Almanya’da Şirket Nasıl Kurulur?

Ticarette dikkat çekici bir hedef kitleye sahip olan Almanya, Türkiye’deki girişimcilerin de odak noktası haline geliyor. Almanya’da şirket kurmak isteyen Türkler, temel bilgiye sahip olduktan sonra şirket kurarak Almanya’da satış yapmaya başlayabiliyorlar. Peki, dünya ticaretinde önemli yer edinen ve Türk girişimcilerinin de keşfettiği Almanya’da şirket nasıl kurulur? Almanya’da şirket kurmanın maliyeti nedir? Avantajları nelerdir? Şirket türleri nelerdir? O zaman gelin birlikte merak edilenleri yanıtlayalım.  

Almanya’da Hangi Tür Şirket Kurabilirsiniz?

Almanya’da şirket kurmak isteyenleri üç farklı şirket türü karşılıyor. Şirket türleri sorumluluklarına göre birbirinden ayrıştığı için temel bilgileri bilmek şart.

GmbH: Gesellchaft mit beschrankter Haftung (Limited Şirket)

Limited Şirketi olan GmbH, Almanya’da en çok tercih edilen şirket türüdür aynı zamanda. Bu şirket türünde ortakların sorumlulukları mal varlıklarını kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. Bir veya birden fazla kişiyle kurulabilir. Almanya’da şirket kurmak için önce şirket konusu akabinde ikametgâh bildirimi gibi temel detaylar halledilmelidir. Ticaret ve Sanayi Odası, noter ve hukuki süreç çerçevesinde tamamlanır.

Einzelunternehmen (Şahıs Şirketi)

Almanya’da şahıs şirketi açmak tıpkı Türkiye’de olduğu gibi hızlı ve basittir. Şahıs şirketinin özellikleri ülkemizdekiyle benzer nitelikler taşır. Şirket yasaları gereği kişilerin sorumlulukları şahsi mal varlıkları ile sınırlı tutulur. Şahıslar bu şirket türünde herhangi bir şekilde sermaye bildirmek zorunda değildir. Şirket noter aracılığıyla kurulabilir.

AGs – Aktiengesellschaft (Anonim Şirketi)

Almanya’da Anonim şirket kurmak için en az bir pay sahibinin olması yeterlidir. Anonim Şirket sözleşmesi noter tasdikiyle belgelendirilir. Başvuru esnasında işletme konusu, unvanı, sermaye miktarı, yönetim şekli, ortaklar ve benzeri prosedürler için gerekli olan tüm belgeler ticaret siciline tescil ettirilir.

Almanya’da Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Almanya’da şirket kurmak ticari yaşam için avantajlı ve kazançlı bir süreç sunabilir. Şirket çatısı altında ürün ve hizmet sunmak kişilerin daha avantajlı ticari yaşama sahip olmasına yardımcı olur. İşte öne çıkan avantajlar;

- Almanya’da ticari faaliyetlere başlamak üzere şirket kurmak isteyenler ortaklık kurmadan şirket açabilir.

- Dil bilme zorunluluğu yoktur. Almanca bilmeden de sadece prosedürleri tamamlayarak kolayca şirket açılabilir ve faaliyetlere başlanabilir.

- Şirket kuranları bekleyen en önemli avantaj 3 yıllık geçici oturum izni verilir olmasıdır. Almanya’da şirket kuranlar 3 yıllık süre sonunda dilerse ülkede kalıcı bir yaşam düzeni için Almanya’da oturum izni alabilir.

- Almanya’ya yerleşmek isteyenler şirket aracılığıyla hareket ettiğinde Almanca şartı ortadan kalkar, kişiler dil bilmese dahi sadece ticari faaliyetleri sayesinde kalıcı oturum izninden faydalanabilir.  

Almanya’da Şirket Kurma Maliyeti Ne Kadar?

Almanya’da şirket kurmak için sahip olmanız gereken sermaye kuracağınız şirket türüne göre değişkenlik gösterir. GmbH şirket için gerekli sermaye minimum 12.500 iken AG şirket için bu miktar 50 bin € civarına kadar ulaşabilir. ABD Danışmanlık bu süreçte size Almanya’da şirket kurma maliyeti konusunda kapsamlı bir rehber hazırlayarak net şekilde ne kadar bir bütçe gerektiğini belirlemektedir. Bu sayede sürpriz harcamalarla karşılaşmadan UG, GmbH, AG gibi farklı şirket türlerinden birini tercih edebilir, şirketinizin resmi kuruluşunu gerçekleştirebilirsiniz.

Almanya’da Şirket Kurmak için Profesyonel Danışmanlık Alın

Almanya’da şirket kurma planları yapıyorsanız bunun için sürece hâkim profesyonel bir danışmanlık alabilirsiniz. AB Danışmanlık, 25 yıllık tecrübesiyle Almanya’da ticari yaşama başlamak isteyenlere kusursuz hizmet veriyor ve her aşamayla ilgili rehberlik ederek çözüm ortaklığı sunuyor. İster yazılım şirketi ister lojistik şirketi, faaliyet içeriğinize ya da mesleğinize uygun şirket türünde resmi adımlar atmak için bizimle iletişime geçin, vakit kaybı yaşamayın.