Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinden:
ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 25/10/2020 tarihli ve 31285 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 8- (1) Yıllık/dönemlik ders yükü; ortak zorunlu dersler dâhil yıllık uygulamalarda yılda 60 AKTS, dönemlik uygulamalarda dönemde 30 AKTS’den oluşur. Programın toplam ders yükü; iki yıllık programlarda 120 AKTS, dört yıllık programlarda 240 AKTS, beş yıllık öğretim programlarında 300 AKTS, altı yıllık öğretim programlarında 360 AKTS kredisidir. Yükseköğretim Kurulunun kararlarının uygulanması adına ve/veya Fakülte Kurulu kararlarına ve akabinde Senato onayına istinaden dönemlik ya da yıllık programlara ait müfredatlarda öğrencilerin alması gereken ders yükü ve AKTS kredisi artırılabilir. Bu artış, bu fıkrada yer alan dönemlik ve/veya yıllık ders yükünden daha az olmamak kaydıyla, üçüncü ve dördüncü fıkralarda yer alan en fazla alınabilecek ders yükü oranlarındaki artış miktarını geçmeyecek kadar olabilir. Öğrencinin yazılı talebi ve bölüm başkanlığının uygun görüşü ile öğrencinin bir yarıyıldaki asgari ders yükü AKTS kredili en az bir derstir. Gerekçeli durumlarda ilgili bölüm başkanlığının teklifi ve ilgili yönetim kurulu kararı üzerine Senato tarafından yıllık ve dönemlik AKTS oranları güncellenebilir.
(2) Öğrenci, öncelikle başarısız olduğu dersleri ve önceki dönem veya yıllara ait almadığı dersleri müfredatta yer verilen dönem sırasına uygun olarak almakla yükümlüdür. Ön koşullu dersler de bu fıkra hükmü uygulanmaz.
(3) Daha önce bir dersi alıp, başarısız olan ve/veya önceki yarıyıl ya da yıllarda almak zorunda olduğu ancak almadığı ve/veya yükseltmek amacıyla aldığı derslerin ders saatleri bir başka dersin ders saati ile çakışmayan öğrenciler, dönemlik programlarda 40 AKTS’ye kadar yıllık programlarda ise 80 AKTS’ye kadar ders alabilir.
(4) Akademik genel başarı not ortalaması (AGNO) 3,00 ve üzerinde olan, almak zorunda olduğu derslerin ders saatleri bir başka dersin ders saati ile çakışmayan öğrenciler, dekanın ve/veya bölüm başkanının ve danışmanının uygun görmesi kaydıyla yarıyıllık derslerde en fazla 45 AKTS’lik, yıllık derslerde en fazla 90 AKTS’lik ders alabilir. AGNO’su 3,50 ve üzerinde olanlarda bu maddedeki şartlar saklı kalmak kaydıyla AKTS kredisi sınırlandırması yoktur. Muafiyet talebi uygun görülen ve/veya yabancı dil hazırlık sınıfını birinci yarıyılın sonunda tamamlayarak bölüme geçmeye hak kazanan öğrencilere ortalamalarına bakılmaksızın her dönem için açık kalan AKTS kredisini geçmemek koşuluyla, muaf oldukları derslerin ve/veya ön koşullu derslerin yerine dekanın ve/veya bölüm başkanının ve danışmanının uygun görmesi durumunda bir üst yarıyıl/yıldan dersler verilebilir.
(5) Tekrar alınması gereken zorunlu derslerden biri ya da birkaçının programdan çıkarılması halinde, öğrenci bunların yerine ilgili kurulca uygun görülen eşdeğer dersleri almadıkça ders üzerinden silinmez. Daha önce alınan bir seçmeli dersin tekrarında aynı dersin alınması zorunlu değildir. Bu dersin yerine aynı yıl veya yarıyıldaki seçmeli derslerin arasından aynı AKTS değerinde bir başka ders seçilebilir.
(6) Eğitim süresi boyunca alıp başarılı olduğu toplam ders yükü 180 AKTS’ye ulaşan ve/veya izinler hariç olmak üzere 6 ncı yarıyılı tamamlayan öğrenciler son sınıf olarak kabul edilir. Öğrenci birbirini izleyen iki yarıyıl sonunda mezun olabilecek durumda ise bu durumdaki son sınıf öğrencilerine almak zorunda oldukları derslerin ders saatleri bir başka dersin ders saati ile çakışmamak kaydıyla, danışmanının ve bölüm başkanının onayıyla kayıtlı oldukları programlarda mevcut ders yüküne bakılmaksızın güz ve bahar dönemlerinin her birinde mezun olmaları için en fazla üç ilave ders almaları sağlanabilir.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Öğrenciler genel akademik ortalamalarını yükseltmek amacıyla daha önce aldıkları ve başarılı sayıldıkları dersleri dönemlik azami AKTS kredilerini aşmamak koşulu ile danışmanının onayıyla tekrarlayabilir. Tekrarlanan derslerde en son alınan not geçerlidir.”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Derslere ve uygulamalara devam zorunludur. Mazeretler de dahil olmak üzere kurumsal (teorik) saatlerin %30’undan, uygulama saatlerinin de %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci o derse ait herhangi bir sınava katılamaz ve devamsızlık nedeniyle başarısız sayılır. Ders yoklamaları, ders veren öğretim elemanı tarafından Öğrenci Bilgi Sistemine haftalık olarak girilir. Tutuklu veya hükümlü öğrencilerden derslere devam şartını sağlayamayanlar devamsızlıktan başarısız sayılır ve o derse ait herhangi bir sınava katılamaz.”
“(5) Haklı ve geçerli bir mazerete dayanarak ilgili akademik birimin yönetim kurulu kararı ile öğrenci bir defada en çok iki yarıyıl ve öğrenim süresi boyunca toplamda en çok dört yarıyıl kayıt dondurabilir. Öğrencinin kayıt dondurma/izin hakkından yararlanabilmesi için yarıyıl başlangıcından önce akademik takvimin belirlediği sürelerde kayıtlı olduğu dekanlığa yazılı olarak başvurması gerekir. Öğrenci, kayıt dondurduğu süre içinde öğrenimine devam edemez ve sınavlara giremez. Kayıt dondurmuş olan öğrenciler kayıt dondurma süresinin bitimini takip eden yarıyılın başında, yarıyıl ders kayıtlarını yaptırarak öğrenimlerine kaldıkları dönemden devam eder. Kayıt donduran ve bu sebeple izinli sayılan öğrenciler, ilgili dönemde katkı paylarını/öğrenim ücretlerini ödemez. Kayıt dondurulan süreler azami öğrenim süresinden sayılmaz. Ancak mazereti ilgili akademik birimin yönetim kurulu tarafından kabul edilen rahatsızlığı ve tedavi sürecinin devam etmesi nedeniyle kayıt dondurma talebinde bulunan öğrenciler ile tutuklu ve hükümlü öğrencilere en fazla dört yarıyıl daha kayıt dondurma hakkı tanınabilir. Yabancı dil hazırlık sınıfında eğitim-öğretim gören bu durumdaki öğrencilerin kayıt dondurma süresi ise dört dönemi geçemez.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Yarıyıl/yıl içinde derslere devam etmeyen öğrencilere DZ notu verilir ve öğretim elemanınca ara/yarıyıl/yılsonu sınavından önce ilan edilir. Bu öğrencilerin, ara/yarıyıl/yılsonu sınavına girme hakkı yoktur.”
MADDE 5- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6- Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü yürütür.