CMK’nın 231’inci maddesine, “Sanık hüküm açıklamasının geriye bırakılmasına karşı çıkarsa Hakim karar veremeyecek, sanık yeniden yargılanma hakkına sahip olacak” fıkrası eklendi.

TBMM Adalet Alt Komisyonu’nda görüşülen, Terörle Mücadele Yasası ve çeşitlik kanunlarda değişiklik öngören tasarının çalışmaları tamamlandı. Komisyonda, tasarıya yeni bir madde eklenerek, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun(CMK) 231. Maddesi’ne yeni bir fıkra eklendi.
TBMM Adalet Alt Komisyonu, kamuoyunda taş atan çocuklar olarak bilinen Terörle Mücadele Yasası ve çeşitli yasalarda değişiklik öngören tasarıyı görüşerek raporunu tamamladı.
Alt komisyonda 18 yaşın altındaki teröre bulaşmış çocukların yargılanmasını düzenleyen madde aynen kalırken, AİHM kararları doğrultusunda terör örgütü üyelerinin ve Öcalan’ın da yargılanmasını öngördüğü ileri sürülen düzenleme çıkarıldı.

-MHP’NİN BASKISI GERİ ADIM ATTIRDI-

ANKA’nın edindiği bilgilere göre; AKP’li alt komisyon üyeleri, dünkü komisyon çalışmalarında; Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklik öngören ve kamuoyunda “taş atan çocuklar” olarak bilinen maddeye geçici bir madde eklenerek, ilk suçu işleyen çocukların(taş atan çocukların) suçlarının “çocuk suçu” sayılması önerisi getirildi. Getirilen öneriyle teröre bulaşmış çocukların ilk kez işledikleri suç af getirilmesi öngörülüyordu.
Ancak, MHP’li Komisyon üyesi Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın’ın, gösterdiği sert tepkinin ardından AKP’lilerin getirmek istediği düzenleme tasarıya koyulamadı.
Önerinin bir üst komisyonda yeniden gündeme getirilmesi bekleniyor. Söz konusu düzenlemenin tasarıya girmesi halinde şu anda taş attıkları gerekçesiyle cezaevlerinde bulunan 270 çocuk serbest bırakılacak.

-HAKİMİN HÜKMÜ ETKİLİ OLAMAYACAK-

CMK’nın 231. Maddesine bir cümle eklenerek sanıklara yeniden yargılanma hakkı doğdu. Yeniden yargılama aşamasında ise, hakimin sanık hakında beraat kararı veremesi de gündeme gelebilecek.
Bu çerçevede; CMK’nın, 'Hükmün açıklanması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması'na ilişkin 231. Maddeye; “Sanık hüküm açıklamasının geriye bırakılmasına karşı çıkarsa Hakim karar veremeyecek, sanık yeniden yargılanma hakkına sahip olacak” düzenlemesi getiriliyor.
Mevcut haliyle hakimin hüküm kararına karşılık sanık yeniden yargılanma talep edemiyordu.(ANKA)