Döviz piyasasının tüm zamanların en likit ve en büyük piyasası olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Her gün milyonlarca kişi ve kurum arasında çok yüksek oranlarda alım satım işlemleri gerçekleştiriliyor. Döviz piyasasına hakim olmak ise bambaşka bir uzmanlık ve deneyim gerektiriyor. Birikim yapanlar bu piyasaya hakim olduklarında paralarını farklı para birimleri üzerinden değerlendirmeyi tercih edebiliyor. Peki, birikim için dünya genelinde en çok tercih edilen para birimlerinin hangileri olduğunu merak ediyor musunuz? Konuyu sizler için mercek altına aldık. Hazırsanız başlayalım!

  • ABD Doları

Öncelikle dünyada en çok işlem gören para birimi olan ABD Doları, liderliğini uzun süre daha devam ettirecek gibi görünüyor. Hal böyle olunca birikim için de en çok tercih edilen para birimleri sıralamasının başında ABD Doları bulunuyor. Diğer önemli para birimlerinin tamamıyla çapraz al sat işleminin yapılabiliyor olması da yatırımcılar için ABD Doları’nı önemli kılan hususlardan biridir.

Merkez bankaları ya da kurumsal yatırımcılar için doların gayriresmi bir küresel rezerv para birimi olarak kullanıldığı görüşü oldukça yaygın. Bazı ülkelerin resmi para birimi olmasını da bu konuda göz ardı etmemek gerekiyor. Sonuç olarak ABD Doları, daha uzun süre birikim için tercih edilen para birimlerinden biri olmayı sürdürecek gibi görünüyor.

  • Euro

Euro, dünya para piyasalarının en yeni para birimlerinden biri olmasına karşın birikim için en çok tercih edilen para birimleri sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Dünyanın en büyük ikinci para rezervi birimi Euro’dur. 1 Ocak 1999 tarihinde para piyasalarına katılan bu para birimi, 3 yıl sonrasında da banknot ve madeni para olarak dünya sahnesinde yer almaya başladı. Dünyanın pek çok ülkesi gibi Türkiye’de de Euro bir yatırım aracı olarak yoğun bir şekilde tercih ediliyor.

Döviz piyasasında yoğun işlem gören bir para birimi olan Euro yorum ve grafik incelemeleri ile seyrinin canlı olarak takip edilebildiği para birimlerinden biridir. Euro alım satım yapanlar için bu grafik incelemelerinin büyük önem taşıdığını da eklemek gerekir. Piyasa.paratic.com adresi üzerinden yorum ve grafiklere kolaylıkla ulaşılabiliyor. Bu sayede Euro değerine dair tahminler yapılabiliyor ve yatırımcılar da bu görüşler doğrultusunda yatırımlarına yön verebiliyor.

  • Japon Yeni

Üçüncü sırada Japon Yeni bulunuyor. Dünya genelinde sıralama farklı olsa da Asya’da en çok işlem gören para birimleri sıralamasının başında Japon Yeni var. Bu durum bizim sıralamamızda Japon Yeni’nin üçüncü sırada yer almasını beraberinde getiriyor. Yapılan analizlerde Japonya ekonomisinin güçlenmesiyle birlikte bu para biriminin de değer kazanmaya devam ettiği net bir şekilde gözlemleniyor. Dolar ve Euro’ya herhangi bir nedenle sıcak bakmayanların tercihini Japon Yeni yönünde kullandığını belirtebiliriz. Ülkemizde birikim için çok fazla talep görmüyor olsa da dünya genelinde durum farklı! Özellikle orta vadede Japon Yeni’nin daha da değer kazanacağını düşünen yatırımcılar birikimlerini bu yönde değerlendirmeyi tercih edebiliyor.

  • İngiliz Sterlini

Döviz piyasasında en çok işlem gören dördüncü para birimi İngiliz Sterlini’dir. Büyük bir rezerv para birimi olduğunu da bilmeyenler için eklemek gerekir. Birleşik Krallık resmi Avrupa Birliği üyesi ancak Euro’yu resmi para birimi olarak tanımak istemiyor. Bu durum İngiliz Sterlini para biriminin değerinin korunmasını sağlayan unsurlar arasında en önemli olanıdır.

Eğer siz de birikimlerinizi farklı bir para birimi üzerinden değerlendirmek istiyorsanız Paratic.com adresine uğrayarak sitede yer alan içeriklere mutlaka göz atmalısınız. Yatırımlarınıza yön vermenizi sağlayacak önemli bilgiler içeriyor olmasıyla Paratic sizin için de rehber niteliğinde olabilir!