İstanbul Anadolu 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen avukat Dilara Yıldız’ın katledilmesine ilişkinin davada, Av. Dilara Yıldız’ı ‘tasarlayarak kasten öldürmek’ suçlamasıyla yargılanan sanık Oktay D., ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ cezasına mahkum oldu.

Mahkeme heyeti, sanık Oktay D. hakkında, haksız tahrik, iyi hal gibi yasal indirim koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle  ‘indirim uygulanmasına yer olmadığına’ karar verdi.

NİTELİKLİ YAĞMA, HÜRRİYETİNDEN YOKSUN KILMA, KONUT DOKUNULMAZLIĞINI İHLAL SUÇLARINDAN DA 20 YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ

Sanık hakkında ayrıca Av. Dilara Yıldız’a yönelik “nitelikli yağma” suçundan 9 yıl, “cebir ve tehditle kişiyi hürriyetin yoksun kılma” suçundan 6 yıl, “gece vakti, cebir ve tehditle konut dokunulmazlığını ihlal” suçundan 1 yıl 6 ay, ruhsatsız ateşli silah mermisi bulundurmak suçundan  1 yıl olmak üzere toplam 17 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Ayrıca A.G.’ye yönelik silahla tehdit suçundan 2 yıl 6 ay olmak üzere 20 yıl hapis cezası verildi.

Mahkeme heyeti, Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere OY BİRLİĞİYLE verilen cezanın miktarı nedeniyle sanık Oktay D.’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

İstanbul Anadolu 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Av. Dilara Yıldız’ın katledilmesine ilişkin davanın karar duruşmasına, Av. Dilara Yıldız’ın ailesinin vekilleri Av. Özgür Deniz Adalı ve Av. Birsen Baş Topaloğlu, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Bahar Ünlüer Öztürk, İstanbul Barosu Kadın Hakları Sözcüsü ve Türkiye Barolar Birliği ve TÜBAKKOM Temsilcisi Av. Birsen Baş Topaloğlu, İstanbul Barosu Bölge Temsilcisi Av. Zeynep Gülden Turan, TÜBAKKOM Dönem Sözcüsü ve Kırklareli Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ilgaz Lale Kocakundakçı, Kırklareli Barosu Kadın Hakları Komisyonu Genel Sekreteri Av. Uğur Deniz Genç, Denizli Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Merve Öğüt, Başkan Yardımcısı Av. İrem Erdoğan, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Av. Ebru Yunmuş Kurt, İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi üyesi Av. Gökhan Dumlu, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi üyeleri ve avukatlar katıldı.

KARARIN BİR EMSAL TEŞKİL ETMESİNİ DİLİYORUZ

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Bahar Ünlüer Öztürk, duruşmadan sonra yaptığı açıklamada, “Öncelikle bu bir kadın cinayeti davası. Kadın cinayeti davası demek mağdurun ‘nasılsa artık konuşamıyor’ diye sürekli karalanmaya çalışıldığı, küçük düşürülmeye çalışıldığı davalar demek. Hangi kadın cinayeti dosyasına baksak sanığın bu savunmaya girdiğini görüyoruz. Neyse ki heyet bu savunmalara itibar etmemiştir. Nihayetinde sanık ağırlaştırılmış müebbet ve ayrıca 19 yıl hapis cezası aldı” dedi.

Barolar olarak insan hakları, kadın hakları ve yaşam hakkını savunmakla görevli kurumlarız diyen Öztürk, “Bugün mahkeme heyetinin verdiği kararın bir emsal teşkil etmesini diliyoruz. Kadın cinayetleri son bulana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Meslektaşımız Av. Dilara Yıldız’ın bir kez daha saygıyla anıyorum” diye konuştu.

BU DAVALARIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Av. Birsen Baş Topaloğlu, “Bu bir kadın cinayeti davasıydı. Bir avukat da artık kadın cinayetine kurban gidebiliyor bu ülkede. Çünkü erkekler, kadınları ‘öldürülebilir’ görüyor. Kadınlar da ayrılmak istediklerinde yakalarından düşmüyorlar, bu da öyle bir dava” dedi.

Av. Topaloğlu, “Çıkan kararda ‘tasarlayarak kasten öldürmek’ suçundan ‘ağırlaştırılmış müebbet’ cezası aldı. Ayrıca diğer suçlardan da 20 yıl hapis cezası verildi. Hiçbir indirim uygulanmadı. İstanbul Barosu olarak katılma talebimiz reddedildi. Ama reddedilse bile, biz barolar olarak bu davaların peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

2023 yılının ilk 4 ayında 100’e yakın kadın cinayetinin yaşandığını belirten Topaloğlu, “Umarım bu son olur fakat oluşan yeni meclis bizi tedirgin ediyor. Çünkü kadın hakları aleyhine bir süreç işliyor. İstanbul Sözleşmesi kaldırıldı, 6284 pazarlık konusu haline getirildi” dedi.

Bir önceki Mecliste de yoksulluk nafakasının tartışmaya açıldığını, cinsel istismara uğrayan çocukların faille evlendirilmelerinin önünün açılmaya çalışıldığına dikkat çeken Av. Birsen Baş Topaloğlu, “Yaşayacağımız süreç bizi endişelendiriyor. Fakat gerek meydanlarda, gerek davalarda, gerek buluşmalarda kadın haklarını savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.