Kripto borsası Binance'in CEO'su Changpeng Zhao (CZ), çöken kripto borsası FTX ve kurucu ortağı Sam Bankman-Fried (SBF) hakkındaki birkaç "yanlış anlatıya" karşı çıktı. Binance patronu SBF'yi "usta bir manipülatör" ve "tarihin en büyük dolandırıcılarından biri" olarak adlandırıyor.

Binance CEO'su FTX ve Sam Bankman-Fried Hakkında 'Yanlış Anlatılar' Üzerine

Kripto borsası Binance'in CEO'su Changpeng Zhao (CZ), çökmüş olan kripto borsası FTX ve kurucu ortağı Sam Bankman-Fried (SBF) hakkında son zamanlarda gördüğü "yanlış anlatılar" olarak adlandırdığı şeyleri ele almak için Salı günü Twitter'a gitti.

Uzmanlar, FTX müşterilerinde olduğu gibi bir borsanın iflas etmesi ve varlıklarını tamamen kaybetmesi riskinden kaçınmak için kripto paraların bir donanım soğuk cüzdanında saklanmasını tavsiye ediyor.

Binance patronu, ele aldığı ilk anlatının "CZ kriptonun kurtarıcısı olmak istiyor" olduğunu açıkladı. Kendisi açıkladı:

Kriptonun kurtarılmaya ihtiyacı yok. Kripto iyi durumda. Bu merkezsizleşmenin güzelliği. Biz sadece bunun bir parçasıyız. Son olaylar nedeniyle nakit sıkıntısı çekebilecek diğer iyi projelere yardım etmek istiyoruz. Bu hepimizin yararına.

İkinci anlatı ise "FTX xyz (yani 3. bir taraf) tarafından öldürüldü" şeklinde. CZ sözlerine şöyle devam etti: "Hayır, FTX milyarlarca dolarlık kullanıcı fonunu çaldığı için kendini (ve kullanıcılarını) öldürdü. Nokta."

Binance CEO'su, Zhao'nun karşı çıktığı bir sonraki anlatının "CZ'nin tweet'i FTX'i yok etti" olduğunu savundu: "Hiçbir sağlıklı işletme bir tweet ile yok edilemez." FTX'in iflas başvurusunda bulunmasından günler önce, 6 Kasım'da CZ, Binance'in defterlerindeki tüm FTX tokenlerini attığını tweetledi.

Zhao, FTX'i tweet'iyle yok ettiğini reddederken, Bloomberg tarafından yayınlanan bir makalenin Alameda Research CEO'su Caroline Ellison'ın bir tweet'inin FTX'in çöküşüne yol açtığını ve yatırımcıların FTT token'ını terk etmesine neden olduğunu öne sürdüğüne dikkat çekti. Binance şefi şunları yazdı:

Caroline'ın 6 Kasım'da benimkinden 16 dakika sonra attığı tweet... Veriler bunun insanların FTT'yi terk etmesinin gerçek nedeni olduğunu gösteriyor... Taban fiyatını verdi...

Zhao ayrıca Bankman-Fried hakkındaki bazı rivayetlere de değindi. Zhao, bunlardan birinin "SBF'nin iyi niyetli olduğu, ancak bazı hatalar yaptığı" olduğunu belirtti: "Yalan asla iyi niyetle söylenmez."

Bir diğer anlatı ise "SBF beni ve diğer insanları 'kötü adamlar' olarak resmeden bir anlatıyı sürdürdü," diye ekledi CZ ve detaylandırdı:

Bu, kendisinin bir 'kahraman' olduğu fantezisini sürdürmek açısından kritik önem taşıyordu. SBF tarihteki en büyük dolandırıcılardan biridir, aynı zamanda medya ve önemli kanaat önderleri söz konusu olduğunda usta bir manipülatördür.

Bazı insanlar FTX'in erimesini ve Bankman-Fried'ı Bernie Madoff'un saadet zinciriyle karşılaştırmıştır. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen geçen hafta FTX'in çöküşünün "kriptoda bir Lehman anı" olduğunu söyledi.

FTX 11 Kasım'da iflas başvurusunda bulundu ve Bankman-Fried CEO'luk görevinden istifa etti. Tahminen bir milyon müşteri ve yatırımcı borsanın çöküşü nedeniyle milyarlarca dolar kaybetti. Şirket şu anda müşteri fonlarını yanlış kullanmaktan dolayı kanunen soruşturuluyor. FTX'in yeni CEO'su John Ray iflas mahkemesine şunları söyledi: "Kariyerim boyunca burada olduğu gibi kurumsal kontrollerin bu kadar başarısız olduğunu ve güvenilir finansal bilgilerin bu kadar eksik olduğunu hiç görmemiştim."