130 ülkeden bine yakın çocuğu temsilen Azerbaycan, Kamerun, Tanzanya, Etiyopya, Gürcistan, Romanya ve Endonezya'dan bir grup çocuk Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Yargıtay Başsavcısı Hasan Erbil ile TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'i makamlarında ziyaret etti. Türkçe Olimpiyatı Tertip Komitesi Üyesi Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan ile Türk okullarının öğretmenlerinin eşlik ettiği çocuklar Yargıtay Başkanı Kaynak tarafından karşılandı. Öğrenciler Nazım Kaynak'a hazırladıkları Türkçe şiir ve şarkılarla küçük bir sunum yaptı.

Daha sonra çocuklara küçük bir konuşma yapan Kaynak, onları görmüş olmanın mutluluğunu yaşadığını, her birinin gelecekte Türkiye'nin birer fahri konsolosu olacağını söyledi. Bu dönemde Türkiye'yi unutmamalarını, Türkçelerini geliştirmelerini isteyen Kaynak, çocuklara başında bulunduğu kurumla ilgili de bilgi verdi. Yargıtay'da adaletin tecelli ettiğini belirten Kaynak, çocukların da hayatları boyunca adaletli olması nasihatinde bulundu.

Olimpiyat çocuklarının sonraki durağı Yargıtay Başsavcısı Hasan Erbil oldu. Hasan Erbil'e Türkçe olarak kendilerini tanıtan çocukları daha sonra Türkçelerini daha iyi gösterebilmek için hazırladıkları şiir ve şarkılardan örnek verdi. Erbil de çocukların ileride Türkiye'nin birer temsilcisi olacağını söyledi. Erbil, "Osmanlı'dan bu yana Türk bayrağının dalgalanmasına sebep olanlara teşekkür ederiz. Devletin yapmadığını arkadaşlarımız yaptı. İsmini duymadığımız ülkelerde bayrağımızı dalgalandırdınız, gurur kaynağımız oldunuz." dedi.

"TRT DE TÜRKÇE ÖĞRETECEK''

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de kabulde Türkçe öğretiminin zorluğuna işaret etti. Bu sebeple öğretmenlere ve Türk okulu kurulmasında emeği olanlara teşekkürlerini ilettiğini belirtti.

TRT olarak tüm dünyada milyonlarca kişi tarafından izlendiklerini anlatan Şahin, önümüzdeki günlerde kurumun yeni bir hizmet başlatacağını bildirdi. Şahin, TRT Okul kanalında Türkçe dersleri yayınlanacağını ve Türkçe eğitim setlerinin de TRT tarafından oluşturularak isteyenlere iletileceğini belirtti.

Genel Müdür İbrahim Şahin çocuklarla tek tek ilgilenerek, geldikleri şehirleri sordu. Çocukların net bir şekilde sorulanlara yanıt vermesi dikkat çekerken İbrahim Şahin, Gürcistanlı Elene'den kendi dilinde bir şarkı istedi. Azeri Hayrullah'tan da Sarı Gelin türküsünün Azericesini seslendirmesini istedi. Her iki çocuk istenileni yerine getirirken İbrahim Şahin mutluluğunu dile getirdi. Çocuklar kabullerde kendi memleketlerine özgü hediyeleri de takdim etti. Aynı şekilde kendilerine de küçük hediyeler verildi. Hafta boyunca çocukların devlet yetkililerine ziyaretleri devam edecek.


Eski başkana vefa ziyareti

Olimpiyatlar için Kızılcahamam'da kampa giren öğrenciler, geçen yıl kendilerini makamında kabul eden Yargıtay eski Başkanı Hasan Gerçeker'e bu yıl sürpriz bir ziyarette bulundu.

Ankara'da çocuklarla bir araya gelen Gerçeker, geçtiğimiz yıl öğrencileri makamında ağırladığını hatırlatarak, "Öğrencilerimizin buraya geleceğini bilmiyordum. Benim için çok büyük bir sürpriz oldu. Onlarla tekrar bir araya gelmekten çok mutlu oldum." diye konuştu.

Gerçeker, ''Bu çocuklar dünya barışına çok büyük katkı sağlayacak. Ülkelerini burada tanıttıkları gibi, buraları da ülkelerinde anlatacaklar. Özellikle de Ankara'yı anlatacaklar. Çünkü burayı çok beğenmişler, bundan da mutluluk duydum.'' dedi.

Türkçe Olimpiyatı Tertip Komitesi Üyesi Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan ise konuşmasında, "Geçen yıl Sayın Yargıtay Başkanımız öğrencileri makamında kabul ederek büyük bir jest yapmıştı. Bu yılda biz kendisini unutmadık ve bir sürpriz yapmak istedik. Öğrencilerimiz vefa gösterdiler." şeklinde konuştu.

Bu arada yemeğe katılan öğrenciler, Türkçe şarkı seslendirerek şiirler okudu ve Gerçeker ile Türkçe sohbet etti. Yemeğin ardından öğrenciler ile Gerçeker hediyeleşti.

Öte yandan öğrenciler, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'i de makamında ziyaret etti. Şahin, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türk okullarını yurt dışındaki başarılarından ötürü tebrik etti.



Zaman