Yağma Suçu Tanımı ve Unsurları

Yağma suçu TCK’nın 148. maddesinin birinci fıkrasında  “bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek veya cebir kullanarak, bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılan kişi, altı yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” şeklinde tanımlanarak cezai yaptırımı açıklanmıştır.

Yağma suçunda korunan hukuki yarar; kişinin hürriyeti, vücut dokunulmazlığı, mülkiyet ve zilyetlik hakkı gibi haklardır. Bunun sebebi yağma suçunun cebir ve tehdit ile birlikte işlenen bir hırsızlık suçu olmasından kaynaklanmaktadır.

Yağma suçunun faili olmak için özel bir şart tanımlanmamış olup herkes fail olabilir. Bu suçun mağduru ise malın mülkiyetine yahut zilyetliğine sahip olup cebir veya tehdit ile fail tarafından zorlanan kişidir. Yine malın mülkiyeti veya zilyetliğine sahip olmayıp suç yerinde bulunan ve suç fiiline maruz kalan 3. kişi de yağma suçunda mağdur olabilir.

Suçun tanımında geçen cebir veya tehdit fiillerinden birinin fail tarafından gerçekleştirilerek hakimiyet altındaki eşyanın alınması ile yağma suçu gerçekleştirilmiş olacaktır. Bu bağlamda hem cebir hem de tehdit fiilinin her ikisinin de birlikte gerçekleştirilmesi şartı aranmaz.

Yağma Suçunun Nitelikli Halleri

- Suçun silahla işlenmesi

- Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle işlenmesi

- Birden fazla kişi ile birlikte işlenmesi

- Beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi

- Yol kesmek suretiyle ya da konutta, işyerinde veya bunların eklentilerinde işlenmesi

- Suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanarak işlenmesi

- Suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla işlenmesi

- Gece vakti işlenmesi

Yağma Suçunda Daha Az Cezayı Gerektiren Haller

Yağma suçu bir hukuki alacağın tahsili amacıyla işlenmişse bu durumda suçun daha az cezayı gerektirdiği hususu gündeme gelecektir. Burada söz konusu indirim halinden yararlanabilmek için gereken ilk unsur, fail ile mağdur arasındaki borç ilişkisinin meşru bir borç olması gerekliliğidir. Hukuk ve ahlak kuralları dışında kalan bir borç ilişkisi mevcut ise bu durumda fail bahsi geçen indirim sebebinden yararlanamaz. İkinci unsur ise somut olayda fail alacaklı, mağdur ise borçlu konumda olmalıdır. Cebir ve tehdidin borçlu olmayan mağdura uygulanması durumunda da fail yine bu indirim sebebinden faydalanamaz.

Yine yağma suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı durumunda verilecek ceza 3’te 1’inden yarıya kadar indirilebilir.

Av. Aylin Akbulut Acer – Adana Barosu