışan anneler faydalanabilmektedirler.

DOĞUM İZNİNDEYİM, ÖN KAYIT YAPABİLİR MİYİM?

Ön Kayıt yapabilirsiniz. Ancak, Kesin Kayıt için geldiğiniz tarihte işe başlamış olmanız gerekmektedir.

ŞU ANDA İŞSİZİM, ÖN KAYIT YAPABİLİR MİYİM?

Ön kayıt tarihinde çalışmayan annelerin ön kayıt yapmasında bir sakınca bulunmamakla birlikte, projeden faydalanabilmeleri için en geç kesin kayıt tarihinde işe başlamış olmaları gerekmektedir.

ÇOCUK BAKICIM VAR ANCAK EĞİTİMLİ DEĞİL, ÖN KAYIT YAPABİLİR MİYİM?

Çalışan Anne Desteğinden faydalanabilmeniz için bakıcınızın “0-36 aylık çocuk bakımı”nı kapsayan bir eğitim aldığını MEB, İŞKUR, MYK veya üniversitelerden onaylı sertifikayla ya da lise veya üniversitelerin ilgili bölümlerinin diplomasıyla belgelendirmesi gerekmektedir. (Bu şartları taşımak koşuluyla uzaktan eğitimler de geçerlidir.) Bakıcınızın eğitim belgesini Kesin Kayıt için geldiğinizde sunmanız gerekmektedir. Bu nedenle, Ön Kayıt yapabilirsiniz ancak Kesin Kayıt tarihinde bu belge sunulmadan Kesin Kayıt yapılmamaktadır.

DİKKAT: Proje kapsamında ilk önce ön kayıt yapan ve koşulları sağlayan aylık ortalama 3.700 anneye toplam 26 milyon Avro mali destek sağlanacaktır. İlk başvuru sırasına göre kesin listeler ve yedek listeler oluşturulacaktır. Kesin listelerde yer açılması durumunda yedek listelerden aktarım yapılacaktır.

BAKICI EĞİTİM TEŞVİKİ NEDİR?

Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde ikamet eden kadınlardan (0-36 ay çocuk bakım eğitimini kapsayan) çocuk bakımı kursunu 10 Kasım 2019'dan sonra tamamlayan ve MEB onaylı sertifikasını ibraz edenlere tek seferlik 100 Avro; sertifikasıyla birlikte eğitim masraflarını gösteren belgeyi de ibraz edenlere tek seferlik 200 Avro eğitim teşviki sağlanmaktadır. Bakıcı Eğitim Teşviki ile toplam 6.000 eğitimli çocuk bakıcısına mali destek yapılacaktır.

BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR, BAŞVURUMUZU NEREYE YAPABİLİRİZ?

0-36 ay çocuk bakımı sürecini kapsayan Milli Eğitim Bakanlığı sertifikası veren bir kursu 10 Kasım 2019 tarihinden sonra başarıyla tamamlamanız gerekmektedir. İŞKUR Kayıt Belgesi almalısınız. Kayıt belgesini e-devlet aracılığıyla alabilme imkanına sahipsiniz. Sertifikanızı ve İŞKUR kayıt belgenizi ikamet ilinizdeki (Ankara, İstanbul, İzmir) Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü bünyesindeki Yerel Proje Ofisine teslim etmelisiniz.

*Yerel Proje Ofisi’ni öğrenmek için ikamet ettiğiniz ildeki SGK İl Müdürlüğü ile iletişime geçmelisiniz.

BAKICI EĞİTİM TEŞVİKİ NE ZAMAN VE NASIL ÖDENMEKTEDİR?

• MEB sertifikanızla ve İŞKUR Kayıt Belgenizle ikamet ilinizdeki (Ankara, İstanbul, İzmir) Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü bünyesindeki Proje Yerel Ofisi’ne başvurmalısınız.

• Başvuru kaydınız alındıktan sonra SMS ile Sosyal Güvenlik Eğitimi’ne davet edilirsiniz. 1 saat süren ve sosyal güvenlik haklarınızla ilgili bilgi içeren bu eğitime katılımınız ödeme alabilmeniz için şarttır.

• Sosyal Güvenlik Eğitimi’ne katılımınızın ardından hibe desteği doğrudan adınıza olacak şekilde Halk Bankasına yatırılır.

• Hibe desteğiniz Halk Bankasına yatırılınca SMS ile bilgilendirilirsiniz ve herhangi bir Halk Bankası şubesinden kimliğinizle desteğinizi alabilirsiniz.

DİKKAT: İl bazında bir dağılım olmamakla beraber, şartları sağlayan her başvurucuya başvuru numarası verilecek olup, başvuru sırasına göre ilk 6000 kişi "Bakıcı Eğitim Teşvikinden" faydalanacaktır.

Haklarınızı bilin, haklarınızı koruyun!

Yazımın faydalı olması dileği ile,

Av. Gözde Güzin Erol