Değerli okurlarım, sizlere bu yazımda insan hayatı için oldukça önemli bir yer teşkil eden sağlık hukukundan bahsedeceğim. Özellikle son dönemde mevcut covid-19 salgın hastalığı nedeni ile sağlık alanı tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça mühim bir konu haline geldi. Ülkemiz de sağlık sistemi gücünü daha da arttırarak pek çok vatandaşımıza fayda sağladı ve hali hazırda sağlamaya da devam etmektedir. Peki yabancı ülke vatandaşlarının ülkemizdeki sağlık sisteminden faydalanabilmesinin koşulları nelerdir bu konuyu bilmeniz gerekir ki bu hususta hayatınız için yeterli planlamayı yapabilmeniz mümkün olsun. Şöyle ki;

1.1.2012 tarihinden itibaren zorunlu genel sağlık sigortası uygulamasına geçilmiştir. Buna göre; tutuklu ve hükümlüler, er, erbaş ve yedek subay okulu öğrencileri, yabancı bir ülkede sosyal sigortaya tabi olması nedeniyle sözleşmeli ülke adına sağlık yardımları karşılananlar, Kuruma devir alınacakları tarihe kadar 5510 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki banka ve sigorta şirketlerinin sandıkları kapsamında bulunanlar ile bunların bakmakla yükümlüleri, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye’de kesintisiz olarak bir yıldan fazla ikamet etmeyenler, milletvekilleri ile Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleriyle bunların emeklileri ile dul ve yetimleri hariç olmak üzere Türkiye’de ikamet edenler, zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır.

Türkiye’ de genel sağlık sigortası sisteminden Türkiye’de bir yıldan uzun bir süredir yaşayan ve bu sürenin ardından başvuru yapan yabancı ülke vatandaşları, Türkiye’de oturma izni almış yabancılar, Türkiye harici bir ülkede sigortası olmayan yabancılar faydalanabilirler. Bu bağlamda yabancı uyruklu kişiler kendi istekleri doğrultusunda genel sağlık sigortası için başvuru yapabilirler.

Yabancı uyruklu kişilerin genel sağlık sigortası başvurusu yapmak için en yakın sosyal güvenlik merkezine bizzat gitmeleri gerekmektedir. Ülkemiz genelinde sosyal güvenlik merkezi sayısı ise yaklaşık olarak 600’dür. Yani hemen hemen her ilçede sosyal güvenlik merkezi vardır.

Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’ de Genel Sağlık Sigortasından faydalanabilmesi için bir takım işlemler yapması ve evraklar temin etmesi gereklidir. Bunlar şöyledir;

- İkamet izin belgesi,

- İlgili yabancı ülke sosyal güvenlik kurumundan ya da çalışma ataşeliğinden alınan genel sağlık sigortası uygulaması bakımından sosyal güvenlik durumlarını gösteren yazının aslı veya fotokopisi,

- Taahhütname formudur.

Yurt dışında eğitim görenler hariç olmak üzere yabancı uyruklu kişilerin; yurt içinde ikamet eden, Türkiye veya başka bir ülkede sigortası olmayan eşleri, , lise veya dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları, 18 yaşını doldurmamış çocukları, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları, yaşına bakılmaksızın malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocukları, geçiminin yabancı uyruklu kişi tarafından sağlandığı kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen ana ve babası, sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

ÇİFTE VATANDAŞLIĞI BULUNANLARIN, İLGİLİ ÜLKENİN ÜLKEMİZ İLE SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ BULUNMASI VE VATANDAŞI OLDUKLARI YABANCI ÜLKEDE ÇALIŞMALARI DURUMUNDA; Türkiye’ye gelirken iki taraflı sosyal güvenlik sözleşmesine göre sağlık yardımlarından faydalandığına ait “formüler” denilen belgeyi, yakınları adına ise ilgili ülkeden yine bunlar için istenilen “formüleri” getirmeleri gerekmektedir. Ancak, çifte vatandaşlığı bulunanların, sözleşmesiz ülkede çalışması ve ikametgâhlarının da yurt dışında bulunması halinde maalesef söz konusu genel sağlık sigortası kapsamına alınmayacaklardır. Bu konularda da yakın zamanda ilgili yasal düzenlemelerin yapılacağını ümit ederiz.

Sağlık, sıhhat ve huzur her daim sizlerle olsun...

AV. SİNEM (PARMAK) TOSUN

(Bu makalenin her türlü yasal hakkı Av. Sinem Tosun’ a aittir.)