Sayıştay, SGK 2015 yılı düzenlilik denetim raporuna göre, SGK’nın MEDULA Hastane Sistemi’nde, vefatlarında düzenlenen epikriz raporları veya hasta taburcu kodlarında vefat ettikleri belirtilen kişilerin adlarına, ölümlerinden sonraki tarihlerde başka bazı sağlık kuruluşlarınca sağlık hizmeti fatura edildiği anlaşıldı.

Ölü kişiler adına fatura düzenleyen sağlık kuruluşlarının listesi Sayıştay deneticileri tarafından SGK’ya iletildi.

44 KURULUŞ VAR

Denetim raporunda söz konusu faturalandırmaları gerçekleştirenler arasında Şanlıurfa’dan 40, Adıyaman, Mardin, Şırnak ve Kırşehir’den birer adet olmak üzere 44 özel sağlık kuruluşu bulunuyor.

İstanbul Tabip Odası Türk Tabipleri Birliği Delegesi Güray Kılıç, bu durumun bazı sağlık kuruluşlarının herhangi bir etik ya da yasal kuralı gözetmeden gelirlerini arttırmak için suistimal ve usulsüzlükte sınır tanımadığını gösterdiğini belirterek “Bunların arasında vefat etmiş kişilerin adına ölümlerinden sonraki tarihlerde sağlık hizmeti fatura etmeleri de var. Ancak bunun anlaşılmış olmasına rağmen, yasa dışı yollara sapan kuruluşlar cezalandırılmamış ve SGK tarafından yeniden sözleşme imzalanabilmiş” dedi.


Mesude ERŞAN / Hürriyet