(İHA) - Davutoğlu, AK Parti Eskişehir İl Teşkilatının düzenlemiş olduğu iftar programına katıldı. Çarşı Camii'nde, Teravih namazını kılan Davutoğlu, cami çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Davutoğlu, "Karayılan'ın yakalandığına dair ilk haberler ulaştıktan sonra konuyu yakından takip etik. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salih ile bir görüşme gerçekleştirdim. Bu görüşmede hem bu konuyu, hem de bölgesel konuları ele aldık. Bu konudaki bilgilerini ve ellerinde olan bütün verileri paylaşmalarını rica ettik. O böyle bir hususu teyit etmedi. Basına yansıyan haberleri o anlamda doğru değil. En azından İran tarafından teyit edilmiş haberler değil. Büyükelçimiz kendisi ile konuştu. Bu ifadelerin kendisine ait olmadığını ifade etmiş. Dolayısıyla bu konu ile ilgili bir gelişme yok. Olursa böyle bir gelişme ilk önce biz duyururuz. Kamuoyu ile ilk defa biz paylaşırız. Bu konu ile ilgili teyit edilmiş bir haber yok" dedi.

Bir çok Dışişleri Bakanları ile kendi talepleri üzerine görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Davutoğlu, "Bu sabah Fransa Dışişleri Bakanı ile bir görüşme gerçekleştirdim. Öğleden sonrada Amerika Dışişleri Bakanı ile bir görüşme gerçekleştirdim. Az sonra da Ürdün Dışişleri Bakanının bir görüşme talebi var. Onunla da görüşeceğiz. Ayrıca Büyükelçimiz, Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ile görüşme gerçekleştirdi. Gördüğünüz gibi her gün her saat itibariyle gelişmeleri takip ediyor ve görüşmeler gerçekleştiriyoruz.

Ancak şunu vurgulamak istiyorum, Sayın Esad ile yaptığımız görüşmede, mutabık kaldığımız hususların bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. İlk günlerde bazı olumlu adımlar atılmıştı. Hama'dan tankların çekilmesi gibi. Basın mensuplarımızın Hama'ya ulaşımının, iletişiminin sağlanması gibi. Ama maalesef Cuma gününden bu yana operasyonlar sürdürülüyor. Bu operasyonlar neticesinde bir çok siviller hayatını kaybetti. Bunları mazur görmek mümkün değil. Biz operasyonların biran önce durdurulmasını talep etmiştik. Bu konuda Suriye yönetiminin kendi halkına karşı duyarlı davranmaya ve bu gerilimi tırmandırmamaya çağırıyoruz. Özellikle bu mübarek Ramazan ayından büyük sivil kayıplarının önlenmesini istiyoruz" diye konuştu.