Ege Üniversitesinden:
EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİM-TEKNOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Merkez: Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezini,
b) Müdür: Merkezin Müdürünü,
c) Rektör: Ege Üniversitesi Rektörünü,
ç) Üniversite: Ege Üniversitesini,
d) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları
MADDE 5- (1) Merkezin amaçları; yüksek düzeyde bilimsel çalışma ve araştırma yapmak; ülkemizdeki ve bölgedeki sanayi ve teknoloji faaliyetlerinin gelişme ve modernleşme ihtiyaçlarına uygun, kalkınma planları ilke ve hedefleri ile uyumlu yeni bilgi ve teknoloji üretilmesine aracılık etmek, bilimsel çalışmaların verilerini yaymak, ulusal alanda gelişme ve kalkınmaya destek olmak, yurt içi ve yurt dışı kurumlarla iş birliği yapmak suretiyle Üniversitenin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde ülkemizin bilimsel öncelikleri doğrultusunda ilerlemesini sağlamak, evrensel ve çağdaş gelişmeye katkıda bulunmak ve bu çalışmaların yürütülmesinde kullanılacak merkezi ve ihtisas laboratuvarı olanaklarını temin etmektir.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Akademik birimler arası ortak araştırmaları ve birimlerin ulusal ve uluslararası projelere katılım sağlamasını desteklemek ve organize etmek.
b) Üretim ve işletmede karşılaşılan teknolojik güçlüklerle ilgili danışmanlık yapabilecek, süreç, malzeme ve ürünlerdeki kusurların sebeplerinin giderilmesine, malzeme ve ürünlerin özelliklerinin tespit ve kontrolüne, programlama ve bilgi işlem çalışmalarına yardımcı olabilecek akademisyen ve araştırmacıları koordine etmek.
c) Merkezin çalışma alanına giren konularda Üniversitedeki akademik birimler ile kurs, seminer, sempozyum, kongre, konferans gibi ulusal ve uluslararası bilimsel toplantıları düzenlemek.
ç) Yurt içindeki ve dışındaki ilgili kamu ve özel araştırma kuruluşları ve merkezleriyle iş birliği yapmak, bilgi alışverişinde bulunmak ve ileri teknoloji projeleri için mali kaynakların teminine çalışmak.
d) Uygulama ve araştırmaya yönelik projeleri desteklemek amacı ile kendi altyapısını geliştirmek, sanayi, kamu ve uluslararası kuruluşlardan ilgili mevzuatına uygun olarak kaynak temin etmek, bu amaçla planlamalar yapmak, projeler geliştirmek ve önermek, yürütmekle mükellef olduğu projelerin tamamlanmasını sağlamak.
e) Ticarileştirilme potansiyeli olan projelerin seçilmesi ve iş planlarının hazırlanmasını sağlamak.
f) Araştırma sonuçlarından patent, faydalı model çıkma potansiyeli ve farkındalığı konularında bilgilendirme toplantıları yapmak.
g) Ticarileştirilme potansiyeli olan projelerin belirlenmesi, araştırma sonuçlarının ve patentlerin ilgili yerli, yabancı paydaşlara tanıtılması ve ikili görüşmelerin düzenlenmesini sağlamak.
ğ) Lisans anlaşmalarının yapılması, girişimciliğin teşviki ve spin-off şirketlerin kurulmasını sağlamak.
h) Üniversitenin fikri ve sınai mülkiyet hakları politikasının oluşturulması ve yürütülmesini sağlamak.
ı) Ulusal ve uluslararası kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarına danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermek.
i) Merkezin kuruluş amacına ve 2547 sayılı Kanunun amaç ve ilkelerine uygun diğer çalışmaları yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
Müdür
MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin çalışma alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin daimi statüdeki öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Müdür, Merkezin tüm faaliyetlerinden ve Merkezin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesinden Rektöre karşı sorumludur. Görev süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi dolmayan müdür yerine yeni bir müdür görevlendirmesi yapılamaz. Müdür, görevi başında olmadığı zaman müdür yardımcılarından birini vekil bırakır.
Müdürün görevleri
MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezin amaçları doğrultusundaki faaliyetleri yönetmek ve denetlemek, gerekli bütün tedbirleri almak ve uygulamak.
b) Yönetim Kuruluna başkanlık ederek alınan kararları uygulamak.
c) Merkeze bağlı ar-ge birimlerindeki araç/gerecin etkin ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla her türlü tedbiri almak ve uygulamak.
ç) Önceki yıllarla kıyaslamalı olarak Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kurulunun görüşünü de alarak Rektöre sunmak.
d) Merkezin yıllık bütçesini hazırlamak ve Yönetim Kurulunun görüşünü alarak Rektöre sunmak.
e) Merkezin mali kaynaklarının geliştirilmesi ve uygun biçimde kullanımını sağlamak.
f) Rektör tarafından Merkez ile ilgili verilen diğer görevleri yapmak.
Müdür yardımcıları
MADDE 10- (1) Müdürün önerisi ile Üniversitenin öğretim elemanları arasından en fazla üç kişi Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.
Müdür yardımcılarının görevleri
MADDE 11- (1) Müdür yardımcılarının görevleri şunlardır:
a) Merkezde yer alan birimlerin amaçlarına uygun çalışmasında Müdüre yardımcı olmak.
b) Gerekli hallerde Müdüre vekâlet etmek.
Yönetim Kurulu
MADDE 12- (1) Yönetim Kurulu, Müdür ve müdür yardımcıları ile birlikte toplam dokuz üyeden oluşur. Yönetim Kurulunun diğer üyeleri, Üniversitenin akademik birimlerinin dengeli temsiline özen gösterilerek, uluslararası yayınları ve diğer akademik faaliyetleriyle araştırma alanında tanınırlığı olan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Süresi dolmadan boşalan bir üyelik durumunda veya Üniversite dışında altı aydan uzun süreli görevlendirilenlerin yerine yeni görevlendirme yapılır.
(2) Yönetim Kurulu, ayda en az bir defa ve gerektiğinde Müdürün çağrısı ile üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararları oy çokluğu ile alır. Oylarda eşitlik halinde Müdürün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 13- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin tüm faaliyetlerini planlamak ve çalışma düzenini belirlemek.
b) Merkezin yönetimi ve çalışmasıyla ilgili kararlar almak.
c) Merkezde çalışacak teknik elemanların niteliklerini belirlemek.
ç) Gerekli yönerge taslaklarını hazırlayarak Senatonun onayına sunmak.
d) Müdür tarafından hazırlanacak program ve bütçe önerilerini karara bağlamak.
e) Merkezin yıllık faaliyet raporunu değerlendirmek ve karara bağlamak.
f) Merkezin bir sonraki yıl yapılacak çalışmalar ile ilgili olarak Müdürün sunduğu çalışma programını değerlendirmek.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı; 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel ile karşılanır.
Demirbaş ve ekipmanlar
MADDE 15- (1) Merkez tarafından yürütülen araştırma ve uygulamalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 17- (1) 27/8/2020 tarihli ve 31226 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ege Üniversitesi Bilim - Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ege Üniversitesi Rektörü yürütür.