Yüksek yargıda seçim heyecanı devam ediyor. 7 Mayıs 2020'de yıllığına Danıştay Başkanlığına seçilen Danıştay Başkanı Zeki Yiğit'in görev süresinin 7 Mayıs'ta dolacak olması nedeniyle mevzuat gereği seçim süreci başlayacak.

23 Nisan’da yapılması planlanan seçimlerin resmi tatil gününe denk gelmesi dolayısıyla sandıklar 24 Nisan’da kurulacak. 

Buna göre, Danıştay Genel Kurulunda, 24 Nisan Çarşamba günü saat 14.00'te başkanlık seçimi yapılacak. Seçimde, 116 üyenin salt çoğunluğu olan en az 59'unun oyunu alan başkan seçilecek.

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA KİMLER ADAY?

Mevcut Başkan Zeki Yiğit’in yeniden aday olduğu Danıştay’da Altıncı Daire Başkanı Emin Sınmaz, Danıştay Beşinci Daire Başkanı Fethi Aslan ve Danıştay Beşinci Daire üyesi Yunus Aykın da adaylığını açıkladı.

FETÖ ile mücadelede önemli kararlara imza atan Danıştay 5. Daire Başkanı Fethi Aslan’ın seçimlerde en güçlü aday olduğu kulislere yansıdı. 2011 yılında Danıştay üyeliğine seçilen Aslan, 2016 yılında ise Danıştay’ın amiral gemisi olan 5. Dairenin Başkanı olarak seçildi. Danıştay içinde birçok üyenin desteğini alması beklenen Aslan’ın mevcut başkan Zeki Yiğit’in Danıştay içindeki en zorlu rakibi olarak değerlendiriliyor.

Seçimler 24 Nisan Çarşamba günü başlayacak. Adayların Danıştay Başkanı seçilebilmesi için üyelerin salt çoğunluğunun oylarını alması gerekiyor.

YARGITAY SEÇİMLERİ DE DEVAM EDİYOR

Yargıtay Başkanlığı seçimi 25 Mart’tan bu yana devam ediyor. Seçimde 20 tur geride kaldı. Yargıtay Başkanlığı seçimine 24 Nisan Çarşamba günü, 21. turla devam edilecek. Seçim, 24 Nisan’da sonuçlanmadığı takdirde üç tur yapılacak. Başkanlık seçimi yine sonuçlanmadığı takdirde, 25 Nisan Perşembe günü iki tur yapılacak şekilde devam edecek.

ZEKİ YİĞİT KİMDİR?

1965’de Zonguldak Alaplı’da dünyaya gelen, ilkokulu köyünde, ortaöğretimi Karadeniz Ereğli’de bitiren Yiğit, 1987’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1991’de mesleğe başlayan Yiğit, Sütçüler ve Diyadin Cumhuriyet Savcılığı, Yeniçağa Hakimliği, Adalet Müfettişliği, Adalet Başmüfettişliği, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcılığı ve Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Türkiye’de yolsuzluğa açık risk alanlarının belirlenmesi ve yolsuzlukların önlenmesi konularında yapılan çalışmalara katılan Yiğit, 3 Mart 2011’de Cumhurbaşkanı tarafından Danıştay Üyeliğine seçildi. 2013 – 2020 yılları arasında Yüksek Seçim Kurulu Üyeliği görevinde bulunan ve 7 Mayıs 2020’de Danıştay Başkanlığına seçilen Yiğit, evli ve dört çocuk babasıdır.

EMİN SINMAZ KİMDİR?

1992 yılında Danıştay Tetkik Hakimi olarak mesleğe başlayan Sınmaz, 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı Kanunlar Kararlar ve Hukuk İşleri Başkanlığında Hukuk İşleri Müdürü olarak görev yapmaya başladı. 2011’de Danıştay Üyeliğine seçilen Sınmaz, 2016-2017 yılları arasında Hakimler ve Savcılar Kurulu Üyeliği yaptı. Sınmaz’ın, “Avrupa Birliği-Türkiye Anlaşmalarında ve Türk Gümrük Mevzuatında Malların Serbest Dolaşımı, Örnek Olay: Petrol İthalatı” başlıklı ortak çalışmasıyla, “İdari Yargılama Usulü ile İlgili Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu Kararları” ve “Danıştay İdari Dava Daireleri Emsal Kararları” başlıklı ortak çalışmaları sonucu hazırlanmış kitapları bulunuyor. 2018 tarihinde Danıştay Genel Kurulunca Danıştay Altıncı Daire Başkanlığına seçilen Sınmaz, 13 Eylül 2021’de ikinci kez Danıştay Altıncı Daire Başkanlığı’na seçildi. İngilizce bilen Sınmaz evli ve iki çocuk babası.

FETHİ ASLAN KİMDİR?

1963’de Elazığ’da doğan Aslan, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden 1988’de mezun olmuştur. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı yüksek lisans programını “İdari Yargıda Dava Açma Ehliyeti” başlıklı tez çalışmasıyla tamamlayan Aslan, 1992’de Danıştay Tetkik Hakimliğine atanarak mesleğe başladı. 2002’de Danıştay Kıdemli Tetkik Hakimi olarak görevlendirilen Aslan, 2011’de Danıştay Üyeliğine, 2014’de ise Danıştay Onaltıncı Daire Başkanlığına seçildi. 2016’da Başkanlık Kurulu Kararı gereği Beşinci Daire Başkanı olarak seçilen Aslan, 2018’de yeniden Daire Başkanı olarak seçildi. İngilizce bilen Aslan, evli ve iki çocuk babasıdır.

YUNUS AYKIN KİMDİR?

01.03.1964 tarihinde Denizli’de doğmuştur. Isparta Gönen Öğretmen Lisesini bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden 1987 yılında mezun olmuştur. 03.03.1992 tarihinde Danıştay Tetkik Hakimliğine atanarak mesleğe başlamıştır. 28.01.2008-14.12.2014 tarihleri arasında Başbakanlıkta görev yapmıştır. 15.12.2014 tarihinde Danıştay Üyeliğine, 08.09.2016 tarihinde de Yüksek Seçim Kurulu Üyeliğine seçilmiştir. Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi yüksek lisans programını bitiren ve “İdarenin Hizmet Kusurundan Doğan Hukuki Sorumluluğu” başlıklı projesi bulunan AYKIN, evli ve iki çocukludur.