“Güven veren ve erişilebilir bir adalet” vizyonuyla Adalet Bakanlığı öncülünde oluşturulan ve 2019 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulan Yargı Reformu Stratejisinin uygulanmasının izlenmesi için kurulan Yargı Reformu Stratejisi İzleme ve Değerlendirme Kurulu Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün başkanlığında toplandı. Tüm yargı kurumlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, gelinen aşama ve devam eden süreçte atılacak adımlar ele alındı.

STRATEJİNİN HAZIRLANMASINDA TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNDEN KATILIM OLDU

Toplantıda konuşan Adalet Bakanı Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesinin, toplumun tüm paydaşlarıyla, ilgili barolar, noterler, yargı kurumları, avukatlar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarla birlikte hazırlandığını söyledi. Hazırlanma sürecinin büyük bir katılımla ve şeffaflıkla yürütüldüğünü kaydeden Bakan Gül, “Çünkü yargı, sadece bir masa etrafında, belirli kişilerin hazırlayacağı stratejiyle değil, toplumun tüm kesimlerin görüşleriyle stratejisinin, politika belgelerinin hazırlaması gereken bir önemli kurum. Bu nedenle hazırlama sürecinde de büyük bir katılımla ve şeffaflıkla bu süreci yürütmeye gayret ettik ve bunda da başarılı olduk.” diye konuştu.

ŞEFFAFLIKTAN YOKSUN BİR SÜRECİN BAŞARILI OLMASI MÜMKÜN DEĞİL

Adalet Bakanı Gül, Yargı Reformu Strateji belgesi hedeflerinden biri olan İnsan Hakları Eylem Planı’nın da yine aynı anlayışla hazırlanıp kamuoyuna sunulduğunu, hayata geçirilmesi için da gayret gösterdiklerini ifade etti. Bir belgenin sadece hazırlanıp kamuoyuyla paylaşılmasının yeterli olmayacağını vurgulayan Bakan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elbette bu belgenin uygulanmasını, uygulamalardaki aksaklıkları, ihtiyaçları da masaya yatırmak, yakından takip etmek önem arz etmektedir. Bu toplantıyı, bu sürece katık yapacağı bakımından çok önemli görüyoruz. Bunu da uygulanması için hep birlikte takip edeceğiz. Şeffaflıktan yoksun bir sürecin başarılı olması mümkün değildir. Bu nedenle hazırlık sürecinde olduğu gibi uygulama sürecinde de her türlü görüşe, eleştiriye, öneriye açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sizlerden gelecek katkı uygulama sürecinin başarısını arttıracaktır. Tüm bu süreçlerde toplumun her kesiminin, ilgili tüm paydaşların önerilerini, görüşlerini almaya devam edeceğiz. Uygulamadaki aksaklıkları da yakından takip etmeye devam edeceğiz.”

REFORMLARIN BAŞARILI BİR ŞEKİLDE UYGULANMASI HEPİMİZİN ORTAK AMACI

Bakan Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesinde yer alan 256 faaliyetin 125’inin mevzuat değişikliği gerektirdiğini söyledi. Faaliyetlerin kağıt üzerinde kalmadığını ve hayata geçirildiğini kaydeden Gül, “Şu ana kadar Yargı Reformu Strateji Belgesinde yer alan toplam 256 faaliyetin 133’ü hayata geçirilmiştir. Yani kağıt üzerinde kalmamıştır. Mevzuat anlamında, düzenleme anlamında yapılması gerekenlerle ilgili 256 faaliyetin 133’ü hayata geçirilmiş. Elbette hayata geçirilen bu mevzuatın uygulamada da, reformun ruhuna uygun şekilde uygulayıcılar tarafından sahip çıkılması ve başarılı bir şekilde uygulanması hepimizin ortak amacıdır. Bunu da yakından takip edeceğiz.” şeklinde konuştu.