31 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan Veri Sorumluları Sicili Hakkında Yönetmelik ile sisteme ilişkin esaslar detaylı olarak belirlenmiştir. VERBİS’e kayıt işlemi, KVK Kanununun geçici 1.maddesinin 2.fıkrasında belirtildiği üzere, KVK Kurulunun belirlediği kriter ve süreler içerisinde gerçekleştirilmelidir. Söz konusu kriterler ve sürelere ilişkin KVK Kurulunun 19 Temmuz 2018 tarihli 2018/88 sayılı kararına göre, yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının, VERBİS’e kayıt yükümlülüğü kapsamında en geç 31.12.2019 tarihine kadar Sicile kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

BU İKİ KRİTERDEN BİR TANESİNİN VAR OLMASI, VERİ SORUMLUSUNUN VERBİS’E KAYIT YAPTIRMASINI GEREKTİRMEKTEDİR.

YILLIK ÇALIŞAN SAYISI HESAPLAMASI: Yıllık çalışan sayısı hesaplanırken tamamlanmış bir yıl içerisindeki, örneğin 2019 yılında kayıt yaptırması gereken veri sorumlusu için 01.01.2018-31.12.2018 tarihlerindeki 12 aydan en az 7’sinin her birinde veri sorumlusunca yetkili kamu kurum ve kuruluşlarına aylık verilmekte olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde bildirilen çalışan sayısının dikkate alınması gerekmektedir. Söz konusu 7 ayın ardışık olması zorunlu olmayıp, belirtilen tarihler arasında Sosyal Güvenlik Kurumuna vermiş olduğu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin en az 7’sinin her birinde bildirmiş olduğu çalışan sayısının 50’den çok olması halinde kayıt yükümlülüğü gereği en geç 31.12.2019 tarihine kadar VERBİS’e kayıt yaptırması gerekmektedir.

YILLIK MALİ BİLANÇO TOPLAMININ HESAPLANMASI: Önemle belirtmek gerekir ki, yıllık mali bilanço terimiyle anlaşılması gereken ciro veya net/ brüt satış hasılatı bilgisi değildir; yıllık mali bilanço, bilanço usulüne göre defter tutanların yetkili kamu kurumuna verdiği yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyanname ekindeki bilançoda yer alan “aktif” ya da “pasif” bölümündeki toplam rakam dikkate alınarak hesaplanacak değerdir. Bu hesaplama yapılırken yine tamamlanmış bir yıl olması gerekmektedir. 2019 yılında kayıt yapması gereken veri sorumlusu, tamamlanmış bir yıl içerisinde yetkili kamu kurumuna yıllık olarak vermiş olduğu gelir veya kurumlar vergisi beyanname ekindeki mali tablolarda yer alan mali bilanço bilgisini dikkate alması gerekir. Veri sorumlusu bilançoda yer alan “aktif” ya da “pasif” bölümündeki toplam rakamı esas almalı ve bu rakamlar eşit olmalıdır. Hesaplamanın sonucunda söz konusu miktar 25 milyon TL’den çok ise veri sorumlusunun, en geç 31.12.2019 tarihine kadar VERBİS’e kayıt yaptırması gerekmektedir.

Avukat Elif Gizem KOÇ