2.2 milyar dolar gibi bir servete sahip olan Charlie Munger; Buffett'tan sonra elinde en çok Berkshire hissesini elinde tutan bu bilge adam, Harvard mezunu bir avukat. 40lı yaşlarının sonuna kadar Los Angeles'da gayrimenkul avukatlığı yapıyor. Daha sonra Buffett, "Hukuk hobi olarak kalsın, yatırım işlerine öncelik ver" diyerek kendisini ikna ediyor ve Berkshire'deki kariyeri 1978'de tam anlamıyla başlıyor. Bundan önce de kendi çapında yatırım işleri ile uğraştığını da eklemeliyim. Bir hukukçu olduğu için yatırım yaparken işin içine hukuk nosyonunu kattığını düşünüyorum. Şöyle ki; avukatlar dünyanın hemen her yerinde insan sarrafı olarak bilinirler. Munger da yatırım yaparken mali tabloların önüne şirketin yöneticilerinin etik ve ahlak anlayışlarının olup olmadığını koymuş. Ve satın aldığı şirketlerde "laissez-faire" denilebilecek şekilde yöneticileri serbest bırakmış, hiçbir işlerine karışmamış.

Bazen sinir bozucu olacak şekilde açıksözlülüğü ile bilinen Munger, kolay yoldan zenginliği vaat eden kişilerle her zaman dalga geçmiştir. Yatırım yaparken ilk 100.000 doları kazanmanın en zor şey olduğunu, bu eşiği geçtikten sonra ayağımızı gazdan biraz çekebileceğimizi ifade etmiş. Berkshire'deki hisseleri dışında kişisel portföyünde 5 tane şirket yer alıyor. Bunlar; Wells Fargo, Us Bancorp, Posco, Alibaba ve Bank of America.

Benjamin Graham'in öğretilerini taparcasına benimseyen Buffett'a risk almasını öğreten kişinin Munger olduğunu söyleyebilirim. Tabi belirli bir güvenlik marjı bırakmak koşuluyla. Munger, Graham'ın öğretilerini fazla ihtiyatlı bulmuş ve değer yatırımını tamamen benimserse Buffett'in fırsatları kaçıracağını söylemiş. Buffett'in pörföyünde yer alan Coca-Cola ve Washington Post gibi yatırımların değer yatırımına uygun olmadığını söylemek yerinde olacaktır. Ayrıca Berkshire'in portföyünde yer alan en büyük yatırım olan Apple için de " Keşke daha çok Apple hissesi alsaydık. Bunun için geç kaldık." diye bir yorum yapmış. Kolay kolay teknoloji şirketlerine yatırım yapmayan, Microsoft ve Amazon(BH'nin Amazon'da az bir alımı var ama bu ikili tarafından yapılmamış) gibi fırsatları kaçırdıkları düşünüldüğü zaman yetkinlik çemberinden yavaş yavaş çıktıkları gerçeğini Apple yatırımı dışında Munger'ın nisanda 37 milyon dolarlık Alibaba  yatırımından görebiliriz.1965-70 arası "Cigar Puff" modelini uygulayan Buffett'in adeta ufkunu açmış. Bununla ilgili Buffett, "Graham'in her dediğini yapsaydım bugün bu kadar zengin olamazdım." diyerek Munger'ın etkisini kabul etmiş. "Kelepir fiyata makul şirketlerin hisselerini almaktansa harika şirketlerin fiyatlarını makul fiyata almayı tercih ederim." yaklaşımında da Charlie'nin etkisi olduğu aşikar.

Bu kadar yatırımdan ve havada uçuşan sayılardan sonra Munger yatırım yapacak kişilerin ileri seviye matematik bilmesine gerek olmadığını, özellikle de Grek Alfabesi ile donatılmış karmaşık formüllere hiç bulaşmamak gerektiğini ifade ediyor. " İşleri basitleştirmek gibi bir tutkumuz var."  ve "İnsanlar çok fazla hesap yapıyorlar ama hiç düşünmüyorlar" diyerek basitliğin ve düşünmenin önemini vurgulayan Munger'a Buffett " Batı Yakası Filozofu" diyerek takılıyormuş.

Son olarak okumanın önemini defalarca vurgulayan birisi Munger. Ve yatırımcının sabırlı olması gerektiğini, büyük paranın alım-satımdan değil, beklemekten geldiğini söyleyen bu bilgenin şu sözü ile yazıyı bitirmek istiyorum:

"Her gününüzü, uyandığınızdaki halinizden daha bilge olacak şekilde bitirmeye çalışın. Hayatımda okumadan bilge olan hiç kimseyi görmedim, hiç."

Utku AKUFUK-Hukuk Fakültesi Öğrencisi

---
Yararlanılan Kaynaklar

-Buffett: Bir Amerikan Kapitalistinin Yükselişi- Roger Lovenstein

- Büyük Yatırımcılar- Glen Arnold

- Poor Charlie's Almanack

- www.finance.yahoo.com

- www.berkshirehathaway.com( Hissedarlara yazılan mektuplar)

- www.fool.com

- Akıllı Yatırımcı- Benjamin Graham