Mustafa Kemal Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919'da Milli Mücadeleyi başlatmak için Samsun'a ayak bastığı noktaya konulan anıta düzenlenen 'urganlı' saldırı, Türkiye'nin gündemine oturdu.

Samsun'un İlkadım ilçesi Kale Mahallesi'ndeki Atatürk Anıtı, 2 kişinin saldırısına uğradı. Atatürk Anıtı'nın bulunduğu park alanına araçla giren saldırganlar, halat bağlayarak anıtı yıkmaya çalıştı. Kısa süre içinde yakalanan ve gözaltına alınan saldırganlar B.F. ve kuzeni C.F., emniyetteki sorgularının ardından tutuklandı.

EN AĞIR CEZA

Menfur saldırı sonrası barolardan yapılan ortak açıklamada "Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesinde kahramanca yer almış silah arkadaşlarını rahmet ve sonsuz bir minnetle anıyor, yapılan saldırıyı Barolar ve avukatlar olarak esefle kınıyor, menfur saldırıyı gerçekleştirenlerin hak ettikleri en ağır cezayı almaları için yasal sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz." denildi.

Yapılan açıklama şöyle;

"Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş için ilk adımı attığı, bağımsızlık mücadelesini başlattığı, bağımsızlık ve milli egemenlik mücadelesinin sembolü olan Samsun’da, Atatürk Anıtı’na iki şahıs tarafından urgan bağlandığını ve urganın araç ile çekilerek Atatürk Anıtı’nın yıkılmasının hedeflendiğini öğrenmiş bulunmaktayız.

Gazi Mustafa Kemal, tüm dünya tarihi için eşi benzeri görülmemiş destansı bir askeri mücadele sonucunda ulusal kurtuluş savaşımızı, büyük bir zaferle taçlandırmıştır.

Büyük eseri Nutuk’a “1919 senesi Mayıs'ının 19. günü Samsun'a çıktım” cümlesi ile başlamış, ülkemizin içinde bulunduğu genel durumu tasvirle devam ederek anlattığı perişan ülkeden, ekonomik ve sosyal alanda büyük adımlar atan, kadının eşit bir birey olarak yaşama katıldığı, döneminin çok ilerisinde, çağdaş, laik, demokratik, aydınlık bir ülke yaratmıştır.

Bizler, bu toprakların bizlere vatan olması için verilen mücadelenin ve Atatürk’ün en büyük eserim dediği Cumhuriyetin kıymetini her geçen gün daha iyi anlıyor, eserine her geçen gün daha kuvvetle sarılıyoruz.

Biliyoruz ki, bugün bu topraklarda özgürce yaşıyorsak, kendi kaderimizi kendimiz tayin edebiliyorsak, fikri hür vicdani hür nesiller için uğraş verebiliyorsak, hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargı için sesimizi  gür bir şekilde çıkartabiliyorsak, eşit yurttaşlar olarak var olabiliyorsak, tüm bunlar O eşsiz lider, askeri ve siyasi deha sayesindedir.

Samsun’da Atatürk Anıtı’na yapılan bu hain saldırı, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılığımızı, O’nun açtığı yolda gösterdiği hedefe hiç durmadan yürüme  kararlılığımızı  bir kez daha ifade etmemize vesile olmuştur. Zira aziz Türk Milletinin Mustafa Kemal Atatürk’e gönülden bağlılığı karanlık yüzler tarafından zerrece sarsılamayacak güç ve iradededir.

Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesinde kahramanca yer almış silah arkadaşlarını rahmet ve sonsuz bir minnetle anıyor, yapılan saldırıyı Barolar ve avukatlar olarak esefle kınıyor, menfur saldırıyı gerçekleştirenlerin hak ettikleri en ağır cezayı almaları için yasal sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz."

Adana Barosu

Adıyaman Barosu

Afyonkarahisar Barosu                                         

Ağrı Barosu

Aksaray Barosu

Amasya Barosu

Ankara Barosu

Antalya Barosu

Ardahan Barosu

Artvin Barosu

Aydın Barosu

Balıkesir Barosu

Bartın Barosu

Bayburt Barosu

Bilecik Barosu

Bolu Barosu

Burdur Barosu

Bursa Barosu                                                                       

Çanakkale Barosu

Çankırı Barosu

Çorum Barosu

Denizli Barosu

Düzce Barosu

Edirne Barosu

Elazığ Barosu

Erzincan Barosu

Erzurum Barosu

Eskişehir Barosu

Gaziantep Barosu

Giresun Barosu

Gümüşhane Barosu

Hatay Barosu

Iğdır Barosu

Isparta Barosu

İstanbul Barosu

İzmir Barosu                                                  

Kahramanmaraş Barosu                              

Karabük Barosu                                                          

Karaman Barosu

Kars Barosu

Kastamonu Barosu

Kayseri Barosu

Kırıkkale Barosu

Kırklareli Barosu

Kırşehir Barosu

Kilis Barosu

Kocaeli Barosu

Konya Barosu

Kütahya Barosu

Malatya Barosu

Manisa Barosu

Mersin Barosu

Muğla Barosu

Nevşehir Barosu

Niğde Barosu

Ordu Barosu                                                       

Osmaniye Barosu

Sakarya Barosu

Sinop Barosu

Sivas Barosu

Tekirdağ Barosu

Tokat Barosu

Trabzon Barosu

Uşak Barosu

Yalova Barosu

Yozgat Barosu

Zonguldak Barosu