Değerli okurlar, maalesef tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeni ile birçok konuda mağduriyet yaşanıldığı gibi erken rezervasyonla ödeme yapılan paket turlarda da vatandaşlarımızın ciddi mağduriyet yaşadığı tespit edilmiştir. Pek çoğunuz çok erken dönemde rezervasyon yaparak yaz tatilinin büyük bir kısmını ülkemizde geçirmenin hayali ile beklerken çok ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalmıştır. Ancak bilinmelidir ki dünyanın birçok bölgesinde görülen yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle erken dönemde yapılan tatil rezervasyonlarınızı erteleme ya da iptal ettirme gibi seçimlik haklarınız mevcuttur.

Dünya Sağlık Örgütünün koronavirüsü "pandemi" olarak değerlendirmesi ile birlikte tüm dünyanın bu virüsün etkisi altında olduğu artık sabittir. Buna göre tüm dünyayı etkisi altına alan salgına bağlı olarak hukuken mücbir sebep olarak nitelendirdiğimiz önceden öngörülmesi beklenmeyen öngörülmesi mümkün olmayan bir durum söz konusudur. Elbette bu durumun sonuçları olağan zamanlardaki düzenden ve kurallardan da farklıdır ve farklı olmaya da devam edecektir. Bir ya da birkaç kişiyi değil tüm insanlığın maddi menfaatini ilgilendiren olağandışı bir olay söz konusudur. Sizlerin tatil rezervinizi yaptığınız dönemdeki koşullar ile pandemiye bağlı değişen koşullar birbiri ile kıyaslanamayacak kadar farklılaşmıştır. Artık herkes te gerek maddi gerekse sağlık koşulları bakımından ciddi endişeler mevcuttur. Konu bu aşamaya gelmişken hem bir hukukçu hem de Türkiye’ de yaşayan bir vatandaş gözüyle ülkemizin bu süreçte dünyanın pek çok ülkesine göre ciddi başarılar gösterdiğini, bu salgını en az zararla atlatmak için ciddi mücadele içerisinde olduğunu söylemekten kendimi alamayacağım. Hali hazırda pek çok ülkeye göre her anlamda en güvenli ülkelerden biri olmakla birlikte coronavirüse karşı mücadelesini aynı azimle sürdürmeye devam etmektedir. Eminim ki önümüzdeki kısa dönemde bu olumsuz etkileri ülkemizden tamamen silinmiş olacak ve sizler yine ülkenizde gönül rahatlığı ile tatilinizi yapmaya devam edeceksiniz.

Sözlerime devamla siz değerli vatandaşlarımızın iki türlü hakkının olduğunu ifade etmek isterim. Rezerve ettiğiniz turların ertelenmesi ya da iptal ettirme gibi iki temel basiretli hakkınızın olduğunu bilmelisiniz. Tur şirketlerinin de vatandaşlarımızın bu talebini kabul görmesi esastır. Aksi durumda meydana gelen maddi ve manevi zararınızı gidermek için yargı yoluna da müracaat etme hakkınız da bakidir.

Ertelenmeyen ya da iptal edilmeyen paket turlarla ilgili olarak "Paket Tur Yönetmeliği" uyarınca tüketicilerin, turun başlamasına 30 günden fazla süre mevcut ise herhangi bir kesinti olmaksızın tur sözleşmesini feshetme hakkı söz konusudur.

"30 günden daha az süre kaldığı hallerde ise sadece uçuş iptallerinin olduğu ülkelere değil, tüm yurt dışı turları için katılımcının gerekli tüm özeni göstermesine rağmen öngöremediği ve engelleyemediği bir durum veya mücbir sebep nedeniyle fesih hakkından faydalanabilmesi söz konusudur. Yani ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflarla üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç katılımcının ödediği bedelin kendisine iade edilmesi gerekmektedir.

Mücbir sebep ifadesi tüketici için her zaman haklı şekilde kullanılacak haklardan biridir. Hatırlarsanız daha önce ülkemizin talihsiz bir 15 Temmuz döneminden geçtiğini ve o dönemde de benzeri durumlar ile karşı karşıya kalındığı görülmüştü. O dönemde ülkemizdeki OHAL uygulaması nedeni ile yine pek çok tur tüketiciler tarafından iptal edilmişti. Şu an yaşanılan süreçte çok benzerdir. Burada tüketicinin dikkat etmesi gereken husus bir an önce tur şirketine ya da muhataba durumu açıklayan talebini içeren yazılı bir bildirimde bulunmasıdır. Dikkat edilecek olursa mutlaka yazılı bildirimden bahsediyoruz telefon ile değil. Çünkü ileride bunu ispat edebileceğiniz bir delil yaratmanız gereklidir. Aksi halde ileriki dönemde tur şirketinin size karşı girişeceği herhangi bir dava sürecinde kendinizi bildirim yaptığınıza dair yükümlülüğünüzü ispat edebileceğiniz bir deliliniz söz konusu olmaz. Bu durumda da yargı önünde haklı iken haksız konuma girebilirsiniz. Bunun önünde geçebilmek için mutlaka hukuki destek alarak yazılı bir bildirim yapmanızı önemle tavsiye ederim.

Paranız çok, keyfiniz bol olsun. Sağlıcakla kalın.

AV. SİNEM (PARMAK) TOSUN